Annonce
Ringkøbing-Skjern

Antje har undværet sin tyske kæreste i otte uger: - Det er næsten ikke til at holde ud

Normalt ser Antje Kruse sin kæreste hver eller hver anden weekend. Nu er det otte uger siden sidst. Foto: Sebastian Engelberth Hansen
Den delvist lukkede grænse til Tyskland gør, at Antje Kruse ikke har set sin kæreste i snart to måneder. Nu håber hun på mere åbne grænser.

HØJMARK/BREMEN: Musikken kører. Antje Kruse er lige kommet hjem, og på terrassen kan man høre tonerne fra den trådløse højtaler. Normalt kalder 41-årige Antje Kruse sig selv for lidt af en rockpige. AC/DC eller Nirvana fylder gerne afspilningslisten. Nu er der ikke meget, der er normalt, og musikvalget har taget en mere tysk drejning.

Antje Kruse er tysk statsborger, men har boet i Danmark de seneste 14 år. Hun føler sig hjemme i Danmark, taler sproget, har fast arbejde og nyder, at livet her i det vestjyske ikke er så stressende.

Men lige I denne tid savner hun på nogle områder Tyskland, og så kan musikken give lidt glæde. Det kan der være brug for. For i otte uger har hun ikke set sin tyske kæreste, der bor i Bremen. Normalt besøger de hinanden hver eller hver anden weekend. Nu slider det på Antje, at hun bliver nødt til at undvære kram og kys fra sin kæreste.

- Det har jeg det faktisk meget skidt med det. Jeg er et menneske, der har brug for social kontakt og fysisk kontakt også. Mit humør svinger meget, og jeg bliver ked af det. Nogle gange har jeg slet ikke lyst til at gøre noget, og så skal jeg virkelig sparke mig selv i røven og sige, at ”du skal ud”, fortæller hun.

Jeg er et menneske, der har brug for social kontakt og fysisk kontakt også. Mit humør svinger meget, og jeg bliver ked af det. Nogle gange har jeg slet ikke lyst til at gøre noget, og så skal jeg virkelig sparke mig selv i røven og sige, at ”du skal ud”.

Antje Kruse, 41 år, Højmark

Græd i sofaen – vidste ikke hvorfor

Hun snakker med sin kæreste på Skype eller Whatsapp hver dag i to timer. Sådan er det også, når der ikke er corona. Afstanden fra Bremen til Højmark bliver på den måde til at holde ud, fordi de trods alt ses i weekenderne. Nu er det anderledes.

For i denne tid bliver den vestjyske tysker ramt af tristhed. I lørdags sad hun pludselig og græd i sofaen. Hun vidste ikke helt hvorfor.

- Det er et typisk tegn på, at jeg savner noget. Så ringede jeg til ham, og så snakkede vi igen. Vi snakkede faktisk i otte timer, siger Antje Kruse.

Det hjælper hende at snakke med kæresten om, hvordan det går. I hvert fald igennem dagen. Men det er stadig en underlig fornemmelse at gå alene i seng, synes hun.

Annonce

Kæreste blev afvist ved grænsen

Hun er afskåret fra sin kæreste, fordi han som tysk statsborger ikke må krydse grænsen, når de ikke bor sammen. Parret har ellers haft fat i Udenrigsministeriet og både den danske og tyske sundhedsstyrelse for at finde en åbning. Faktisk kørte han også til grænsen en dag i håbet om at blive lukket ind. Men for Antje Kruses kæreste er Danmark lige nu lukket land.

- Det var meget frustrerende og irriterende, siger hun.

Hun har en veninde, der i samme weekend, men på en anden dag, fik lov at rejse til Danmark for at besøge sin danske kæreste. Det får Antje Kruse til at stå med følelsen af, at det er op til politiets vurderinger, om man må komme ind eller ej, selvom reglerne i hovedtræk siger, at man skal være samboende, gift eller pendler for at må krydse grænsen.

- Jeg synes ikke, at det er konsekvent, siger Antje Kruse.

Selvom det tager en håndfuld timer uden uventede trafikpropper, kører Antje Kruse gladeligt til tyske Bremen for at besøge sin kæreste. Det har hun dog ikke gjort, siden landet blev corona-lukket. Foto: Sebastian Engelberth Hansen
Annonce

Vil føles som snyd at tage til Tyskland

Som tysk statsborger med bopæl i Danmark vil hun reelt set ikke blive nægtet indrejse i Tyskland eller blive nægtet at vende tilbage til Danmark. Hun kan også godt se, at hun med en mor, der er syg, og en mormor med kræft har reel grund til at tage til Tyskland.

Så Antje Kruse kunne godt indstille fartpiloten på sin Hyundai i30 og så fræse ned mod Autobahn.

