Annonce
Hvide Sande

Arkitekter skal udvikle Søndervig og Hvide Sande: Vigtigt at byerne bevarer deres charme

Bagagerumsmarkedet i Søndervig er bare et af badebyens turistmagneter. Nu skal et hold af eksperter lægge en plan for, hvordan byen skal udvikle sig, når der i fremtiden bliver endnu mere tryk på turismen. Arkivfoto: Karin Kjærsgaard
Med indvielsen af Lalandia ventes en million nye turistovernatninger i Ringkøbing-Skjern. Et arkitekthold skal nu komme med deres bud på, hvordan der bliver plads til de mange gæster i Søndervig og Hvide Sande - uden det går ud over charme og særpræg.

Søndervig-Hvide Sande: Hvordan bevarer man stemningen af badeby i Søndervig og aktiv fiskerihavn i Hvide Sande, når tusindvis af nye turister fremover lægger vejen forbi de to kystbyer?

Det skal Team Møller & Grønborg give sit bud på. Det sammensatte hold af arkitekter, turistforskere og andre eksperter er netop udvalgt til at levere udviklingsplaner for de to byer, så der både er plads til turister og fastboende.

Spørger man viceborgmester og formand for styregruppen bag de to byudviklingsprojekter, Søren Elbæk (S), så var ekspertholdets tanker så interessante og nytænkende, at de løb med opgaven foran fem konkurrenter. Holdets opgave er klar.

- Det helt centrale i udviklingen af både Søndervig og Hvide Sande bliver at holde balancen, så byerne bevarer deres charme og deres særpræg, og så en øget overnatningskapacitet og flere turister ikke bliver på bekostning af naturen eller på bekostning af de mennesker, der lever deres daglige liv i byerne, siger han i en pressemeddelelse.

Realdania har støttet udviklingsplanerne med en lille million, mens Ringkøbing-Skjern Kommune har øremærket 590.000 kroner til projektet, som altså skal ruste de to byer til en fremtid med mange flere turister. Kommunen regner med, at den kommende Lalandia-feriepark i Søndervig vil trække en million nye turistovernatninger. Også åbningen af Naturkraft ventes at lokke mange nye turister til området, så der bliver tryk på.

I Søndervig kommer udviklingen til at handle om at skabe sammenhæng i byen, mens omdrejningspunktet i Hvide Sande er en udvikling af havneområdet.

Det udvalgte eksperthold går nu i gang med udviklingsplanerne, som ventes klar til marts næste år.

Undervejs vil idéer og forslag blive trykprøvet hos både borgere og turistfolkene i Søndervig og Hvide Sande, som vil blive inddraget i arbejdet. Når det færdige forslag ligger klar, skal politikerne i byrådet behandle sagerne, inden de skal i gang med at søge penge til at realisere eksperternes forslag.

Annonce

Kort om projektet

Arbejdet med udviklingsplanerne for Søndervig og Hvide Sande bakkes op af Søndervig Beboerforening og Klittens Beboerforening, samt Hvide Sande Havn og Foreningen Havnen, og støttes økonomisk af blandt andre Realdania og Dansk Kyst- og Naturturisme.

Den strategisk-fysiske udviklingsplan gennemføres som et led i Realdanias indsats "Vestkysten viser Vejen", der har til formål at løfte Vestkystens kystbyer og attraktioner til gavn for alle, der bor ved og besøger den danske Vestkyst.

Realdania har sat i alt 40 millioner kroner af til indsatsen, der ud over de strategisk-fysiske udviklingsplaner også skal støtte realisering af konkrete projekter og udvikle et fælles koncept for såkaldt wayfinding på tværs af hele Vestkysten.

Kilde: Ringkøbing-Skjern Kommune

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der går fisk i den på den gode måde

Det kan godt være, at fiskerierhvervet ikke er helt, som det har været. En tur forbi havnen i Hvide Sande viser selvfølgelig, at der ikke ligger så mange RI-kuttere ved kajen længere, og den udvikling er der sandsynligvis ikke meget at gøre ved. Til gengæld er der masser af gang i den på kajen rundt omkring havnebassinet. I den forgangne uge har der her i Dagbladet været to gode eksempler på, at det ikke er så tosset endda. For et år siden købte selskabet Amanda Seafood Hvide Sande-virksomheden Knud Søndergaard Fiskeeksport. Siden købet har der højest været 25 ansatte på fabrikken, men nu har Amanda Seafood meldt ud, at der bliver brug for det dobbelte antal, fordi der på Tungevej skal fremstilles fisk til en af landets største dagligvarekæder. Selv om de fisk, der skal bearbejdes, nok ikke vil blive landet i Hvide Sande alle sammen, er det altså noget af en god nyhed, at der pludselig bliver 25 nye arbejdspladser på havnen. Som om det ikke var nok, har Vestfisk, der også holder til på Tungevej - og ja, navnet kommer fra fisken tunge - meldt ud, at der skal skrues op for salget af frisk fisk på nettet. Webshoppen har fået nyt navn, der klinger bedre og skal være med til at lokke flere kunder indenfor. Selv om indehaverne et par gange har overvejet at lukke for netbutikken, er der nu plus på bundlinjen, og med Hvide Sande-fiskeskipper Verner Møller til at levere råvarerne fra kutteren RI468 Juli-Ane, er der i hvert fald sikkerhed for, at det er fisk leveret af lokale, der bliver solgt. Når udgangspunktet med den nye hjemmeside også er at give kunden en fornemmelse af at stå på kajen og handle fisk, og målet er at blive danskernes foretrukne fiskehandler, ser det ud til, at folkene bag friskfangetfisk.dk mener det alvorligt. Det kan godt være, at de to nævnte eksempler ikke får fiskerierhvervet tilbage til en havn, hvor kutterne lå tæt for at få plads ved kajen, men mindre kan også gøre det. I hvert fald ser det ud til, at der i det små er gået fisk i den på den gode måde.

Ringkøbing For abonnenter

Hun starter snart i en almindelig klasse: - Dansk bliver svært - men jeg glæder mig rigtig meget

Ringkøbing For abonnenter

Lærere om overgangen fra modtageklasse til dansk klasse: - Det er barskt, men de glæder sig altid

Annonce