Annonce
Skjern

Alternativ låneportal har succes lokalt

Et lille, men stigende antal vestjyder har fået øjnene op for en ny og alternativ låneportal - udenombanken.dk - der kan videreformidle vejen til det lån, der kan sikre drømmehuset.

Et lille, men stigende antal vestjyder har fået øjnene op for en ny og alternativ låneportal - udenombanken.dk - der kan videreformidle vejen til det lån, der kan sikre drømmehuset.

Annonce

Dags dato har otte borgere i Ringkøbing-Skjern ansøgt om et lån til køb af ny bolig gennem Udenombanken. I august var tallet fem.

Internetportalen lever af at skabe kontakt mellem personer, der gerne vil have en finansieringsløsning til for eksempel huskøb, boligrenovering eller omlægning af gæld, og danske virksomheder og investorer som gerne vil stille penge til rådighed mod at få sikkerhed - pant - i fast ejendom.

På trods af at portalen blev etableret så sent som i sommer, har flere hundrede danskere benyttet sig af muligheden for at søge om et boliglån uden om de traditionelle realkredit- og pengeinstitutter.

»Lån til køb af ny bolig udgør cirka 55 procent af vores forretning, så det er altså den væsentligste service, vi leverer til vores brugere. Men lokalt i Vestjylland er det tal oppe på 70 procent. Så der er ingen tvivl om, at der er et marked i det såkaldte Udkantsdanmark,« siger administrerende direktør i Udenombanken, Carsten Schellenbauer Nielsen.

Han mener, at mange ejendomshandler i dag strander, fordi bankerne afholder sig fra at yde lån til fast ejendom på trods af, at køberne ofte har en fin økonomi, simpelthen fordi ejendommen eller køber ikke passer ind i bankens udlånspolitik, siger han.

Ikke et tag-selv-bord

»Vi har støt og roligt kunne mærke en stigende interesse hen over sommeren. Det hjalp især, at vi fik omtale i flere nationale medier som Berlingske og Jyllands-Posten,« siger Carsten Schellenbauer Nielsen.

Han kom på ideen til internetportalen, da han for et par år siden selv skulle overtage et lån i forbindelse med køb af en lejlighed.

»Jeg er uddannet cand.merc., men jeg fik en hulens masse papirer, og det var så indviklet, så jeg tænkte, der måtte være en nemmere løsning, og så tog ideen ellers form,« siger han.

Men selv om Udenombanken tilbyder alternative finansieringsløsninger, er portalen ikke et slaraffenland for dårlige betalere, understreger Carsten Schellenbauer Nielsen.

»Nogle låneansøgere har ikke været kvalificeret til at få lån - men det er ikke noget, vi bestemmer. Det er noget, långiver afgør eventuelt sammen med en ejendomsmægler. Vi skaber kun kontakten mellem långiver og låneansøger. Men mange bruger os nok også til at afsøge nogle muligheder,« siger Carsten Schellenbauer Nielsen.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

KA er en del af den danske model

Læserbrev: Det siges tit, at angreb er det bedste forsvar. Det er tydeligt, at næstformand Palle Bisgaard fra 3F følger den taktik i Lauge Bonde-sagen, hvor 3F har tvunget en virksomhed, der i mange år har haft en anerkendt overenskomst, til at tegne overenskomst. Selv om virksomhedens medarbejdere og ledelse er rasende over 3Fs tvang, tromler fagforbundet bare videre i sin magtarrogance. I stedet for at reflektere over 3Fs rolle i sagen bruger Palle Bisgaard spaltepladsen på at beskylde Arbejdsgiverforeningen KA for alverdens ting, og jeg vil gerne afmontere et par af hans myter. I KA er vi tilhængere af den danske model. Vi er selv en del af den danske model, fordi vi aftaler løn- og arbejdsvilkår gennem en landsdækkende overenskomst, der dækker bredt branchemæssigt. Overenskomst er kernen i den danske model, og vores har samme vægt som andre overenskomster. Arbejdsretten har for længst anerkendt vores overenskomst og understreget, at den har et niveau og indeholder alt, hvad der er sædvanligt for kollektive overenskomster på det danske arbejdsmarked. Vi mener – modsat 3F – at både lønmodtagere og arbejdsgivere skal have frihed til at vælge, hvilke fag- og arbejdsgiverforeninger, de ønsker at være medlem af. Vi ser konkurrencen og mangfoldigheden på arbejdsmarkedet som en klar fordel for begge parter. Den tvang, som 3F benytter, hører ikke hjemme i et moderne samfund som det danske. 3F har travlt med at tage patent på den danske model. Det holder ikke, når man husker, hvordan Østre Landsret allerede i 1984 fastslog, at KA opererer inden for den danske model. Det var dengang, at Arbejdsministeriet med socialdemokraten Svend Auken som minister i begyndelsen af 1980erne havde nægtet at godkende KAs ferieoverenskomst med den begrundelse, at KA ikke var en rigtig arbejdsgiverforening og vores overenskomst ikke var en rigtig overenskomst. Østre Landsret nåede frem til den modsatte konklusion: KA er en del af den danske model. Hvis den danske model skal overleve på sigt, er det nødvendigt at give plads til andre spillere og nye løsninger. Den danske model overlever ikke, hvis den udelukkende skal hvile på Fagbevægelsens Hovedorganisation, der mister medlemmer i stort tal og dermed taber legitimitet. Hvis modellen skal have et folkeligt mandat, nytter det ikke at pege fingre af de hundredtusindvis af danskere, der gerne vil modellen, men som ønsker at gøre tingene på en anden måde og derfor vælger alternative arbejdsmarkedsorganisationer.

Annonce