Debat

Arbejde styrker familien

Araz Khan

Job: Siden kontanthjælpsloftet blev indført i april 2016, er antallet af personer i kontanthjælpssystemet faldet med 26.600 som er kommet ud på arbejdsmarkedet eller i uddannelsessystemet.

Regeringens reform har vist at de forbehold nogle havde til loven er gjort til skamme, - tallene taler sit sprog. Oveni den positive gevinst ved at det bedre kan betale sig at tage et arbejde og være en del af fællesskabet i stedet for at være på passiv overførsel, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at der er en markant overvægt af børn, hvis forældre står uden for arbejdsmarkedet blandt de godt 13.500 børn, der er anbragt uden for hjemmet.

Altså er gevinsten ved at komme på arbejdsmarkedet langt mere end blot effektiv valuta. Alle fortjener at være del af - og i et fællesskab.

Når mor og far er på kontanthjælp kan dette bevirke at de får det psykisk dårligt og dette får desværre ofte konsekvenser for børnene. Usunde vaner og forkert prioritering betyder, at der i mange tilfælde ikke er penge til mad. Børnene har desuden ofte en ustabil skolegang og problemet tager om sig. Analysen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd påpeger at hvert tiende barn, hvor far og mor er på kontanthjælp eller førtidspension anbringes i plejefamilie eller institution, fordi forældrene ikke magter at tage sig af dem.

Mange kommuner har i min optik, fejlagtigt brugt enorme summer på sociale projekter og negligeret det beskæftigelsesrettede fokus. Her er der forskning som kan bakke op om at sociale indsatser ikke bør stå alene men dette har man desværre ignoreret i årevis. Når regeringen har vist mod til at gennemføre vanskelige reformer som virkelig er dyberegående så bør kritikerne have i mente, at reformerne ikke blot har flyttet mange væk fra offentlig forsørgelse, men samtidigt også sikret at børnene bliver hos deres forældre og det finder jeg yderst værdigt.

Lad jer ikke rive med af venstrefløjens propaganda mod regeringens reformer men hold fast i den positive udvikling de har affødt. Dernæst er det vigtigt med en tidlig social indsats til både forældre og børn. Den tidlige indsats koster her og nu, men er uden tvivl en god investering på sigt. Danmark har brug for den arbejdskraft, reformerne bidrager med.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Flere vil i de ukendtes grav - kirkegård åbner ny afdeling med anonyme grave

Danmark

DMI varsler hedebølge: Mere end 28 grader i flere dage i træk

Leder For abonnenter

Hilde-sagen: Skal kun de stærke have chancen for at vinde?

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Vestjylland

Lystfisker langer ud efter fiskeopsynsmand, der fangede 79 laksefisk

Ringkøbing

Mildere klima stiller vestjyske æbler bedst: - Det ser fornuftigt ud, siger lokal avler

Hvide Sande

Vesterhav Syd: Snart går svejsningen af røde rør ved Holmsland Klitvej i gang

Annonce