Annonce
Ringkøbing-Skjern

Antallet af indbrud mere end halveret siden 2018 - corona-krise trykker dem yderligere i bund

Antallet af indbrud er faldet voldsomt i Ringkøbing-Skjern Kommune det sidste par år. Foto Lars Rievers, Scanpix.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der blev begået 63 indbrud i 2. kvartal 2018; i 2. kvartal i år var tallet faldet til 28. Hos Trygfonden mener man, at det at vi har været meget mere hjemme end normalt, har skræmt tyvene væk.
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: Det var meget sværere at være indbrudstyv i Ringkøbing-Skjern Kommune. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, atantallet af indbrud faldt fra 63 i andet kvartal 2018 til 28 i andet kvartal 2020.

Det store fald skete fra andet kvartal 2018 til andet kvartal 2019, hvor det faldt til 32 indbrud, men corona-krisen har været med til at presse antallet yderligere i bund, fastslår programleder ved Trygfonden, Britt Wendelboe over for Dagbladet.

Dermed har de seneste tal bekræftet dem fra første kvartal 2020, da man allerede kunne se tegn på, at corona-nedlukningen mindskede antallet af indbrud i danskernes private hjem.

For to år siden lancerede Realdania og Trygfonden i samarbejde med Det Kriminalpræventive Råd og Videncentret Bolius indsatsen "Bo trygt". En del af indsatsen gik netop ud på at reducere antallet af indbrud i private hjem, der historisk har været højere i Danmark end i vore nabolande.

- Det skyldes ikke mindst, at vi i Danmark bor tættere end i eksempelvis Norge og Sverige, og at vi har store parcelhusområder, hvor en indbrudstyv nemt kan tage en hel stribe huse i et kvarter på kort tid, siger hun.

Annonce

Trygheden stiger

De forskellige tiltag har haft deres virkning, understreger Britt Wendelboe.

- Indbrudstallet er på et historisk lavt niveau. Samtidig ser det ud til, at fremskridtene også påvirker danskernes tryghed i positiv retning. Det er meget glædeligt, selv om udviklingen i de seneste måneder er sket på en kedelig baggrund, nemlig corona-epidemien.

- Nu gælder det imidlertid om at holde fast. Det, der har virket mod indbrud under corona-nedlukningen i Danmark, er det, der stadig virker - nemlig at vore hjem ser beboede ud, og at vi hjælper hinanden i kvarteret. Vi ved også fra undersøgelser, at der er en sammenhæng mellem gode naborelationer og tryghed. Det har en effekt, når vi gør en holdindsats i hverdagen, hæver blikket fra vores egen baghave, og dyrker fællesskabet.

Annonce

Nabohjælp

Britt Wendelboe peger på, at sommerferien normalt er et af de tidspunkter på året, hvor indbrudstyvene har allermest travlt.

- Vi tror og håber dog på, at det ville være anderledes denne sommer. Flere vil holde ferie hjemme, og det er et rigtig godt udgangspunkt, for det giver mere liv i boligområderne. Samtidig kan vi selv - også sammen med vore naboer - gøre meget for at undgå indbrud.

Hun opfordrer til, at man henter den nabohjælps-app, der er en del af indsatsen mod indbrud.

Appen skaber et netværk med alle nabolagets nabohjælpere, giver adgang til at skrive, læse og kommentere advarsler i dit nabolag, at yde feriehjælp, så man kan fortælle betroede feriehjælpere, hvornår ens hjem er alene hjemme, gør det muligt at samordne en fokuseret indsats, hvis der er tyve på spil i nabolaget og så videre.

- Står vi sammen, kan vi altså nedbringe indbrudstallene og samtidig øge trygheden, fastslår Britt Wendelboe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Landsbyer arbejder videre med friskoleplaner: - Vi kommer til at stå dårligt uden skole

Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce