Annonce
Ringkøbing-Skjern

Altervin i engangsglas og ingen udlån af salmebøger: Kirker er klar til gudstjenester igen

- Vi har været overforsigtige hidtil, men det har vi gjort for at beskytte vores sårbare medborgere. Vi har et ansvar for, at de ikke bliver smittet i kirken. Vi er stadig forsigtige, men vi bruger vores fornuft, fortæller provst Poul Ivan Madsen. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Torsdag er kirkerne klar til gudstjeneste igen, men det bliver med forsigtighed og afstandskrav. Pinsens friluftsgudstjenester må aflyses.

RINGKØBING-SKJERN: Torsdag holdes de første gudstjenester efter en lang nedlukning af kirkerne, når det er Kr. Himmelfartsdag, men det bliver under nogle andre vilkår end hidtil.

Nu er der sat et maksimalt antal deltagere på ved en gudstjeneste, og på kirkedøren vil der indtil videre stå, hvor mange der må komme ind til en gudstjeneste.

I Skjern Kirke har man tænkt sig at gøre opmærksom på det på en diskret måde. Her lægges et sangark på bænkene, og det er der, man skal sidde. Er der ikke flere sangark, er der ikke flere ledige pladser.

Sangarkene er i øvrigt indført af den grund, at der i princippet kan sidde corona-smitte på de salmebøger, som kirkerne stiller til rådighed. Her sætter man også folk på hver anden bænk, og der er plads til tre personer på hver bænk.

I de seneste par måneder har kirken kun været åbnet til begravelser, men der er principper, der fortsat gælder.

- Vi har været overforsigtige hidtil, men det har vi gjort for at beskytte vores sårbare medborgere. Vi har et ansvar for, at de ikke bliver smittet i kirken. Vi er stadig forsigtige, men vi bruger vores fornuft, fortæller provst Poul Ivan Madsen.

Forsigtigheden gælder også ved nadveren. I kirkerne har man drøftet, hvordan det kan løses. En mulighed er at bruge engangsglas til vinen, og så lægge oblaten deri, så der undgås unødig kontakt. Men hvis altergangen helt droppes, er det i orden med biskop Elof Westergaard, Ribe Stift.

- Nu må vi prøve at få det bedste ud af det, men jeg har sagt til præsterne, at hvis de er utrygge ved altergangen, så må de vente til senere med det, siger Elof Westergaard.

Nye opmålingsregler har gjort plads til lidt flere i kirkerne end hidtil, og det betyder blandt andet, at der må være 100 i Skjern Kirke nu, og at Ringkøbing Kirke har plads til 65. I de små landsbykirker er der således ikke plads til ret mange, men det skal der findes en løsning på, og fra stiftets side er der lagt op til at man skal finde lokale løsninger.

Det nye regelsæt kommer også til at ramme pinsens gudstjenester. I mange sogne er der tradition for at holde friluftsgudstjenester i pinsen, men det er ikke tilladt. Da provst Lilian Tyrsted, Ringkøbing Provsti, læste de nye regler, skrev hun rundt til præsterne og bad dem aflyse friluftsgudstjenesterne.

- Det kom noget bag på mig, at man ikke kan holde udendørs gudstjenester, og jeg synes, det er lidt ulogisk, når der ved en begravelse må stå et ubegrænset antal deltagere på kirkegården, konstaterer Lilian Tyrsted.

Til gengæld er hun nu glad for, at det er blevet præciseret, at ved en begravelse må der stå et ubegrænset antal deltagere udenfor.

- Det har været svært for pårørende, at de ikke engang har måttet stå udenfor kirken, men det her giver nogle muligheder for at tage afsked på en god måde, siger Lilian Tyrsted.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vestjylland For abonnenter

Fåreavler har i øjeblikket fundet en form for fred med ulven: - Skal det gøre lidt ondt, så hælder jeg til den løsning

Navne For abonnenter

Blev dansk på Grundlovsdag: Andreea er det gode eksempel for hendes tosprogede elever på Kirkeskolen

Annonce