Annonce
Læserbrev

Arbejdsmiljø: Kampen for tryghed fortsætter i 2020

Læserbrev: I 2019 skød Fagbevægelsens Hovedorganisation kampagnen ArbejdsMiljøRepræsentantåret 2019 (AMR 19) i gang. Den fortsætter ind i 2020, og det er godt. Arbejdsmiljøet er et emne, som bliver mere og mere aktuelt – blandt andet set i lyset af den stigning i antallet af stress-tilfælde, vi ser ramme danskerne, næsten som en epidemi.

I HK arbejder vi hårdt på at få så mange af vores prioriteter med, når der i løbet af vinteren bliver lagt sidste hånd på den nye bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø, der ventes at være færdig i foråret 2020. At vi får en selvstændig bekendtgørelse om det psykiske arbejdsmiljø er hårdt tiltrængt.

Hvis vi bliver ramt af stress og må sygemeldes eller på anden vis ikke i en periode kan varetage vores job, skal der være et sikkerhedsnet. Det samme gælder, hvis vi bliver arbejdsløse. Det sikkerhedsnet har vi set blive mere og mere skrøbeligt i og med, at dagpengene bliver mindre og mindre værd.

I HK mener vi, at dagpengene skal følge udviklingen i lønnen, så vi kan føle os trygge, hvis vi mister vores ståsted i arbejdslivet. Vi har – for at sikre medlemmerne større tryghed – indført lønforsikringer for langt de fleste. I 2019 fik medlemmerne af HK Privat kollektiv lønforsikring som en del af det almindelige fagforenings- og a-kassemedlemskab. Forsikringen sikrer, at du kan få op til 80 procent af din hidtidige løn i de første 6 måneder, du er ledig. Også i HK Kommunal og Stat er der kollektiv lønforsikring.

Angående dagpenge – med finansloven bliver det alligevel muligt for danske a-kasse medlemmer, der har arbejdet i udlandet, at få dagpenge i Danmark. Opholdskravet bliver afskaffet fra 1. februar 2020, og har du i løbet af 2019 meldt dig ud af en a-kasse på grund opholdskravet, får du mulighed for at få genoprettet dit medlemskab uden tab af anciennitet. Det er godt.

Finansloven for 2020 giver et løft til velfærden, og det er vi glade for. Jeg glæder mig især over, at der bliver tilført flere midler til skattevæsenet, at uddannelsesloftet bliver afskaffet fra 1. juli 2020, og at omprioriteringsbidraget på undervisning, uddannelse og kultur stopper. Uddannelsesinstitutionerne, hvor der de seneste år er blevet skåret helt ind til benet, får dog ikke flere penge. De skal bare ikke spare så meget. Og ærgerligt er det, at det stærkt omdiskuterede omprioriteringsbidrag heller ikke denne gang bliver fjernet som generelt spareværktøj på statens budgetter.

Der er fuld fart på digitaliseringen ude på de midt- og vestjyske arbejdspladser. I HK MidtVest har vi i 2019 på forskellig vis forsøgt at sætte fokus på den digitale udvikling blandt andet gennem arrangementet Digitale Karriereveje, som vi afholdt i november. Vi har også haft besøg af robotten Pepper, der som praktikant i afdelingen har budt velkommen til gæster i huset. I 2020 vil vi fortsætte med at italesætte behovet for efter- og videreuddannelse. Det er simpelthen tvingende nødvendigt, at vi hele tiden fornyr vores kompetencer, så vi som HK’ere er parate til at varetage fremtidens job.

I den nye hovedorganisation, Fagbevægelsens Hovedorganisation, som LO og FTF 1. januar 2019 blev lagt sammen til, skal der inden udgangen af 2020 være etableret lokale sektioner. Drøftelserne om en fremtidig struktur er godt i gang. I HK MidtVest er vi spændte på, hvordan strukturen kommer til at se ud, og vi håber, at det gode samarbejde mellem de lokale faglige organisationer kan fortsætte. Sammen er vi stærkere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Klar til afgang: Et hyldest-pift med togfløjten

Et højt og triumferende hyldestpift med togfløjten. Det er, hvad Skjern Bank og firmaet Hansen & Larsen har fortjent for deres beslutning om i fællesskab at skænke den gamle remise i Skjern til de lokale folk, der går med spændende planer for et ungdomshus i bygningen. Egentlig bør Hansen & Larsen have to pift, for det var dem, der tilbage i 2016 sikrede remisen mod truende nedrivning ved at købe den af Banedanmark. »Banen er en stor del af historien om Skjerns udvikling, så vi har købt den med øje for, at den skal bevares. Remisen skal gerne indeholde noget, der kan gavne befolkningen,« lød det dengang fra Brian Meldgaard, der er medindehaver af Hansen & Larsen. Meget tyder nu på, at det er lige sådan, det kommer til at gå. Efter en flerårig periode, hvor der var stille om den gamle remise, begyndte der sidste år at ske noget. Gentænk Skjern kom på banen, bogstavelig talt, og køreplanen hang godt sammen: En velbesøgt koncertaften blev efterfulgt af en succesrig fondsansøgning, og dermed var projektet sat godt og grundigt på skinner. Med den netop offentliggjorte donation af bygningen er der masser af lys for enden af tunnellen. De 850.000 kroner fra Realdania - i parentes bemærket 100.000 kroner mere, end de frivillige havde søgt om - skal bruges til at sætte facaden i stand. Næste mål er indvendig restaurering af den mere end 100-årige bygning, og her vil det uden tvivl hjælpe gevaldigt på fondenes lyst til at øse penge ud, når det er en forening med egen bygning, som søger midler. Med andre ord har lokale kræfter med en solid fælles indsats sikret håbet om, at Spillestedet Remisen kan slå dørene op indenfor en ikke alt for fjern fremtid. Der er lang vej og meget arbejde endnu, før Remisen kan fløjte klar til afgang - men mon ikke den hidtidige og meget fornemme opbakning vil give endnu flere skjernboer blod på tanden til at give en hånd eller en skilling med for at få projektet til at lykkes? Det må man håbe! Herfra letter vi i hvert fald på lokofører-kasketten i respekt for en flot indsats.

Kultur

Historisk bolighandel: Over 100 år gammel remise doneres til unge frivillige – nu er vejen banet for et folkehus

Videbæk For abonnenter

Skoler og børnehaver i øst: Vi får ikke nok midler til inklusion

Annonce