Annonce
Livsstil

Amalies Brevkasse: Sådan dater du

Illustration: Mikkel Damsgård Petersen

Denne klumme handler om dating. Om hvad man skal og ikke skal.

Det eneste, man ikke skal, når det gælder dating, er at beslutte på forhånd, at dating ikke er noget.

Det gælder, uanset om du er 20 år eller har rundet de 60.

Som terapeut oplever jeg, at mange især efter 50-årsalderen afskriver dating helt. Ikke fordi de ikke vil have en kæreste, møde deres livs største kærlighed eller prøve uforpligtende sex af, men fordi de er usikre.

Det er, som om jo ældre man bliver, jo større tabu er det, at man ikke har 100 procent styr på tingene.

Dating involverer i dag forskellige elementer, som gør det både lettere og sværere. Det omfatter teknik - for eksempel dating-apps og internet, det involverer brug af foto og tekst. Det betyder, at man skal være god til at reklamere for sig selv, og det føler mange i den ældre generation er akavet.

Derudover er dating også ensbetydende med, når man er plus 50 år, at man selv og dem, man dater, har haft et liv før med børn, partnere, glæder og sorger og måske sår, der gør det svært at lukke op for kærligheden igen.

Oven i det er man måske lidt "rusten" seksuelt, fordi man har levet som single eller måske i et parforhold uden ret meget sex og uden at eksperimentere. Man er kort sagt bange for ikke at være sexet nok, spændende nok og for at blive afvist.

At tonen på de sociale medier også kan være lidt vel fokuseret på sex og udseende gør det ikke lettere. Men som sexolog og parterapeut ved jeg, at alle har det sådan. Også dem, der ikke virker sådan.

At date er sårbart, og det er godt, for det er også, når vi er sårbare, at vi er allermest åbne for nyt. Apropos sårbarhed og åbenhed, så er det lige præcis det, du skal være: 100 procent dig selv. Og det er fra første date.

Arbejdet med at date begynder hjemme i sofaen med at date dig selv. Hvem er du? Hvad kan du virkelig lide? Kender du dine seksuelle tændingsmønstre? Hvor går dine grænser? Hvordan har du det med din krop?

Trænger du til at føle dig lækker og sexet, så gør de ting, der skal til for, at det sker. Træn, spis sundt og gør noget ud af dig selv, så du faktisk tænker "ikke værst", når du ser dig selv i spejlet. Når du begynder at føle dig klar, så begynd med at "prøve-date". Skriv med nogle stykker, for eksempel gamle venner/kærester på Facebook, og lav en aftale - eller brug telefonen.

Hvis du har lyst til at bruge Tinder, så få en ven, veninde eller en kollega, der er på til at hjælpe dig. Du bliver overrasket over, hvor let og sjovt det er. På nettet kan du finde opskrifter på, hvordan du skal tage dit profilbillede (drop dem med børn og hunde), hvad du skal skrive om dig selv (husk at være ærlig) og i det hele taget idéer til, hvordan du gør fra start til slut.

Hvis de andre kan, kan du også!

Når du har datet et stykke tid, kan det sagtens være, at du mister noget af lysten. Det er fint.

Statistisk set bruger 61 procent af alle unge under 25 år dating-apps, mens lidt færre - nemlig 44 procent singler - er på Tinder og andre dating-apps. En ny undersøgelse viser dog, at man kan blive dating-træt efter en periode, hvor man har datet meget, så 84 procent ville hellere møde deres kærester i virkeligheden.

Min pointe er, at man ikke skal lade være med at date, fordi man ikke tør.

Annonce

Gode dating-råd

1) Aftal at mødes om eftermiddagen til kaffe første gang eller gå en tur.

2) Split regningen.

3) Kom til tiden eller giv besked, hvis du er forsinket. Det er ikke rart at vente.

4) Giv noget af dig selv og fortæl, hvem du er. Vær åben og svar ærligt på spørgsmål. Tal ikke for meget om din eks.

5) Hvis du er mand, så vær galant og skriv først. Hvis du er kvinde, så lad være med at skrive først og hele tiden. Giv ham tid til at mærke, hvad han synes. Du vil alligevel ikke have en kæreste, der ikke er frivilligt vild med dig, vel?

6) Lad være med at drikke for meget første gang.

7) Lad være med at have sex, hvis du ikke har lyst. Lad være med at gøre ting, du ikke har lyst til at gøre igen, i det hele taget. Skal I være kærester, kan du lige så godt vise, hvem du er fra starten.

8) Træk vejret, træk vejret, træk vejret.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Udbud af ambulancekørsel: Den gode idé opstår i samarbejdet

Læserbrev: I løbet af januar tager Region Midtjylland vigtige skridt i retning af at fastlægge fremtidens ambulancekørsel, når der tages stilling til det kommende udbud af kørslen. Der er meget på spil i regionsrådets måde at skrue udbuddet sammen på: Grundlæggende spørgsmål om, hvilken pris og kvalitet borgerne kan få for skattekronerne i de kommende år, og mulighederne for at bruge offentlig-privat samarbejde som driver for innovation i den offentlige sektor. I disse år går en stor generation på pension med udsigt til at leve længere, og færre er tilbage til at forsørge flere. Lige som vi står overfor udfordringer med at få sundhedskronerne til at række, fordi folk lever længere, og flere får kroniske sygdomme. Der er med andre ord grundlag for at tænke nyt og bruge det store potentiale, der ligger i samarbejdet mellem sektorerne, til at få mere for pengene og levere ny og innovative løsninger. De gode ideer og intelligente løsninger på sundhedsområdet er allerede mange – og regionerne er grundlæggende gode til at række ud til offentlig-privat samarbejde i udviklingen af nye innovative teknologier og måder at løse sundhedsudfordringen på. Historisk gælder det også indenfor det akutte og det præhospitale område, hvor vi har set forsøg med el-køretøjer, kunstig intelligens, stabilisering eller færdigbehandling af KOL-patienter. Og mange nye tiltag er for længst implementeret, som for eksempel den elektroniske patientjournal, der optimerer patientforløbet, eller EKG taget allerede i ambulancen, som sikrer, at hjertepatienter kommer til det rigtige hospital. Langt flere bliver i dag hjulpet hurtigere og bedre, fordi den fælles innovation fungerer. Region Midt står overfor de kommende udbud på ambulanceområdet, og her har regionen gode muligheder for at stille krav i udbud til andet og mere end blot økonomien. Udbud bliver dermed en vej til at omsætte innovationen og de smarte løsninger hos leverandørerne til realitet til gavn for borgerne. Man behøver ikke se længere end til Norge, hvor flere kommuner gik sammen om at stille krav om CO2-neutrale byggepladser til leverandørerne i forbindelse med et stort fælles byggeri. På den måde kommer offentlige økonomiske muskler i spil og bliver en driver for innovationen. På samme måde har Region Midtjylland med udbuddet gode muligheder for at skubbe på innovation på sundhedsområdet til patienternes og borgernes fordel.

Annonce