Annonce
Udland

Algeriet skal til valg efter måneders politisk tomrum

Ryad Kramdi/Ritzau Scanpix
Siden april har der ikke været en folkevalgt præsident i Algeriet. Det skal laves om ved et valg 12. december.

Siden Algeriets tidligere præsident Abdelaziz Bouteflika i april trak sig efter massive protester, har landet været uden en folkevalgt leder.

Det vil formentlig snart ændre sig, når borgerne skal til stemmeurnerne 12. december, oplyser den midlertidige præsident efter krav fra landets hærchef.

Abdelkader Bensallah annoncerede valgdatoen under en tv-transmitteret tale søndag aften, skriver flere nyhedsbureauer som Reuters og AP.

- Valg er den eneste demokratiske løsning på krisen, sagde Bensallah.

Tidligere søndag nedsatte regeringen en uafhængig valgmyndighed, der skal stå for at arrangere valg, som indenrigsministeriet stod for førhen.

- Denne myndighed er et konkret svar på kravene fra vores folk inklusive dem, der søger en radikal ændring af systemet, lød det fra den midlertidige præsident.

Landets magtfulde hærchef, Ahmed Gaid Salah, har gennem et stykke tid presset på for, at der bliver afholdt valg hurtigst muligt.

Siden 22. februar har Algeriet været præget af ugentlige protester, hvor demonstranterne kæmper for mere demokrati.

De vil have en ny ledelse uden bånd til den afgåede veteranleder, og de vil have tid til at organisere valget, så det gamle system forbedres.

Bouteflika gik af den 2. april efter næsten 20 år ved magten. Men efter hans afgang er demonstrationerne mod styret fortsat med krav om gennemgribende reformer, som skal gøre landet mere demokratisk.

Det var oprindeligt planlagt, at valget skulle afholdes 4. juli, men få dage inden blev det aflyst. Det skete efter, at landets forfatningsråd havde forkastet de to eneste kandidater.

Myndighederne har tidligere forsøgt at skabe ro blandt demonstranterne ved at begynde at retsforfølge Bouteflikas allierede for mulig indblanding i korruptionssager.

To tidligere premierministre, to tidligere ledere af efterretningstjenesten, otte ministre og adskillige forretningsmænd er blevet varetægtsfængslet, efter de er blevet afhørt.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce