Annonce
Ringkøbing

Annas højskole handler om alt fra Grundtvig til de uartige piger på Sprogø

Anna Lambæk kom aldrig på højskole som ung. Til gengæld har hun været med til højskoledagene i Lem hvert eneste år de sidste 25 år. Foto: Johan Gadegaard
I år kan højskoledagene i Lem fejre 25 års jubilæum. Anna Lambæk har været med hvert eneste år, og hun kan næsten ikke vente til den 7. oktober, hvor den nye sæson begynder.
Annonce

Lem: 91-årige Anna Lambæk kom aldrig på højskole som ung. Det er lidt pudsigt al den stund, at hun er vokset op med Grundtvigs tanker og elsker højskolesangbogen af hele sit hjerte. Og at hendes bror, Ole Brunsbjerg, blev forstander på højskolen i Hadsten.

Til gengæld har Anna Lambæk taget revanche senere i livet, og hun kan nu fejre 25 års jubilæum sammen med Højskoledagene i Lem, når den nye sæson begynder den 7. oktober.

- Jeg er vokset op med, at min far sang fra højskolesangbogen sammen med os børn. Jeg elsker højskolesangbogen overalt på jorden, og jeg har gemt alle de eksemplarer, jeg har haft igennem årene. Den ældste er fra 1917, siger Anna Lambæk med et smil.

- Det var også meningen, at jeg skulle have været på højskole, men det passede ikke lige i livet på det tidspunkt, siger Anna Lambæk.

Annonce

Fik job på telefoncentralen

Anna stammer fra Nørre Kollund og kom til Lem, da hun fik et job på telefoncentralen i  november 1947. Her traf hun sin første mand, Arne Ibsen. Sammen opbyggede de Shell-tankstationen, som de drev indtil 1974, hvor Arne Ibsen pludselig døde i en alder af kun 50 år.

Sammen fik de fire piger, der i dag bor i Lem, Kloster, Ringkøbing og Rødkjærsbro. De fire piger har beriget Annas liv med otte børnebørn og fem oldebørn.

- Jeg er meget privilegeret med min familie, siger Anna med endnu et stort smil.

Hendes anden mand, Mads Lambæk, var landmand og drev en stor gård lidt uden for Lem. Parret flyttede siden til Højmark, men de sidste 11 år har hun igen boet i Lem.

Anna Lambæk har gemt alle de højskolesangbøger, hun har haft gennem et langt liv. Den ældste er fra 1917. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

Vi skulle være med

- Mads døde i 2002. Han var også interesseret i Grundtvigs tanker og i højskoleliv. Der var derfor ingen tvivl om, at vi skulle være med, da Højskoledagene i Lem begyndte for 25 år siden.

- Højskoledagene blev stiftet af tidligere overlærer Birgitte Grün Christensen, der i øvrigt har undervist mine børn i skolen, og jeg kan se, at det er hende, der holder det første foredrag i år om "Bertel Thorvaldsen og gamle mutter". Det glæder jeg mig rigtig meget til at høre, siger Anna Lambæk.


Der var ingen tvivl om, at vi skulle være med, da Højskoledagene i Lem begyndte for 25 år siden.

Anna Lambæk


Årets tredje foredrag holdes af Flemming Rishøj, Esbjerg, der fortæller om "De uartige piger på Sprogø".

- Det er fuldstændigt uforståeligt, at Danmark kunne bære sig sådan ad og ovenikøbet tvangssterilisere de stakkels piger, siger Anna Lambæk.

Annonce

Vil gerne flytte igen

- Der har været utallige spændende foredrag i årenes løb blandt andet af museumsmanden Per Lunde Lauridsen og lægen Lars Foged. Det er naturligvis det primære ved højskoledagene. Men sammenholdet og samtalerne før og efter et foredrag er også dejlige, og jeg er især glad for, at der også er kommet mange yngre medlemmer med de senere år, siger Anna Lambæk.

Anna Lambæk har tidligere sunget i Grønnegadekoret i Ringkøbing. Hun arbejdede i 20 år på Lem Plejehjem, hvor hun også var frivillig i forbindelse med arrangementer mange år efter hun var holdt med at arbejde.

Nu kunne hun godt tænke sig at flytte ned i en af ældreboligerne tæt på plejehjemmet for at have lidt mere tryghed i hverdagen og få en lidt mindre have.

Bilen forærede hun til et barnebarn, da hun var 90 år. Til gengæld ønskede hun sig og fik en smartphone i julegave, så familien altid kan kontakte hende. Og der er altid en, der er klar til at køre med hende - også når hun skal til foredrag under højskoledagene.

Højskoledagene i Lem 2020-21

Højskoledagene i Lem arrangeres af LOF - lof.dk/rksk - og finder sted i Smedenes Hus i Lem.

Af hensyn til corona er antallet af deltagere i år skåret ned til 45 personer, og der bliver ikke sunget til arrangementerne. Tilsvarende er der naturligvis håndsprit til rådighed. Der er stadig få ledige pladser. 

Prisen for årets otte foredrag er 610 kroner, og der begyndes hver gang klokken 09.30 med kaffe og rundstykker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Minkavlere sværtet uden grund: Statens Seruminstitut sendte ikke spørgeskema til avlernes e-bokse

Ringkøbing

Lærervikar smittet med corona: Ringkøbing Skole sender flere end 100 hjem

Hvide Sande

Smitte på minkfarm nær Søndervig: Stribe af farme fra Vonå til slusen i Hvide Sande falder inden for døds-zonen

Annonce