Videbæk

Armenernes ven boede på Videvang

Tidligere skoleinspektør Eli Jakobsen har sørget for udstillingen om Åge Meyer Benedictsen, der kan ses på Videbæk Egnsmuseum.

Åge Meyer Benedictsen var formand for Danske Armenienvenner under massakren.

I Bjørslev ligger Videvangvej. Ejendommen på nummer 6 er Videvang. Den blev opført i 1912 af Åge Meyer Benedictsen, et navn der i dag er mere kendt i udlandet end i Danmark.

Videvang blev opført af Åge Meyer Benedictsen i 1912 i islandsk stil, måske fordi han mor stammede fra island, der på det tidspunkt var dansk.

Bag Videvang ligger en lille høj, hvorpå der står en sten med indskriften:

Åge Meyer Benedictsen

- 1866-1927

- Dansk forfatter, foredragsholder, etnolog og historiker.
- Beskæftigede sig især med undertrykte folkeslags forhold, Armenien, Lithauen, Irland, Finland. Når han ikke var på rejse verdenover, så rejste han rundt i Danmark og holdt foredrag i foreninger og på højskoler.
- Byggede Videvang i 1912 på jord, han havde købt nogle år før. Lod Thyras og Jeanettes plantager tilplante. Brugte mest Videvang som sommerbolig, mens vinterboligen lå i Charlottenlund.
- Hans urne er sat i en høj på Videvang. her står en sten med teksten: »De undertrykte nationers tolk, en lysende ånd for det danske folk, venner, hans ædle virke vandt ham, satte sten over stridsmand god«.
- Her er også hans anden kone, Anne Kathrine (Katri) Benedictsen, begravet.
- Videvang er stadig i famiiens eje.
- På Videbæk Egnsmuseum er der i en montre mange af hans bøger og tidsskrifter samt fotos af ham og Videvang.

Under stenen på den lille høj bag Videvang står Åge Meyer Benedictsens urne. Hans anden kone, Katri Benedictsen, er også begravet her, Foto: Mads Dalegaard

»De undertrykte nationers tolk,en lysende ånd for det danske folk, venner, hans ædle virke vandt ham, satte sten over stridsmand god«.

I 1915 blev det armenske, kristne mindretal offer for et folkedrab i Det Osmanniske Rige, hvor op mod en million armenere omkom.

Allerede i årene op til folkedrabet var der i de europæiske lande protester over behandlingen af armenerne.

Også i Danmark blev der stiftet en forening, der støttede armenerne, De Danske Armenienvenner.

Denne forening blev stiftet af Åge Meyer Benedictsen.

Foreningen var med til at udsende danske til de armenske områder,hvor de skulle hjælpe den lokale befolkning, blandt de mest kendte er Karen Jeppe og Maria Jakobsen.

Allerede inden han blev involveret i armenernes sag, var han interesseret i folkeslag i europæiske randområder og de lokales forhold, som han skrev flere bøger om.

Mere kendt end hans forfatterskab var hans foredragsvirksomhed, der bragte han rundt i hele landet. Han kunne fange folks opmærksomhed med sine beretninger om fremmede folkeslag. Det påstås, at han forstod 27 sprog.

Åge Meyer Benedictsen fik tilknytning her til egnen, da han i starten af 1900-tallet købte hedejord af husmand Niels Nielsen. Han blev fascineret af stedet med den gode udsigt og gav det navnet Videvang. I 1912 lod han opføre det hus, der i dag ligger der. Han lod heden tilplante, blandt andet Thyras Plantage som senere blev solgt fra, og Jeanettes Plantage.

Det var egentlig meningen, at han ville bo fast på Videvang, men vejene var på det tidspunkt så dårlige, at han opgav den ide og i stedet valgte Charlottenlund som udgangspunkt for sine mange rejser. Videvang blev i stedet sommerboligen for ham og familien.

På Videvang arrangerede han flere somre store folkemøder, hvor folk kom langvejs fra i hestevogn.

Efter Åge Meyer Benedictsens død blev Videvang af hans enke, Anne Kathrine (Katri) Benedictsen, brugt til sommerophold for fattige skoledrange fra København, en tradition der blev fortsat helt frem til Anden Verdenskrig.

Videvang ejes i dag af Tove Lis Schmidt Hansen, datter af Åge Meyer Benedictsens plejedatter.

På Videbæk Egnsmuseum er en stor montre tilegnet Åge Meyer Benedictsen. Indholdet i montren er arrangeret af tidligere skoleinspektør på Nr. Vium Skole, Eli Jakobsen, der har interesseret sig for Åge Meyer Benedictsen i mange år og har lavet interviews med hans efterkommere.

Eli Jakobsen har også været i Litauen for at fortælle om Åge Meyer Benedictsen på en konference om bogen »Et folk der vågner«, en bog udgivet i 1895, men som først er blevet oversat til litauisk efter selvstændigheden fra Sovjetunionen.

»Hans tanker om, at hvis folkeslagene lærte hinanden at kende, ville de bedre kunne forstå hinanden og dermed leve i fred og harmoni med hinanden, kan stadig sige noget til mange folk,« mener Eli Jakobsen.

0/0
Annonce
112 For abonnenter

Rene fik skåret håndleddet op i knivangreb: Det gør ondt 24/7

Annonce
Annonce
112

Fem dømte fik samlet 10 år og 3 måneders fængsel for knivoverfald og hammervold i Vorgod-Barde

Videbæk

Drøm går i opfyldelse for vestjysk lavindkomstfamilie: For nogle er en pokalfinale i Parken bare større

Videbæk

Naboer reddede kvinde ud fra tørretumblerbrand

Videbæk For abonnenter

Jeg elsker gejsten og iværksætterkulturen

Videbæk For abonnenter

Mejeridirektøren elsker håndværket

112 For abonnenter

Sms-skænderi gik forud for hammervold og knivstikkeri: Du må være en mand og komme ud

112

Voldstiltalt måtte føres ud af retssalen af betjente: I kunne lige så godt sætte en papegøje ind

Videbæk

Trailer forsvundet

Fodbold For abonnenter

Offsidereglen bruger de ikke, men tredje halvleg hitter: Grønbjerg har fået fodboldfeber