Annonce
Ringkøbing-Skjern

Ankestyrelsen siger nej til konsulenter på resultatløn - kommunen forventer ikke at få kritik

Arkivfoto: Michael Bager
Ankestyrelsen har afgjort, at det er forbudt at resultataflønne konsulentfirmaer i socialforvaltninger i visse sager, fordi der foreligger inhabilitet. Fagchef mener, at Ringkøbing-Skjern går fri for anklage.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Fagchef Helle Mikkelsen hos Handicap & Psykiatri forventer, at Ringkøbing-Skjern Kommune går fri for nogen form for anklage i sagen om kommuners brug af konsulentfirmaer på det sociale område.

I januar kom det frem, at Ringkøbing-Skjern Kommune i lighed med 30 andre kommuner havde hyret konsulentfirmaet Brorson Consult til at oplære medarbejderne i at forhandle pris med botilbud.

Ringkøbing-Skjern Kommune bruger årligt 300 millioner kroner på at købe botilbud til handicappede borgere, og ifølge Helle Mikkelsen var der behov for at udvikle kompetencen hos medarbejderne, der havde svært ved at drøfte sammenhængen mellem leverede indsatser og takster på møder med eksterne leverandører.

Derfor blev Brorson Consult engageret, og i første omgang blev det aftalt, at firmaet skulle aflønnes efter ”no-cure-no-pay"-princippet og modtage ti procent i honorar af den besparelse, kommunen kunne opnå.

Annonce

Forlangte redegørelse

Sagen vakte politisk opsigt og blev kritiseret af indenrigsminister Astrid Krag (S), der forlangte en redegørelse fra kommunenerne til Ankestyrelsen, der skulle vurdere lovligheden.

Ankestyrelsen fastslår i en generel udtalelse, at kommuner, der aflønner konsulenter efter no-cure-no-pay-princippet, ikke lovligt kan anvende konsulenter til at forberede afgørelser i sager om ydelser til konkrete borgere på socialområdet. Det skyldes, at der foreligger inhabilitet, når konsulentfirmaerne har en økonomisk interesse i at nå til et bestemt resultat.

Derimod er der ikke noget problem, hvis kommunerne anvender konsulenter til kompetenceudvikling, hvilket netop er tilfældet i Ringkøbing-Skjern.

- Konsulenterne fra Brorson Consult var ikke medvirkende ved afgørelser. Vi har brugt dem til komptenceudvikling, siger Helle Mikkelsen.

Kommunerne skal nu oplyse, om Ankestyrelsens afgørelse giver anledning til at ændre kontrakten med konsulentfirmaet og genoptage sager, hvor konsulenten kan have medvirket ulovligt.

Forhold, som Ringkøbing-Skjern ifølge Helle Mikkelsen ikke kan klandres.

Annonce

Ændrede aflønningen

Da kritikken begyndte at rulle, tog hun initiativ til at ændre aflønningen af Brorson Consult, som gik fra resultatløn til fast honorar. Den beslutning mødte opbakning i socialudvalget.


Vi ønsker ikke no-cure-no-pay-princippet, for alene mistanken om, at nogen har økonomiske interesser i, hvilken afgørelse der træffes, vil vi ikke have på socialområdet.

Lennart Qvist, socialudvalgsformand


- Vi ønsker ikke no-cure-no-pay-princippet, for alene mistanken om, at nogen har økonomiske interesser i, hvilken afgørelse der træffes, vil vi ikke have på socialområdet. Jeg føler, at vi har rettet ind. Der er ikke længere nogen økonomisk tilskyndelse for konsulenten, siger socialudvalgsformand Lennart Qvist, (K).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce