Ringkøbing

Arrangør af cykelløb: Det lyder jo vildt med ingen vind i Vestjylland

En af arrangørerne bag motionscykelløbet Fjorden Rundt, K.E. Kristensen, sørgede - traditionen tro - for, at sende deltagerne godt af sted ud på ruten fra Skjern. Foto: Jørgen Kirk.

Arrangørerne af cykelløbet Fjorden Rundt ser allerede nu frem mod 1. juni næste år, hvor udgave nummer 30 af det populære motionsløb bliver afviklet.

Ringkøbing-Skjern: Lørdagens udgave nummer 29 af motionscykelløbet Fjorden Rundt indskriver sig sandsynligvis i historiebøgerne som det varmeste nogensinde.

- Men vi har nu hørt fra mange deltagere, at de synes, at varmen ikke var noget problem, siger én af drivkræfterne bag det store motionsarrangement, K.E. Kristensen, der - med glimt i øjet - videre siger, at "det gode vejr er med i prisen":

- Det lyder jo vildt med ingen vind i Vestjylland.

Når 1625 personer - ti færre end sidste år - sætter sig i sadlen for at tilbagelægge en strækning på 105 kilometer, vil der altid være risiko for uheld. I år gik det - ifølge de foreløbige meldinger - mest galt på strækningen mellem Lønborg og Hemmet, hvor to grupper af ryttere kom for tæt på hinanden, hvilket resulterede i styrt.

Uheldet resulterede i alarmering af to ambulancer, og ifølge K.E. Kristensen er der sandsynligvis tale om skader på en skulder og på en lunge - men ikke noget så alvorligt, at det var nødvendigt at gøre brug af lægehelikopter.

Venlig sms fra tilskuer

Det gode vejr at cykle i afspejler sig også i mange af deltagernes sluttider, der igen afspejler sig i, at arrangørerne kunne lukke ned i de fire start- og målbyer tidligere end normalt.

K.E. Kristensen glæder sig også over gode meldinger ude fra ruten. De motorcykelbetjente, der holdt øje med trafikken, havde intet at bemærke, og i en sms fra en tilskuer i Søndervig-krydset bliver der uddelt masser af roser til de politibetjente og hjemmeværnsfolk, der fik det hele til at glide.

Derfor er det også nogle tilfredse arrangører, der trygt ser frem mod 1. juni 2019, hvor den 30. version af Fjorden Rundt bliver afviklet.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce