Annonce
112

Anklageskriftet mod Karup-flugtbilist er færdigt: Tiltalt for blandt andet uagtsomt manddrab

Der blev flaget på halvt morgenen efter dødsulykken ved Flyvestation Karup. Nu er der blevet rejst tiltale mod den 71-årige mand, som menes at have kørt den dræbende bil. Arkivfoto: Morten Dueholm.
Den 71-årige mand, som i oktober påkørte og dræbte en 22-årig værnepligtig ved Flyvestation Karup, er nu tiltalt for tre forskellige lovovertrædelser. Der er endnu ikke fastlagt en dato for det kommende retsmøde.

Kølvrå: Om aftenen den 7. oktober mistede en ung værnepligtig livet i fodgængerfeltet foran hovedvagten ved Flyvestation Karup.

Efter dødsulykken gik der næsten en uge med intensivt politiarbejde, før politiet den 14. oktober kunne anholde den 71-årige mand, som menes at have ført den dræbende personbil.

Manden blev anholdt på sin bopæl i en by i Viborgs opland.

Efter anholdelsen har politiet gjort sit til at efterforske sagen til bunds, og nu er der blevet rejst tiltale i sagen, og Viborg Stifts Folkeblad har fået aktindsigt i anklageskriftet.

Heraf fremgår det, at den 71-årige mand er tiltalt for i alt tre forskellige forhold.

Første punkt i anklageskriftet er en overtrædelse af færdselslovens paragraf 118, som handler om, at han ikke udviste den nødvendige agtpågivenhed, da han omkring klokken 20.40 den pågældende aften kørte frem mod fodgængerfeltet på Herningvej. Ifølge tiltalen kørte han med en hastighed på omkring 55 kilometer i timen, da han ramte den 22-årige i fodgængerfeltet.

Annonce

Frakendelse af førerret

Det andet punkt i tiltalen er straffelovens paragraf 241 - uagtsomt manddrab. Denne bestemmelse kan straffes med bøde eller fængsel i op til fire måneder.

Sidst, men ikke mindst, er den 71-årige tiltalt for brud på straffelovens paragraf 253, da han ikke umiddelbart efter påkørslen stoppede bilen og ydede den svært tilskadekomne mand den fornødne hjælp, og da han ikke efterfølgende underrettede politiet om uheldet.

Denne bestemmelse kan give fængsel i op til to år.

Ud over de tre forhold, som manden er tiltalt for, nedlægger anklagemyndigheden påstand om, at bilisten skal frakendes retten til at køre bil.

Folkebladet har onsdag eftermiddag været i kontakt med presseafdelingen hos Midt- og Vestjyllands Politi, og herfra lyder det, at der endnu ikke er fastsat en dato, hvor sagen skal behandles ved Retten i Viborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Forslagene efter Hilde-sagen: En dyr omgang tidsspilde

Siden nyopererede Hilde-Kristin Reed Mogensen Kristi Himmelfartsdag sidste år lagde en selfie op på Facebook, er hendes navn blevet til et begreb. Hilde-sagen får de fleste læsere af Dagbladet til at tænke på benhård tolkning af sygedagpengeregler og på jobafklaring på kanten af sygesengen. Dagen før sin operation fik Hilde besked fra kommunen om, at hun få dage efter ville komme i et såkaldt jobafklaringsforløb og få frataget sine sygedagpenge til fordel for den lavere ressourceforløbsydelse. Sygedagpengeperioden på 22 uger var udløbet, og kommunen fandt ikke grundlag for at forlænge perioden. En shitstorm, en lang række artikler i Dagbladet samt et par kommunale kovendinger senere er Hilde i dag færdig med sin efterbehandling og håber at være kommet fri af kræften. Hun er også lige så stille på vej tilbage til sit job som dyrlæge i Tim. Samtidig er kommunen færdig med sin 'efterbehandling' af denne og andre sygedagpengesager, og det har nu ført til en henvendelse til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med forslag til ændringer af lovgivningen. Sygedagpengeperioden bør, mener kommunen, forlænges fra 22 til for eksempel 30 uger. Det vil selvfølgelig give den syge mere tid til at blive rask - men det er værd at minde kommunen om, at uanset om fristen er det ene eller det andet antal uger, så er en henvendelse som den, Hilde fik dagen før en alvorlig kræftoperation, helt hen i vejret. Men honnør for udspillet! Knap så højt løfter vi på hatten over de andre forslag fra kommunen. At det skulle gøre nogen forskel, om man kalder det jobafklaringsforløb eller jobudviklingsforløb, skal man vist have den store diplomuddannelse i bureaukrat-dansk for at forstå visdommen i. Det er nu en gang indholdet og ikke den sproglige indpakning, som betyder noget. Tilsvarende lyder forslaget om en landsdækkende kampagne, der skal fremhæve meningen med og værdien af jobafklaringsforløb, ærlig talt som en dyr omgang tidsspilde. Et godt råd: Brug i stedet kræfterne og pengene på at administrere både menneskeligt og fornuftigt i forhold til de muligheder, loven giver. Det kunne for eksempel have sparet Hilde for en opslidende kamp med myndighederne.

Annonce