Danmark

Alkoholpolitik på landets gymnasier: Man kan også more sig uden alkohol

Susan Mose, der er rektor på Sct. Knuds Gymnasium i Odense, var med til at indføre et alkoholkodeks på skolen tilbage i 2017. Arkivfoto: Danske Gymnasier.

Størstedelen af landets gymnasier har indført en alkoholpolitik, så der er klare regler for, hvad eleverne må og ikke må, når de er til fest på skolen. Sct. Knuds Gymnasium i Odense indførte for to år siden et alkoholkodeks, som ifølge rektor

Alkoholpolitik: Med skiftet fra folkeskole til ungdomsuddannelse følger en stigning i unges alkoholforbrug. Ifølge en undersøgelse foretaget af Megafon for Sundhedsstyrelsen i september 2018 har 96 procent af landets gymnasier indført en alkoholpolitik eller et kodeks om alkohol på skolen.

Et af de gymnasier, der har valgt at indføre et kodeks for alkohol, er Sct. Knuds Gymnasium i Odense. I 2017 valgte rektor Susan Mose sammen med rektor for Nordfyns Gymnasium Kurt René Eriksen at tage initiativ til en fælles alkoholpolitik, som alle fynske STX-gymnasier siden har tilsluttet sig.

- Vi har valgt at lave et fælles kodeks, så vi ikke bliver spillet ud mod hinanden som gymnasier. Hvis man på det ene gymnasium må drikke alt det, man vil, og man på det andet gymnasium kun får serveret en enkelt øl eller to, kan der være en tendens til, at de unge vælger det første gymnasium. Derfor har vi valgt at lave et fælles kodeks, der signalerer, at man også kan more sig uden en masse alkohol, fortæller Susan Mose.

Ændret adfærd

Kodekset på de fynske gymnasier indeholder et regelsæt, som sætter rammerne for, hvordan skolen håndterer alkohol, samt hvilken rolle alkohol har på skolen. Der må for eksempel ikke serveres alkohol, der er stærkere end øl, der bliver kun holdt lukkede fester, og så bliver eleverne sendt hjem, hvis de er for berusede til at deltage i festen.

Selv om det ikke var den store omvæltning for eleverne på Sct. Knuds Gymnasium, der i forvejen havde regler for festerne på skolen, at der blev indført et kodeks, har det ændret en smule på elevernes adfærd.

- Der er selvfølgelig stadig unge, der drikker sig fulde til festerne, men der er en lille tendens til, at det er blevet lettere at være den elev, der ikke drikker alkohol. Og så er eleverne også gode til at reagere, hvis der er en, der får det dårligt i løbet af aftenen, siger Susan Mose.

Også forældrenes ansvar

Og det er ikke kun eleverne, der bliver præsenteret for skolens alkoholkodeks. Også forældrene bliver inddraget i politikken, når deres barn starter på gymnasiet. På Sct. Knuds Gymnasium bliver skolens alkoholkodeks sendt rundt til både elever og forældre i e-boks, inden eleverne starter på skolen. Derudover bliver forældrene inviteret til informationsmøde på skolen inden den første fest.

Susan Mose mener nemlig, at det er vigtigt, at forældrene også tager ansvar for deres børns alkoholforbrug.

- Vi kan gøre rigtig meget som skole, men hvis eleverne drikker sig sanseløst berusede til forfesterne, nytter det ikke ret meget. Forældrene kan måske have en tendens til at tro, at deres børn er voksne, når de er startet på en ungdomsuddannelse, men det er de ikke. Derfor er det vigtigt, at de stadig holder øje med, hvad der foregår til for eksempel forfesterne.

0/0
Annonce
Tarm For abonnenter

73-årig giver atter Europa pedal: Mads Peder cykler ny cykel hjem fra Italien

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne For abonnenter

Henriette blev kun 33 år: Hun nåede ikke med til barnedåb

Kultur

'Vestjyllands smukkeste motionsløb': Vejrguderne kastede glans over cykelløb

Danmark For abonnenter

Markant flertal i V-baglandet for helt ny ledelse

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Ringkøbing For abonnenter

Forening for kirkegårdskultur: Tænk jer grundigt om, før I fjerner gravstenene

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Annonce