Annonce
Erhverv

Analyse af statsministerens tiltag: Lukkede butikker kommer ikke tilbage

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

En ny runde restriktioner til bekæmpelse af coronasmitten kan forandre vores byer for altid. Statsminister Mette Frederiksens (S) tvangslukning af hundredvis af butikker i storcentre, hele vores café- og restaurationsliv, talrige frisørsaloner og andre små næringsdrivende får vidtrækkende konsekvenser fra første dag.

Regeringen står ikke klar med en hjælpepakke, der kan redde de mange især små og mellemstore virksomheder, som stadig skal betale husleje og andre udgifter, imens salget går i stå.

Derfor står indehaverne af de mange butikker og spisesteder onsdag morgen op til en tilværelse fuld af usikkerhed og med en lukket virksomhed. Kun restauranterne kan klynge sig til et håb om at levere takeaway, som masser af danskere allerede har taget imod som en befriende god idé i en dyster tid.

Men der er behov for langt mere hjælp. Udsat moms og skat betyder ingenting, når omsætningen falder fuldstændigt bort onsdag kl. 10. Lønkompensation, som dukkede op i søndags, har vist sig at være en vanskelig størrelse for masser af virksomheder, der ikke engang kan betale den andel af lønnen, som staten ikke vil overtage.

De store erhvervsorganisationer står i kø med idékataloger til, hvordan man kan hjælpe de berørte virksomheder. Folketingets partier er omgående indkaldt til forhandlinger, og politikerne kommer til at diskutere meget kontante udveje, der kan lette økonomien for virksomhederne.

Men det er ikke kun de helt små, der vakler i disse dage. Med lukningen af storcentrene kollapser salget også for nogle af vores helt store butikskæder, der har investeret kraftigt i flagskibsbutikker i centrene. Centrene har ikke nødvendigvis store pengetanke bag sig, så man kan ikke bare slå en streg over huslejerne.

Derfor sætter regeringens seneste tiltag gang i en kædereaktion, hvor bankerne også kommer til at spille en rolle. De har fået adgang til at låne flere penge ud til virksomhederne, og de har i næsten samlet kor lovet at hjælpe de erhvervskunder, der er kommet i klemme.

Men bankerne kan ikke redde en butik, hvor udsigterne er håbløse. Detailhandlen var i forvejen presset af netbutikker og ændrede forbrugsvaner, og derfor får en midlertidig nedlukning betydning på den helt lange bane. En boghandel eller legetøjsbutik, der knækker nakken under coronakrisen 2020, rejser sig ikke igen.

De seneste restriktioner lukker storcentrene i Danmark, her Bryggen i Vejle. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Søndervig: Se på Vardes eksempel

Læserbrev: I debatten om udviklingen i Søndervig har tvillinge-borgmestrene Østergaard og Elbæk forsøgt at påvirke den demokratiske debat, åbenbart uden den større succes, det må vælgerne så tage stilling til ved næste valg. Prøv at kigge på Varde Kommune, her er der anlagt en rundkørsel vest for Billum, al trafik til sommerhusområderne Blåvand, Vejers og Grærup fra øst og syd skal passere denne, her er der så udført en speciel afkørsel til et nyetableret Rema 1000. Der er altså nogen der godt kan finde ud af det! Nu anlægger man så en halv omfartsvej med rundkørsel på Søndervig Landevej og afkørsel til det lysregulerede kryds i Søndervig. Det bliver rigtig spændende at se hvordan trafikken vil afvikle sig, når der er rødt lys og trafikken hober sig op i relation til den kilometerlange kø, der forekommer på landevejen, vil det bevirke en proppet rundkørsel og stadig kødannelse og man så er lige vidt, er der trafiktal for disse forhold? Et er, at det selvfølgelig koster flere penge at fuldføre ringvejen mod nord, og dem er der ikke for mange af p.t. Noget andet er, hvorfor har man ikke taget med i udviklingsplanerne, at der i fremtiden skal være mulighed for at fuldføre omfartsvejen? Er det rettidig omhu ikke i det mindste at sikre, at muligheden skal være der for en ”Nordhavn” og en masse bynære p-pladser, der sikkert bliver brug for? Det var rigtig flot at se de mange dannebrogsflag, der i weekenden vajede ved sommerhusene i Søndervig. Trafikken på Søndervig Landevej var tæt, uagtet der ikke var mange udenlandske nummerplader at se.

Erhverv

Destination Vesterhavet holder sommerhusene åbne i påsken: Så længe gæster opfører sig lige så godt som derhjemme

Annonce