Annonce
Danmark

Anklage om slaveri på dansk fiskekutter: Ghanesere arbejdede fra morgen til aften til ussel løn

De to ghanesiske søfolk Justice Numo (tv.) og Reuben Kotei havde seksdagesuge og arbejdede 11 timer om dagen på en kutter i Thyborøn under forhold, som anklagemyndigheden betegner som slavelignende. Arkivfoto: Lars Kamstrup
Lokal mand tog sig af de to ghanesere, som ifølge anklageren har været holdt som slaver på en fiskekutter i Thyborøn gennem mere end tre år. De måtte samle flasker for at få pengene til at række, forklarede han i retten.
Annonce

Retssag: 57-årige Reuben Kotei og 52-årige Justice Numo levede og arbejdede gennem mere end tre år på en fiskekutter i Thyborøn med en arbejdsbyrde så høj og en løn så lav, at politi og anklagemyndighed betegner det som "slavelignende forhold".

- De arbejdede meget, fra morgen til aften. De samlede flasker rundt om i Thyborøn, fordi de manglede penge, fortalte Hans Asger Holmsgaard i retten.

Han var indkaldt, fordi han lærte de to mænd at kende i kirkelig sammenhæng og har opnået et relativt nært kendskab til dem og deres forhold.

Annonce

- Menneskehandel og åger

Ifølge tiltalen havde de to ghanesiske søfolk seksdages arbejdsuge, og hver arbejdsdag var på 11 timer.  Ferie var der ikke noget af. Startlønnen i november 2016 var 5250 kroner, slutlønnen var, da politiet satte en stopper for foretagendet i maj sidste år, på 9000 kroner. Om måneden.


Det var groteske arbejdsforhold, jeg har aldrig oplevet noget lignende.

Morten Bach, Det Internationale Transportarbejderforbund


De udførte renoveringsarbejde, malede, bankede rust og udførte diverse arbejde for at gøre skibet sejlklar. Kutteren var ikke alene deres arbejdsplads, også deres bolig og opholdssted, hvor de kun havde telefonisk kontakt med familiemedlemmer i hjemlandet.

- Det var groteske arbejdsforhold, jeg har aldrig oplevet noget lignende, lød det fra Morten Bach, da han afgav vidneforklaring.

Han er det Internationale Transportarbejderforbunds inspektør på skibe, der ligger med bekvemmelighedsflag i danske havne. Den pågældende kutter sejler med Belizes flag.

Arbejdsgiveren er en  lokal 56-årig skibsreder. Han og hans firma er i retten mødt af en tiltale for menneskehandel og åger af særlig grov beskaffenhed. Desuden er manden, der inddrog de to mænds pas og søfartspapirer, tiltalt for brud på udlændingeloven, da de to ghanesere ikke havde opholds- og arbejdstilladelse.

Annonce

Udskudt og udskudt

Hans Asger Holmsgaard mødtes jævnligt med de to mænd til gudstjenester i Thyborøn Kirke.

- Vi sad nede på bageste række, og jeg oversatte prædikenerne for dem, forklarede han.

Han lærte dem at kende og havde dem nogle gange på besøg og til spisning hjemme hos sig selv.

- Jeg fik indtrykket af, at de regnede med, at de skulle hurtigt hjem til Afrika, sagde han.

Sådan kom det ikke til at gå. En kutter, de skulle gøre klar og sejle hjem for at fiske ved Afrikas kyst, blev påsejlet og sank i havnen i Thyborøn. I stedet blev de sat til at renovere en anden båd, der i stedet skulle bruges. På den måde blev deres hjemrejse udskudt og udskudt. Skibet ligger stadig til kaj i Thyborøn.

Annonce

Økonomiske trængsler

Under besøgene hjemme hos Hans Asger Holmsgaard fortalte ghaneserne om deres liv, deres savn af familierne derhjemme og om deres økonomiske trængsler i Danmark.

Det var særlig slemt, da Reubens kone blev syg og skulle opereres, fortalte Hans Asger Holmsgaard, der også fortalte, at han af samme grund lånte den ghanesiske mand penge. Penge, han har fået tilbage.

- Jeg har tit tænkt på, det må være hårdt at være så lang tid væk fra sin familie, og så med en syg ægtefælle, sagde Hans Asger Holmsgaard.

De to ghaneseres arbejdsforhold og ophold på kutteren blev afsløret sidste sommer, da Midt- og Vestjyllands Politi fik et tip om forholdene og derfor foretog et kontrolbesøg 26. maj.

Kort efter kom de to mænd under Center mod Menneskehandels beskyttelse. På grund af coronasituationen har de været strandet i Danmark indtil nu. De forventes dog at kunne vende hjem til Ghana torsdag i denne uge. Der ventes dom i sagen mandag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tarm

Køber af konkursramt efterskole jubler over politikernes ja: Nu er vi flyvende

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Læs 140 høringssvar om planlagt lukning af X-bus: Som studerende er jeg glad for at have ruten som bindeled mellem mit studieliv og mit barndomsområde

Danmark

Lyt til Danmark Fortæller:  Scandinavian Star - Bror til brandoffer har ikke mange forhåbninger til ny efterforskning af skibsbrand

Annonce