Annonce
Debat

Arkivet afslørede vovehals: Alfred Johnson fra Hee var den første til at krydse Atlanten alene i 1876

Alfred Johnson i sin dory. Foto fra bogen "Alfred Centennial Johnson - The Story of the First Sole Atlantic Crossin from West to East in 1876. Foto: Dichman family collection.

Skal vi rejse en statue af Alfred Johnson?

I år 2000 blev jeg kontaktet af en engelsk forfatter, Rob Morris, som var ved at skrive en bog om den mand, som i 1876 var den første nogensinde, der ene mand i en dory, som er en 20 fod (6,1 m) sejlbåd, krydsede Atlanterhavet fra Amerika til England.

Manden var amerikaner og hed Alfred Johnson, men Rob Morris havde fundet ud af, at hans rejse til Amerika begyndte på Fyn, og at han faktisk var barnefødt i Hee Sogn. Derfor manglede han hjælp til at finde Alfreds rødder.

Ernst Munck. Foto: Kaj Poulsgaard

Jeg endevendte alt, hvad vi den gang havde i lokalhistorisk arkiv, som først var oprettet to år før, men der var intet spor efter ham, og ingen af de ældre i sognet havde nogensinde hørt om en familie, som hed Johnson. Så Rob Morris´s oplysninger, var sandsynligvis forkerte, hvilket jeg med beklagelse måtte meddele ham.

Uden denne oplysning skrev Rob Morris bogen "Alfred Centennial Johnson . . . The Story of the First Solo Atlantic Crossing from West to East in 1876".

Alfred Johnson var fisker fra havnen i Gloucester, Massachusetts. Han var lidt af en enspænder. På sine fisketure i den åbne dory opstod en drøm, som han nærmest blev besat af, om at han på en eller anden spektakulær måde ville være med til at fejre Amerikas 100 års uafhængighed, der var det samme år, som han selv fyldte 30 år.

Han vidste ikke rigtig hvordan, men muligheden for at gøre drømmen til virkelighed opstod, da han sammen med nogle fiskekammerater sad på en bar, og én spøgte med sødygtigheden af skonnerten Susan Lowder, der lå i havnen. Det var en meget klodset båd.

Alfred havde siddet og hørt på, men på et tidspunkt afbrød han og sagde: "Jeg vil hellere sejle en robåd over Atlanten end være ombord på Susan Lowder i godt vejr."

Kammeraterne kiggede på ham, og en af dem sagde: "Det tør du ikke!"

Da latteren over hans udtalelse havde lagt sig, erklærede Alfred, at han i anledning af 100 året for Amerikas uafhængighed ville sejle over Altanterhavet fra Gloucester til Liverpool i England i sommeren 1876 i en åben båd mage til den dory, han brugte til at fiske fra.

Det var en sejlads på 3.000 miles (godt 4.800 kilometer), og han ville gøre det på højest 90 dage.

Alfred Johnson planlagde nu sin sejlads. Han købte en 6 meter lang dory og navngav den ”Centennial” (Århundredefest) og fik den klargjort med forbedrede sejlkvaliteter og tre vandtætte rum, hvis han skulle kæntre. Båden blev malet rød, hvid og blå som farverne i flaget Stars and Stripes.

Den 25. juni 1876 påbegyndte han sejlturen over det åbne hav. Han sejlede med en gennemsnitsfart af 110 kilometer om dagen og blev set af flere skibe undervejs, hvoraf de fleste forsøgte at redde ham, kun for at blive forbløffet, når han afslog deres hjælp.

Midt på sejlturen blev han overmandet af en storm, og båden kæntrede, men mirakuløst fik han den efter 20 minutters kamp rettet op igen.

Efter 57 dage nåede han Abercastle i Wales. Her hvilede han nogle dage, indtil han den 21. august sejlede ind i havnen i Liverpool, hvor han fik en heltemodtagelse.

Båden er i dag udstillet i Cap Ann Museum, Gloucester.

Som gammel blev Alfred spurgt, hvad der fik ham til at foretage den farefulde færd.


Jeg tog den tur, fordi jeg var en forbandet tåbe, lige som de sagde.


"Jeg tog den tur, fordi jeg var en forbandet tåbe, lige som de sagde," var hans svar.

Alt det lokalhistoriske materiale for Ringkøbing og omegn blev i mange år samlet i kælderen under biblioteket. Det stod opmagasineret uden registrering.

Men for nogle år siden blev nogle entusiastiske ringkøbingensere enige om, at nu skulle det være slut med dette roderi. Samtidig fik de huset ved siden af museet indrettet til Ringkøbing Lokalhistoriske Arkiv.

Efterhånden som de fik gravet sig igennem den meget store mængde papirer og effekter, fik de også skilt alt det fra, som hørte til omegnssognene, og i Hee fik vi blandt andet en del materiale, som i 1950’erne var indleveret af Karl Lauridsen, der var født på ejendommen Tougstrup, som ligger på Birkkjærvej i Hee.

Karl Lauridsen selv var en verdenskendt koncertsanger, som sang i radioen både i Wien og Ungarn.

Hans far Knud, var ”kun” landpost i Hee, men i papirerne viste det sig, at Knud havde flere brødre, som alle var født i Tougstrup. Og nogle af hans søskende hed ikke Lauridsen men havde efternavnet Johnsen.

En af brødrene, Laurids Johnsen, havde en søn, Johannes, som skrev ”Barken Margrethe af Danmark”, der som en af de første tonefilm blev filmatiseret i 1934, blandt andet med Ib Schønberg og Poul Reichhardt.

Når man læser om ”Barken Margrethe af Danmark”, står der ingen steder, hvem der har skrevet den. Det er nok grunden til, at samme Johannes oprettede Koda, som i dag sørger for, at opretshaverne får betaling for brug af deres produkter.

Alfred, en anden af brødrene, ville gerne fiske og som ung rejste han til Fyn for derfra at emigrere til Amerika.

Efter den store bedrift, rejste han tilbage ombord på et passagerskib med ”Centennial” på slæb og blev berømt som Alfred ”Centennial” Johnson.

. . . . Ja så er der bare lige det med statuen?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Da sygehuset i Ringkøbing med 260 ansatte blev renoveret for 19 millioner, SodaStream indgik sponsoraftale med fodboldstjernen Preben Elkjær og andre glimt fra Gamle Dage

Annonce