Annonce
Erhverv

Anders og Sebastian har byttet pucken ud med god kaffe

Anders Pagh (tv) og Sebastian Andersen har været venner, siden de begyndte at spille ishockey i Herning som børn. Det blev til over 150 kampe for Herning Blue Fox - og nu fortsætter de makkerskabet med at sælge gourmetkaffe i deres nye firma Ideal Kafferisteri. Foto: Thomas Maxe
To ishockey-venner fra Herning har forladt isen og i stedet startet egen kaffeimport. Nu rister de selv kaffebønner og sælger dem online.

HERNING: Efter en kold eftermiddag på skøjter er der vel ikke noget bedre end en varm kop kaffe at lune sig på.

Måske var det der, at de to venner Anders Pagh og Sebastian Andersen fik deres fælles interesse for god kaffe?

I hvert fald har de to været venner, siden de begyndte at spille ishockey i Herning som børn – og senere, da de to til sammen spillede flere end 150 kampe i den bedste række for Herning Blue Fox. Og nu har de så forladt isen og sammen etableret Ideal Kafferisteri.

- Vi oprettede firmaet i december 2018, og så kontaktede vi forskellige kaffeimportører og fik syv forskellige vareprøver hjem. Dem har vi gået og eksperimenteret med og valgt de tre bedste, og her i sommer er vi begyndt at sælge kaffe via hjemmesiden, fortæller Anders Pagh.

Ideal Kafferisteri

Anders Pagh og Sebastian Andersen vil være kendt af mange midtjyder som ishockeyspillere for Herning Blue Fox. De to har sammen stiftet Ideal Kafferisteri.

Firmaet køber rå kaffebønner hjem i 60-70 kilo store sække via en tysk kaffeimportør. Dermed bliver bønnerne importeret via et andet EU-land, så det sparer en hel del papirarbejde.

Ideal Kaffe sælger foreløbig tre varianter fra tre forskellige kontinenter: Congo, Costa Rica og Papua Ny Guinea. Kaffen bliver solgt både som enkeltvarer og som abonnementsordning, som man kender fra måltidskasser. Prisen ligger omkring 200 kroner per kilo.

Ideal Kaffe vil også sælge kaffe engros til caféer og restauranter samt private label til eksempelvis gavekurve. Firmaet har også investeret i en professionel espressomaskine, så man kan servere hjemmeristet kaffe ved events.

Hjemmeside: www.idealkaffe.dk.

Fra tre kontinenter

Der er himmelvid forskel på den pose vakuumpakkede kaffe, vi andre køber på tilbud i supermarkedet, og så den kaffe, som de to herningensere sælger.

- Vi importerer rå kaffebønner fra henholdsvis Den Demokratiske Republik Congo, fra Costa Rica og fra Papua Ny Guinea. Og så rister vi dem selv, fortæller Sebastian Andersen og viser den store gasdrevne kafferister – et stort skrummel på størrelse med en cementblander.

Kafferisteren skal forvarme i en halv time, men det tager kun otte-ti minutter at riste en portion kaffe, så for at udnytte maskinen mest effektivt bliver ordrerne samlet, så man kan riste kaffe to gange om ugen. Og så bliver de nyristede bønner malet i kværnen – groft eller fint - efter kundernes ønsker og sendt med det samme, så kaffen er så frisk som muligt, når den havner hjemme i køkkenet.

Håber på vokseværk

Nu, hvor riste-processen er finjusteret, er Ideal Kaffe klar til at skrue op for salget. Anders er bestemt ikke uden evner for salg og markedsføring, efter som han lige har afsluttet sin kandidateksamen fra handelshøjskolen og nu er cand. merc. med speciale i netop markedsføring.

Og skulle der blive bøvl med kaffekværnen, så kan Sebastian sikkert hjælpe. Han er nemlig halvvejs i sin uddannelse til elektriker.

- Vi bruger den tid, vi har til Ideal Kaffe. Men vi vil meget gerne have, at det vokser. Vi er for eksempel ved at kontakte lokale hoteller, restauranter og caféer og håber, at de vil servere vores kaffe for deres kunder. Og så er vi i kontakt med en lokal bilforhandler, som gerne vil bruge Ideal Kaffe som gave til kunderne med firmaets egen label på posen. De plejer at give en flaske vin til dem, der køber en ny bil, men det sender nok et lidt bedre signal at forære kunderne kaffe sammen med bilen, siger Anders Pagh.

Et pund hjemmeristet kaffe koster det samme som en god flaske vin (omkring 100 kroner), men smagen er altså i en helt anden liga end supermarkeds-kaffe. Og så kan man jo stadig køre bil efter en hel kande kaffe.

Den gasdrevne kafferister er en halv time om at varme op, men så tager det kun otte-ti minutter at riste et par kilo god kaffe. Foto: Thomas Maxe
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Dansk gymnastiktøj er et eksport-hit

Leder For abonnenter

For lidt og for meget: Pas på vores unge mennesker

Bare kom i gang! Tag dig sammen! Jeg har da aldrig taget skade af... Men på den anden side: Skal jeg ikke lige gøre det for dig? Pas nu godt på dig selv - og husk, at du altid kan spørge mig om hjælp. Det er da også alt for hårdt for dig, at ... For lidt og for meget fordærver som bekendt alt. Det gælder også for de unges fritidsarbejde. Fire rektorer på uddannelsesinstitutioner i Ringkøbing-Skjern har her i avisen hejst et advarende flag: De og deres lærere oplever, at mange unge arbejder alt for meget. Eleverne bliver trætte og deprimerede, når kalenderen byder på skoledage fra 8 til 15, efterfulgt af arbejde fra 16 til 22. Læg dertil, at der gerne skulle være tid til også at lave sine lektier - så hænger døgnet ikke ret godt sammen længere. På Facebook var nogle af kommentatorerne til rektorernes opråb ude med en opfordring til de unge om bare at tage sig sammen. Beskyldninger om curling og klassikeren 'i min tid ...' blev trukket af stalden - for set i bakspejlet har man selvsagt altid oplevet det, der var meget værre. Men er det curling at opfordre forældre og arbejdsgivere til ikke at presse de unge til for mange og for lange vagter? Jeg synes det ikke. Lige så godt, det er, at de unge i Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt landets mest arbejdsomme, når det gælder fritidsjob ved siden af skolen - lige så skidt vil det være for både vores samfund og for de unge selv, hvis de knokler på i en grad, så de glemmer at gøre nok ved den uddannelse, som trods alt er deres hovedbeskæftigelse. Det er vigtigt og rigtigt, at vores børn og unge lærer, at ansvarlighed og arbejdsomhed betaler sig. Fritidsjob baner vejen for uddannelse og 'rigtige' voksenjob. Men for lidt og for meget fordærver alt - så kære forældre: Hold lige lidt snor i, at der er en fornuftig balance mellem skole og fritid. Kære virksomheder: Find fleksible løsninger for jeres unge ansatte, så de både kan passe jobbet og skolen. Og kære, kloge Facebook-kommentatorer: Hvis man pudser sine generationsbriller og kigger rigtig godt efter, er nutidens ungdom måske ikke så meget værre og mere forkælede, end vi selv var ...

Læserbrev

Læserbrev fra fire lokale rektorer: De unge er pressede - pas på dem

Ringkøbing For abonnenter

Økonom bakker rektorer op: Skolearbejdet er hovedbeskæftigelsen

Annonce