x
Annonce
Danmark

Anklager i mishandlingssag:- Afstumpet og afskyeligt, hun var bange med god grund

Retten i Viborg er rammen om en voldsom sag mod fem unge, der er tiltalt for en stribe forhold, som handler om frihedsberøvelserr, voldtægter, ydmygelser, brutal vold, mishandling, røveri, dødstrusler, vidnetrusler og hærværk. Arkivfoto: Ritzau Scanpix
Anklagemyndigheden vil have 28-årig mand idømt tidsubestemt forvaring. Han er hovedtiltalt i sagen, hvor han og fire venner ifølge anklageskriftet har udsat unge kvinder for indespærring, mishandling, voldtægter og meget mere.

Retssag: Pia Koudahl er specialanklager i personfarlig kriminalitet. Som sådan har hun set og hørt lidt af hvert. Det fik hende ikke til at lægge fingrene imellem mandag i et retsmøde i Viborg.

Her sagde hun sin mening om de forbrydelser, hvormed fire mænd i tyverne og en kvinde på 19 år, ifølge anklageskriftet har omdannet tilværelsen for en nu 24-årig kvinde til et mareridt af vold, trusler, indespærring, røveri, voldtægter og ydmygelser.

- Det er afstumpet og uhyrligt, lød Pia Koudahls karakteristik af det, der er sket på flere adresser på Skive-kanten gennem mere end halvandet år.

Ofrets tidligere kæreste er en 28-årig mand, der er hovedtiltalt i sagen, hvor anklageskriftet omfatter 17 straffelovsovertrædelser. De fire vedrører en anden kvinde, som han tidligere har været kæreste med.

- Han er en meget farlig person. Forvaring er ganske enkelt nødvendig for at forebygge ny kriminalitet, sagde Pia Koudahl.

Hun støttede sig til anbefalingen fra retslægerådet. Her er konklusionen, at den 28-årige finder personlig tilfredsstillelse i vold, er narcicisstisk og uempatisk og udgør en nærliggende og væsentlig fare for andres liv, helbred og frihed.

Annonce
Han er en meget farlig person. Forvaring er ganske enkelt nødvendig for at forebygge ny kriminalitet.

Pia Koudahl, specialanklager - om tiltalt i mishandlingssag

Flugt reelt umuligt

Pia Koudahl argumenterede for, at den 28-årige mand havde kvinderne og de medtiltalte venner under total kontrol ved at bruge vold og true med vold. Det er fremgået, sagde hun, utvetydigt af alle forklaringer i retten, også af de medtiltalte i sagerne om den 24-årige kvinde.

- Hun er flere gange truet til ikke at fortælle om volden til andre. Dét er svaret på, hvorfor hun ikke fortæller om det til naboer og til politiet. Han sagde gentagne gange, at hun eller hendes familie ville blive slået ihjel. Hun var bange med god grund, sagde Pia Koudahl.

Af samme grund mente hun ikke, den 24-årige kvinde rent faktisk kunne stikke af, heller ikke når hun luftede ekskærestens hund.

- Han har kontrolleret kvinderne dagen rundt, hvor de har skullet leve med volden og truslen om mere vold. Under de vilkår var flugt ikke en mulighed, selv når døren ikke var låst, sagde Pia Koudahl.

Hun argumenterede samtidig for, at hvis domsmandsretten ikke vil give en tidsubestemt forvaringsdom, bør den 28-årige mand ikke idømmes mindre end syv års fængsel.

Forsvarer: Mangelfulde beviser

Anklagemyndigheden ønsker en 23-årig tiltalt mand i sagen idømt mindst to års fængsel, mens den 19-årige kvinde ønskes henvist til psykiatrisk behandling i mindst et år. For to af de fem tiltalte mangler læge- og mentalundersøgelser, før retten kan tage stilling til deres rolle.

Den 28-årige har ikke villet besvare et eneste spørgsmål. Hans forsvarer, Karen Marie Jespersen, returnerede mandag anklagerne med benægtelser i langt de fleste tilfælde.

Hun fandt ikke anklagerne bevist og argumenterede for, at straffelovsovertrædelser, der er sket, højst kan udløse to års fængsel.

Forsvarerne til to andre tiltalte fandt helt ikke beviserne tilstrækkelige til at blive dømt efter anklageskriftets ordlyd.

Der falder efter planen dom mandag 3. februar.

Det handler sagen om

Fire mænd i alderen 23-28 år og en kvinde på 19 år er ved Retten i Viborg tiltalt i et anklageskrift på 17 punkter for overtrædelse af otte straffelovsparagraffer.

Deres ofre er to unge kvinder, den ene af dem gennem omkring halv-
andet år, fremgår det af anklageskriftet.

Lovovertrædelserne drejer sig om frihedsberøvelse, voldtægter, dødstrusler,
rå, brutal og farlig vold, mishandling, røveri, dødstrusler, ulovlig tvang, og hærværk.

Højslev Kirkeby er en af de småbyer ved Skive, hvor mishandling og overgreb i den helt store skala er overgået to kvinder ifølge anklageskriftet. Husene på billedet har intet med sagen at gøre. Arkivfoto: Flemming Mønster
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Corona. Vi skal bruge de danske oplevelser som aldrig før

Læserbrev: I Danmark har vi gennem de seneste ti år bygget et fantastisk turismeprodukt op med et meget bredt udbud af restauranter i alle prisklasser, som gør, at man kan spise kvalitetspizza og gourmetburgere den ene dag og på Michelinrestaurant den næste. Man kan vælge at bo på et nyistandsat vandrerhjem eller på et femstjernet luksushotel. Kort sagt er der masser af oplevelser til enhver smag. Men alle virksomhederne i erhvervet er hårdt ramt af COVID-19-virussen, og vil vi fortsat have et spændende og differentieret oplevelsesudbud i Danmark, så har vi alle et ansvar. Et ansvar for at støtte de danske restauranter, cafeer, forlystelsesparker og øvrige oplevelsesvirksomheder for at bidrage til deres overlevelse. De første konkurser fra hotel- og restauranterhvervet er begyndt at tikke ind. Desværre kommer der flere. Mange flere. Regeringen har allerede gjort meget, og det har danskerne også. Nogle restauranter og hoteller har satset på takeaway gennem krisen, og mange fortæller om kolossal opbakning fra nærmiljøet. Netop denne følelse må vi ikke glemme, når Danmark igen åbner. For behovet for støtte til de lokale virksomheder vil bestå. Denne krise forsvinder ikke igen med det samme. Erfaringer fra tidligere kriser viser, at det vil tage turisme- og oplevelseserhvervet flere år at komme tilbage til det tidligere niveau. Måske kommer turisterne igen - men hvornår? De senere år er turisterne kommet rejsende hertil fra hele verden for at tage del i den danske hygge og se på dansk kultur og design. De lægger 55 milliarder kroner om året. Penge, som bidrager til et stærkt turisterhver, vi som danskere også får mulighed for at nyde. Men når forbruget fra udenlandske turister forsvinder, er der ekstraordinært brug for, at vi selv støtter op. Vi kan ikke forvente, at udenlandske turister og forretningsrejsende med det samme igen strømmer til landet. Og selvom vi danskere kan ikke dække hele deres forbrug, så kan vi bidrage flere steder. Dette forår har mange været nødsaget til at aflyse runde fødselsdage, konfirmationer, bryllupper og andre store mærkedage, der skulle være fejret på hoteller, kroer og restauranter. Forhåbentlig kan disse fejringer gennemføres på et senere tidspunkt. Og måske kan en del af feriebudgettet, der var afsat til en tur til Østen eller Middelhavet i stedet bruges på ophold langs de danske kyster og til at nyde et fantastiske måltider på landets restauranter. Støtter vi ikke erhvervets virksomheder i dag, har vi dem måske ikke i morgen. Det vil være en skam, for turismeproduktet i Danmark er vokset med innovative ideer og spændende nye projekter, som skaber arbejdspladser, omsætning og vækst i hele Danmark. I år er året, hvor ‘Staycation’ får en helt anden betydning. Det er nemlig dét, der kan være med til at sikre turismeerhvervets overlevelse.

Annonce