Men hun vil have dårlig samvittighed over at gøre det, fordi situationen i Danmark ser ud, som den gør. Når det derudover anbefales, at man tager en periode i karantæne derhjemme, hvis man har været på ferie i udlandet, vil det give hende dårlig samvittighed over for hende selv og hendes chef bare at tage til Tyskland. Hun synes, det vil føles som at snyde.

- Jeg er en ærlig sjæl. Jeg er ikke så god til at snyde. Jeg lever i et samfund, som fungerer fint, og jeg synes ikke, at det skal snydes, siger den tyske vestjyde.

Annonce

Hellere i går end i dag

Så selvom kærlighed ikke kender nogen grænser, blokerer den dansk-tyske lige nu for et forhold på normale vilkår.

Nu er der dog kommet en sprække lys. De tyske myndigheder har meldt om en gradvis åbning af grænsen frem mod 15. maj. Nu håber Antje Kruse på meldinger om en grænseåbning fra den danske statsminister på det pressemøde, som forventes at komme inden 10. maj.

- Det bedste scenario ville være en grænseåbning i går. Det er næsten ikke til at holde ud længere, siger Antje Kruse.

Hun erkender, at nogle kan frygte, at coronasmitten vil brede sig yderligere i samfundet, hvis man åbner grænsen. For hende vil det derfor være fint, hvis der åbnes under særlige vilkår. Det kunne være en anbefaling om, at kærestepar så vidt muligt skal holde sig for sig selv, når de besøger hinanden i stedet for at bruge meget tid offentligt.

Lige nu ser hun større risiko ved, at nogle samles offentligt, mens man også har set eksempler på folk, der krydser grænsen til Sverige for at tage i fitnesscenter.

Annonce

Pinseplaner og sommerferie kan ryge

Kæresteparret har lagt planer for pinsen, som falder i slutningen af maj og begyndelsen af juni.

Både hun og han har børn fra tidligere forhold, og det var planen, at Antje Kruse for første gang skulle bruge flere dage i træk med hans yngste datter. Det var en slags generalprøve for sommerens ferieplaner. Hvis grænserne ikke åbnes før pinse, kan det altså også ødelægge sommerplanerne.

Det ærgrer Antje Kruse.

- Det er vores første sommer, hvor vi er kærester igen, hvor vi kan være sammen, og hvor vi kan nyde det. Så får vi måske ikke lov til det, fordi der er corona. Det er ikke lige det, man har behov for, siger Antje Kruse.

Annonce

Fandt sammen igen efter mange år

Hun og hendes kæreste blev kærester igen for knapt et år siden, så det er deres første sommer sammen, siden hun rykkede til Danmark for 14 år siden.

I Tyskland var de kærester 2,5 år, og det er efterhånden 23 år siden, at de mødte hinanden for første gang som venner.

I de 23 år har de så været venner, kærester og adskilt af en landegrænse uden kontakt, inden de genoptog kontakten som venner.

Siden blev de kærester, og det føles på mange måder, som om de aldrig har været fra hinanden, synes Antje Kruse.

Hun lægger ikke skjul på, at hun inderst inde savnede ham i årene, hvor de ikke havde kontakt. Det gør det ikke nemmere at savne ham nu.

- De fleste siger, at ”I er jo nyforelskede”. Så nyforelskede er vi ikke. Vi har faktisk elsket hinanden i 23 år, siger hun og holder en kort pause:

- Men det er alligevel træls at undvære hinanden. Hver evig eneste dag.

Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Koks i V.Strandsbjerg-beboeres invitation til møde hos Vestas

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Vestjyske svinebønder bløder: Kødpriserne er i bund og priser på smågrise sætter ny bundrekord

Ringkøbing For abonnenter

48-årige Peter havde gjort alt klar. Nu er han død - og dybt savnet i byen, som han hjalp og som hjalp ham

Ringkøbing-Skjern

USA satser på havvindmøller: Vestas er tæt på rekordordre

Hvide Sande

Mangel på hænder betød færre boder til Foodfestival: - Der skal flere til, hvis vi skal fortsætte

Hvide Sande

Husk brandalarmen: Familie glemte tændt stearinlys på brændeovn

Hvide Sande For abonnenter

To kvinder udsat for krænkende chef: Lynede bukser ned og ville snakke lønforhøjelse

Ringkøbing

Politiet gav en løftet pegefinger: Knægte gav den gas på elløbehjul i Algade

Hvide Sande For abonnenter

Da manden døde, blev Grethe fast inventar ved sidelinjen: Nu elsker hun fodbold, så det kan høres over hele banen

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Ringkøbing

Nygade spærret for en kort bemærkning - overtages af motocross-akrobater

Ringkøbing IF For abonnenter

Ringkøbing IFs nye angriber Arman Taranis: Jeg er god nok til superligaen

Tarm

Motorcyklist skred ud: Landmand efterlod beskidt vej

Annonce