Annonce
Hvide Sande

Ambitiøs plan: Hvide Sande skal være et vandsportsparadis

Folkene bag vandsportsfestivalen Waterz har store ambitioner om at udvikle miljøet for de mange mennesker, der ynder at boltre sig på Vesterhavet og Ringkøbing Fjord. Foto: Carter/PWA

Folkene bag vandsportsfestivalen Waterz har netop præsenteret Ringkøbing-Skjern Kommune for en ambitiøs masterplan, der blandt andet har som mål at trække en ny uddannelse og flere tilflyttere til Hvide Sande.

Hvide Sande: - Man bliver nødt til at sige noget højt engang imellem.

Og det gør hun nu, Katrine Kock Frandsen, der er projektleder på vandsportsfestivalen Waterz i Hvide Sande. Her går bølgerne særligt højt én uges tid i sensommeren hvert år, men der er basis for at sætte langt større sejl.

Det slog Katrine Kock Frandsen til lyd for tirsdag aften, da hun var inviteret i byrådssalen for at præsentere politikerne for en ambitiøs masterplan omkring vandsport. En 2030-plan, der indeholder elementer som opbygning af surfrev, tilflytning og udvikling af en helt ny uddannelse:

- Der har været mange ting i spil. Vi har snakket om en efterskole, og vi har også snakket om en højskole. Vi vil gerne skabe en uddannelse, der rammer ned i turisme og vandsport. Men det skal være en uddannelse, som unge mennesker også kan bruge, hvis de eksempelvis tager til Alperne for at arbejde som skiguide, siger Katrine Kock Frandsen, der er helt på det rene med, at projektet i givet fald skal løftes i flok:

- Når vi går ud og offentliggør vores masterplan nu, så er det også for at sige til omverdenen, at vi gerne vil samarbejde om det.

Vi har snakket om en efterskole, og vi har også snakket om en højskole. Vi vil gerne skabe en uddannelse, der rammer ned i turisme og vandsport

Katrine Kock Frandsen, projektleder, Hvide Sande

Waterz

Waterz er navnet på Skandinaviens største vandsportsfestival, der hvert år afholdes i Hvide Sande.

Waterz samler vandsportsgrenene windsurf, kitesurf, surf, wakeboard, stand up paddle og kajak.

Besøgende på festivalen - i år fra 7. til 14. september - kan selv prøve kræfter med de forskellige typer for vandsport.

I forbindelse med Waterz afholdes i år også verdensmesterskaberne i windsurf-slalom for både herrer og damer.

Lavt vand og gode vinde

Det overordnede tema i den nye masterplan er at gøre Hvide Sande til et vandsportsparadis, som kan få folk til at bosætte sig i området:

- Vi skal ikke lave et nyt Cold Hawaii. Der findes ét Cold Hawaii, og de gør det rigtig godt der oppe. Men vi har nogle andre, unikke muligheder i vores område, siger Katrine Kock Frandsen med henvisning til det internationale surfmiljø på kysten omkring Klitmøller syd for Hanstholm.

Hvide Sande-området nyder også godt af den nemme adgang til Ringkøbing Fjord, hvor man - som projektlederen siger det - altid kan finde et trygt sted med pålandsvind og lavvande. Og lige i nabolaget tilbyder Vesterhavet "fantastiske forhold for de mere erfarne surfere," siger Katrine Kock Frandsen:

- Når man kombinerer det med områdets mange overnatningsmuligheder, aktiviteter og kulturelle oplevelser, får man ikke blot et unikt surfområde - men den meget sjældne kombination af et unikt surfsted, hvor man også kan tage hele familien med på ferie, og hvor der er underholdning for alle, fastslår Katrine Kock Frandsen.

Omtale for 30 millioner

En af de politikere, der interesseret lyttede med, da Katrine Kock Frandsen præsenterede masterplanen i byrådssalen, var formanden for kultur- og fritidsudvalget, Erik Viborg (V).

Han er især glad for, at folkene bag Waterz-festivalen i stigende grad også henvender sig til bredden, hvilket giver plads på vandet til eksempelvis kanoer og kajakker:

- Det, vi hører, fra folk, der flytter hertil, er, at vi har noget inden for vandsport, man ikke lige har andre steder, siger Erik Viborg.

Han synes godt om, at en iværksættertype som Katrine Kock Frandsen tør sætte overliggeren lidt højt engang imellem; som hun også gør med Waterz, der selv anslår, at omtalen og dækningen af sidste års festival har en værdi på mindst 30 millioner kroner.

- Her har vi virkelig en event i international klasse, hvor vi har Sport Event Denmark med indover - så er det altså fordi, der er noget i det, tilføjer Erik Viborg.

På forhånd var Katrine Kock Frandsen blev tildelt taletid i 15 minutter, men hun "kunne godt have brugt to timer":

- Men jeg fik rigtig mange, positive tilkendegivelser med klare signaler om, at der er gode takter i det, vi laver, siger projektlederen.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

For lidt og for meget: Pas på vores unge mennesker

Bare kom i gang! Tag dig sammen! Jeg har da aldrig taget skade af... Men på den anden side: Skal jeg ikke lige gøre det for dig? Pas nu godt på dig selv - og husk, at du altid kan spørge mig om hjælp. Det er da også alt for hårdt for dig, at ... For lidt og for meget fordærver som bekendt alt. Det gælder også for de unges fritidsarbejde. Fire rektorer på uddannelsesinstitutioner i Ringkøbing-Skjern har her i avisen hejst et advarende flag: De og deres lærere oplever, at mange unge arbejder alt for meget. Eleverne bliver trætte og deprimerede, når kalenderen byder på skoledage fra 8 til 15, efterfulgt af arbejde fra 16 til 22. Læg dertil, at der gerne skulle være tid til også at lave sine lektier - så hænger døgnet ikke ret godt sammen længere. På Facebook var nogle af kommentatorerne til rektorernes opråb ude med en opfordring til de unge om bare at tage sig sammen. Beskyldninger om curling og klassikeren 'i min tid ...' blev trukket af stalden - for set i bakspejlet har man selvsagt altid oplevet det, der var meget værre. Men er det curling at opfordre forældre og arbejdsgivere til ikke at presse de unge til for mange og for lange vagter? Jeg synes det ikke. Lige så godt, det er, at de unge i Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt landets mest arbejdsomme, når det gælder fritidsjob ved siden af skolen - lige så skidt vil det være for både vores samfund og for de unge selv, hvis de knokler på i en grad, så de glemmer at gøre nok ved den uddannelse, som trods alt er deres hovedbeskæftigelse. Det er vigtigt og rigtigt, at vores børn og unge lærer, at ansvarlighed og arbejdsomhed betaler sig. Fritidsjob baner vejen for uddannelse og 'rigtige' voksenjob. Men for lidt og for meget fordærver alt - så kære forældre: Hold lige lidt snor i, at der er en fornuftig balance mellem skole og fritid. Kære virksomheder: Find fleksible løsninger for jeres unge ansatte, så de både kan passe jobbet og skolen. Og kære, kloge Facebook-kommentatorer: Hvis man pudser sine generationsbriller og kigger rigtig godt efter, er nutidens ungdom måske ikke så meget værre og mere forkælede, end vi selv var ...

Annonce