Annonce
Videbæk

Arla prøver at undgå pesticider: Vil hente 1.000.000 kubikmeter vand under Videbæk hver år

Videbæks borgere får pesticidfri vand fra den såkaldte Bastrup Formation, der dækker det meste af Midtjylland. Nu vil Arinco i Videbæk hente alt sit vand fra samme formation. Arkivfoto: Liselotte Sabroe 
Arla vil med en til to nye, dybe boringer hente dobbelt så meget rent vand op af undergrunden under Videbæk, som vandværkets 2.500 kunder bruger om året.

Videbæk: Det er en temmelig vandtung industri at producere mælkepulver. Det bliver klart, når man læser den ansøgning om yderligere en til to vandboringer ført til Bastrup Formationen, som Arinco Videbæk, der er en del af Arla-koncernen, har sendt til Ringkøbing-Skjern Kommune.

De en til to planlagte borringer skal udføres på adressen Mælkevejen 4 i Videbæk, hvor Arinco ligger. De vil blive udført i det grønne græs tæt på bevoksningen nederst til venstre i dette billede. Foto: Google.maps

Videbæk Energiforsyning henter i dag alt sit vand fra Bastrup Formationen. Her findes der rent, pesticidfri vand.

Det samme kan desværre ikke siges om et par af de terrænnære boringer, som Arinco bruger i dag. Her er grænseværdien for pesticidet N,N-dimenthylsulfid (DMS) overskredet, fremgår det af sagsfremstillingen.

Annonce

Arinco ønsker fremover at indvinde en million kubikmeter vand om året fra Bastrup Formationen. Det vil kunne gøre al Arincos vand pesticidfrit. Arinco henter allerede i dag 92 procent af sit vand fra det dybe bassin.

En million kubikmeter vand svarer til vandindholdet i 2.000 olympiske svømmebassiner - eller lidt mere end det dobbelte af, hvad Videbæk Energiforsynings 2.500 kunder bruger om året.

En million kubikmeter vand svarer til vandindholdet i 2.000 olympiske svømmebassiner - eller lidt mere end det dobbelte af, hvad Videbæk Energiforsynings 2.500 kunder bruger om året.

-  På de 2.500 målere har vi lige nu et årligt forbrug på ca. 450.000 kubikmeter, så det er klart, at Arincos forbrug er stort. Men vi har haft en rigtig god dialog med Arincos rådgivende ingeniørfirma, Rambøll om udvidelsen af vandindvindinger. Og vi forventer ikke, at det øgede forbrug fra Bastrup Formationen vil give problemer for Videbæks borgere, siger direktør for Videbæk Energiforsyning, Jan Michael Grarup.

- Grundvandsniveauet vil ifølge beregningerne højest falde med 20 centimeter. Det vil ikke give problemer. Men den almene vandforsyning har altid førsteprioritet, så hvis vi mod forventning i en tørkeperiode vil opleve problemer, så er det Arinco, der skal finde en løsning, siger Jan Michael Grarup.

Den foreløbige tilladelse til Arincos nye vandboring er nu annonceret på kommunens hjemmeside rksk.dk - klagefristen udløber mandag den 11. oktober 2021.

DMS i hver fjerde boring

Miljø- og fødevareministeriet besluttede i maj måned 2018 at igangsætte screening for stoffet DMS (N,N-dimethylsulfamid) i grundvands-overvågningen. Kontrollen viste at der var DMS i mere end hver fjerde undersøgte boring. Styrelsen for Patientsikkerhed har dog vurderet, at det ikke udgør en sundhedsmæssig risiko at indtage drikkevand, der indeholder DMS i de koncentrationer, der indtil videre er fundet.

DMS er et nedbrydningsprodukt, der kan stamme fra to forskellige moderstoffer. De to moderstoffer, tolyfluanid og dichlofluanid, har været anvendt som biocid, bl.a. i træbeskyttelse og maling. Desuden har tolylfluanid været anvendt som pesticider til en række frugter fra jordbær over tomat til frugttræer samt i prydplanter.

Efter 2007 har stofferne ikke været brugt som pesticider, og de bruges heller ikke længere i træbeskyttelsesmidler mod svamp. 

Kilde: Miljøstyrelsen

 
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Tag kandidattesten her

Videbæk For abonnenter

Biogas-anlæg ved Videbæk skal udvides med hal til eksplosiv affald og testanlæg

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om politi og trafik her

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Kæmpe biogas-anlæg endelig på vej ved Hee: Naturbiogas Ejstrup satser på produktion sidst i 2022

Tarm For abonnenter

Godt 5 millioner kroner for 1 kilometer cykelsti: Vejdirektoratet forklarer de dyre kilometer

Ringkøbing-Skjern

DGI vil bruge Naturkraft som trækplaster til årsmøde: Mindst ét bestyrelsesmedlem stopper

Debat

Dagbladet om minkskandalen: Det må koste mere end Mogens Jensens ministerliv

Ringkøbing

Skipper Hagde og Anette Visgaard sælger garnbutik

Tarm For abonnenter

Landsret stadfæstede: 24-årig Tarm-bo er dømt for voldtægt

Videbæk

Mystisk hærværk i Videbæk: Bilist klippede kædelås over på løbehjul og kørte igen

Skjern

Havnefogeden gennem 30 år holder til i tyskernes skur - og nyder det: Jeg elsker Stauning Havn

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Skjern

Ballade på Østergade: Politi måtte stoppe flere påvirkede bilister

Ringkøbing Håndbold For abonnenter

Karakterer og videoanalyse: To spillere fik et 10-tal - men overmagten endte med at blive for stor

Ringkøbing

Ny kandidat til byrådet tager kampen op: Det er ikke godt nok med 27 elever i en klasse, siger Marie Kamp From

Annonce