x
Annonce
Indland

Andelen af indvandrere på forsørgelse er historisk lav

Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Det er et øget fokus i kommunerne og vækst i samfundet, der har fået flere indvandrere i job, lyder det.

Andelen af ikkevestlige indvandrere, der er på offentlig forsørgelse, er faldet til det hidtil laveste niveau.

Annonce

Det viser en ny analyse fra Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev, Momentum.

I 2019 var 29 procent på offentlig forsørgelse. I 2004, hvor man begyndte at optælle, var andelen 46 procent.

Udviklingen er gået særligt stærkt siden 2016, hvor kommunernes indsats over for indvandrere og flygtninge i højere grad har været målrettet beskæftigelse.

Det siger Rasmus Brygger, der er chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

- Tidligere var der meget røv til bænk-danskundervisning. Og først når man lærte rigtig godt dansk, kom man ud på arbejdsmarkedet.

- I dag skal man ud på en arbejdsplads næsten fra dag ét, man kommer til Danmark, og så lærer man dansk imens, siger han.

I årene omkring 2015 steg antallet af nytilkomne flygtninge i Danmark.

Det førte til, at man indgik en såkaldt trepartsaftale mellem den daværende regering, arbejdsgivere og fagbevægelsen. Med aftalen blev der etableret en integrationsgrunduddannelse (IGU).

Det er dog ikke muligt at give aftalen hele æren for den positive udvikling, siger Rasmus Brygger.

Udviklingen skyldes også generel vækst i samfundet, der gør, at virksomhederne mangler arbejdskraft.

Og det afspejler sig i analysen, der viser, at andelen af lønmodtagere steg fra 37 procent i 2016 til 45 procent i 2019.

Andelen på SU og anden selvforsørgelse såsom barselsdagpenge er uændret.

Det er kommunerne, som har ansvaret for at hjælpe nytilkomne i arbejde.

En af de kommuner, der er lykkedes særligt godt at få flyttet ikkevestlige borgere fra offentlig forsørgelse til job, er Jammerbugt Kommune.

Her har man blandt andet hjemtaget sprogskolen. Så nu tænker den i højere grad beskæftigelse ind i undervisningen.

Og så har man oprettet en heldagsskole, hvor man - ud over at undervise i dansk - underviser i matematik, engelsk, it og idræt. Men også dansk kultur, samfundsforståelse og erhvervsliv er på skemaet.

Det forklarer borgmester Mogens Gade (V).

- Vi synes, det er vigtigt, at de her mennesker får en reel mulighed for at blive integreret i vores samfund.

- Hvis det skal lykkes, er det vigtigt, at de bliver uddannet og kommer ud på arbejdsmarkedet. Derfor tager vi dem i hånden og laver aftaler med uddannelsesinstitutionerne og arbejdspladserne, siger han i en meddelelse.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Stram op – og hold fast i lukkeloven

Læserbrev: Over de sidste uger har butiksansatte knoklet r…. ud af bukserne. Uden at kny sørger medarbejderne i vores butikker for, at der er fyldt op på hylderne, så vi alle sammen kan få mad på bordet, toiletpapir og andre fornødenheder. Og mange danske familier har fået deres køkkenskabe fyldt godt op. De butiksansatte har brug for påskens fridage til et velfortjent hvil. Derfor bør man ikke suspendere lukkeloven henover helligdagene. I denne tid, hvor myndighedernes anbefalinger er at blive hjemme og undgå tæt kontakt til andre mennesker, løber butiksansatte en daglig risiko med kontakt med flere hundrede kunder om dagen. De sætter eget helbred på spil for at passe deres job. Butiksledelserne rundt om gør alt, hvad de kan, for at passe godt på de ansatte med håndsprit, hyppig håndvask, plexiglasplader ved kassen og ’Hold afstand’-skilte på gulvene. Stor ros for det. Men at arbejde under de forhold er anstrengende. Helligdagene i påsken med lukkede butikker kan også være med til at passe på de ansatte, så de kan blive ved med at passe deres arbejde, så længe corona-krisen varer. Derfor, kære politikere: Hold fast i lukkeloven! Og så skal familien Danmark altså stramme op. Lad nu være med at klathandle en liter mælk og en pakke gær. Køb ind til flere dage og lad én person klare det. Det er heller ikke nu, I skal hele familien afsted på ose-tur i de lokale butikker for at se på nye ipads, havetrampolin til ungerne eller lamper til stuen. Det er måske fristende for at skabe et afbræk i tiden med hjemmeskole, men lad være. Jo flere I kommer sammen, jo større risiko udsætter I butikspersonalet for. Ring til den lokale butik i stedet og lav en aftale om at få leveret varen – eller at I kan hente den pakket i en pose. Så kan I både støtte vores midt- og vestjyske butikker og passe godt på de ansatte og jer selv samtidig.

Annonce