Annonce
Hvide Sande

Ambitiøs plan: Hvide Sande skal være et vandsportsparadis

Folkene bag vandsportsfestivalen Waterz har store ambitioner om at udvikle miljøet for de mange mennesker, der ynder at boltre sig på Vesterhavet og Ringkøbing Fjord. Foto: Carter/PWA

Folkene bag vandsportsfestivalen Waterz har netop præsenteret Ringkøbing-Skjern Kommune for en ambitiøs masterplan, der blandt andet har som mål at trække en ny uddannelse og flere tilflyttere til Hvide Sande.

Hvide Sande: - Man bliver nødt til at sige noget højt engang imellem.

Og det gør hun nu, Katrine Kock Frandsen, der er projektleder på vandsportsfestivalen Waterz i Hvide Sande. Her går bølgerne særligt højt én uges tid i sensommeren hvert år, men der er basis for at sætte langt større sejl.

Det slog Katrine Kock Frandsen til lyd for tirsdag aften, da hun var inviteret i byrådssalen for at præsentere politikerne for en ambitiøs masterplan omkring vandsport. En 2030-plan, der indeholder elementer som opbygning af surfrev, tilflytning og udvikling af en helt ny uddannelse:

- Der har været mange ting i spil. Vi har snakket om en efterskole, og vi har også snakket om en højskole. Vi vil gerne skabe en uddannelse, der rammer ned i turisme og vandsport. Men det skal være en uddannelse, som unge mennesker også kan bruge, hvis de eksempelvis tager til Alperne for at arbejde som skiguide, siger Katrine Kock Frandsen, der er helt på det rene med, at projektet i givet fald skal løftes i flok:

- Når vi går ud og offentliggør vores masterplan nu, så er det også for at sige til omverdenen, at vi gerne vil samarbejde om det.

Annonce

Vi har snakket om en efterskole, og vi har også snakket om en højskole. Vi vil gerne skabe en uddannelse, der rammer ned i turisme og vandsport

Katrine Kock Frandsen, projektleder, Hvide Sande

Waterz

Waterz er navnet på Skandinaviens største vandsportsfestival, der hvert år afholdes i Hvide Sande.

Waterz samler vandsportsgrenene windsurf, kitesurf, surf, wakeboard, stand up paddle og kajak.

Besøgende på festivalen - i år fra 7. til 14. september - kan selv prøve kræfter med de forskellige typer for vandsport.

I forbindelse med Waterz afholdes i år også verdensmesterskaberne i windsurf-slalom for både herrer og damer.

Lavt vand og gode vinde

Det overordnede tema i den nye masterplan er at gøre Hvide Sande til et vandsportsparadis, som kan få folk til at bosætte sig i området:

- Vi skal ikke lave et nyt Cold Hawaii. Der findes ét Cold Hawaii, og de gør det rigtig godt der oppe. Men vi har nogle andre, unikke muligheder i vores område, siger Katrine Kock Frandsen med henvisning til det internationale surfmiljø på kysten omkring Klitmøller syd for Hanstholm.

Hvide Sande-området nyder også godt af den nemme adgang til Ringkøbing Fjord, hvor man - som projektlederen siger det - altid kan finde et trygt sted med pålandsvind og lavvande. Og lige i nabolaget tilbyder Vesterhavet "fantastiske forhold for de mere erfarne surfere," siger Katrine Kock Frandsen:

- Når man kombinerer det med områdets mange overnatningsmuligheder, aktiviteter og kulturelle oplevelser, får man ikke blot et unikt surfområde - men den meget sjældne kombination af et unikt surfsted, hvor man også kan tage hele familien med på ferie, og hvor der er underholdning for alle, fastslår Katrine Kock Frandsen.

Omtale for 30 millioner

En af de politikere, der interesseret lyttede med, da Katrine Kock Frandsen præsenterede masterplanen i byrådssalen, var formanden for kultur- og fritidsudvalget, Erik Viborg (V).

Han er især glad for, at folkene bag Waterz-festivalen i stigende grad også henvender sig til bredden, hvilket giver plads på vandet til eksempelvis kanoer og kajakker:

- Det, vi hører, fra folk, der flytter hertil, er, at vi har noget inden for vandsport, man ikke lige har andre steder, siger Erik Viborg.

Han synes godt om, at en iværksættertype som Katrine Kock Frandsen tør sætte overliggeren lidt højt engang imellem; som hun også gør med Waterz, der selv anslår, at omtalen og dækningen af sidste års festival har en værdi på mindst 30 millioner kroner.

- Her har vi virkelig en event i international klasse, hvor vi har Sport Event Denmark med indover - så er det altså fordi, der er noget i det, tilføjer Erik Viborg.

På forhånd var Katrine Kock Frandsen blev tildelt taletid i 15 minutter, men hun "kunne godt have brugt to timer":

- Men jeg fik rigtig mange, positive tilkendegivelser med klare signaler om, at der er gode takter i det, vi laver, siger projektlederen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Læserbrev

En ommer: Lad dog Skjern Produktforretning få lov at udvide

Læserbrev: Hvad er det, teknik og miljøudvalget spænder ben for? I disse grønne omstillingstider, endelig er der en virksomhed, der vil vækste, som I så vil bremse. Hvorfor kan produktforretningen ikke få lov at udvide med en ny hal? Jeg forstår da godt dit synspunkt, John Christensen, med at det er træls, at man har investeret i industrigrunde, som ikke er i brug. Det kunne ellers blive et flot syn med 4-6 meter høje rustne metalskrot-bunker i Skjern industrikvarter, har I tænkt på dette? Hvad så, hvis Ådum autoophug og Ringkøbing autoophug også vil udvide? Så skal de jo også flytte ind i industrikvarteret, som jo så snart ville blive for lille, men fantastisk farvestrålende at se på. Nej prøv for en gangs skyld ikke at se på kroner og øre, men brug den fornuftige del af hovedet. Er der nogle, der kan finde bedre placeringer til disse industrier end der, hvor de nu ligger? Hvem generes af Skjern produkthandel, hvor den er i dag? Jeg har læst om en tidligere miljømedarbejder ved kommunen, at der aldrig har været problemer med miljøet, så hvorfor prøve at tvinge dem til at flytte. Måske ud af kommunen, og væk er både arbejdspladser og skattekronerne. Men det har I jo prøvet før med HV transport i Hover. Synes I, det var en god ide? Hvor mange arbejdspladser og skattekroner kostede det? At man kan fejle én gang er da ikke ensbetydende med, at kommunen skal blive ved med dette. Jeg tror ikke, der er ret mange, som kører forbi Ringkøbingvej 17, der er klar over, hvad der ligger fantastisk flot gemt bag beplantede jordvolde og træer, nej lad blot dem udvide, hvis de har brug for dette. Måske til et par nye medarbejdere, som så kunne betale skat i kommunen. Og det kunne måske også være tænkeligt, at virksomheden også kunne lave mere overskud, som så kunne komme kommunekassen til gode. Det ville i hvert fald ikke ske, hvis den skulle flytte til industrikvarteret. Det er en ommer, teknik og miljøudvalg. Brug den fornuftige del af hovedet denne gang.

Annonce