Annonce
Debat

Ansattes hjemmearbejde er også politikernes ansvar

Læserbrev: Når vores nyvalgte midt- og vestjyske politikere efter valget den 16. november sætter sig til rette i én af de ni kommuner i vores område eller i regionsrådet, møder de på mange måder en virkelighed, der er ganske forandret efter Coronaen.

Mange af de medarbejdere, der skal servicere politikerne og gennemføre deres visioner, har nemlig i både 2020 og 2021 arbejdet hjemmefra. Det gælder ikke mindst sekretærer, sagsbehandlere, jobkonsulenter, socialformidlere og alle de andre HK’ere, der holder hånden under den offentlige velfærd.

Genåbningen af samfundet giver medarbejderne mulighed for igen at møde ind til de faglige og sociale fællesskaber, der findes på den fysiske arbejdsplads. Jeg tvivler imidlertid ikke på, at erfaringerne med hjemmearbejde vil sætte sig sine varige spor.

Annonce

Arbejdsgiverne vil give flere en permanent mulighed for at levere arbejde fra hjemmet. Og mange medarbejdere efterspørger selv mere hjemmearbejde. Blandt fordelene ved hjemmearbejde nævner HK’erne blandt andet ’færre forstyrrelser’, ’mindre transporttid’ og ’bedre koncentration’.

Ulemperne ved hjemmearbejdet er imidlertid blevet mere og mere tydelige for mange af vores midt- og vestjyske HK’ere. Det ved jeg fra mange samtaler og fra HK’s egen undersøgelse om hjemmearbejde.

Det er fuldt forståeligt. For hjemmearbejdet trækker store veksler på mange af os. Både psykisk og fysisk. Rigtig mange har under nedlukningen savnet det kollegiale fællesskab og den faglige sparring på arbejdspladsen. Og en ikke uvæsentlig del giver udtryk for, at arbejde og fritid flyder sammen på en uhensigtsmæssig måde ved hjemmearbejde. Flere oplever, at de bevæger sig mod det grænseløse arbejde. Og på det fysiske område kan vi se, at alt for mange efterhånden døjer med skavanker som ondt i ryggen, i skuldre og i arme.

Både politikere, chefer og ansatte har et fælles ansvar for, at fremtidens hjemmearbejde ikke bliver karakteriseret ved medarbejdere, der bliver isolerede i et grænseløst arbejdsliv præget af dårlig trivsel og hurtig nedslidning. Den så højt besungne fleksibilitet må ikke forveksles med et grænseløst arbejdsliv.

Også vores midt- og vestjyske politikere har en forpligtelse til at signalere, at der på de enkelte arbejdspladser bliver nedfældet nogle klare rammer for det fleksible, digitale arbejdsliv. For hjemmearbejde skal være frivilligt. Og der skal lokalt aftales nogle vilkår for håndtering af arbejdstid. For eksempel er det helt afgørende, at der bliver aftalt nogle rammer for, hvornår de ansatte forventes at være online og offline.

Så kære midt- og vestjyske politikere: Husk, at I også har et medansvar for jeres medarbejderes trivsel og i den sammenhæng for kvaliteten af den service, vi alle bestræber os på at give vores borgere og virksomheder. Jeg ønsker jer alle held og lykke den 16. november!

Hjemmearbejdet trækker store veksler på mange af os. Både psykisk og fysisk.Annonce
Hvide Sande For abonnenter

Læser er bekymret for udrykningskøretøjer ved ny smal vejstrækning: Ambulance sad fast

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Anders har gået fra Nr. Lyngvig til Bruxelles og nærmer sig målstregen i Paris: - Det bliver nu rart at komme hjem og sove i min egen seng

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Skjern

Nye grunde på vej i Skjern: Gammelt rensningsanlæg snart klar til udstykning

Ringkøbing

Christian er ny forperson i West Coast Pride: Jeg vil altid kæmpe for dem, der har det sværere end mig

Ringkøbing

Fem år gammel sø i populær bydel graves op og gøres dybere: Den er groet til i høje planter

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Når man er ligeglad med kørekortet, koster det bilen

Debat

Sundhed med tryghed og værdighed

Skjern

Nattens konger: Snedige betjente snød knallertkørere med bagholdsangreb

Sundhed

Læger i opråb: Bliv coronatestet ved feber og hoste

Vestjylland

Fire firmaer fik bilerne tømt for værktøj

Ringkøbing For abonnenter

Cathrine fra Ringkøbing skal med fregatten 'Esbern Snare' for at jagte pirater i Guinea-bugten

Debat

Dit valg er vigtigt. Derfor giver vi gratis adgang til alt vores valgstof

Annonce