Danmark

Alex og Vera klar med forslag til politikerne: Hjælp os med at blive klimavenlige

Alex og Vera Haurand vil gerne mindske deres CO2-aftryk. De har selv taget første skridt, men efterspørger politiske tiltag, der kan hjælpe dem og andre familier til at reducere deres CO2-udledning.

.

1 Sænk afgift på elbiler og udvid flekstrafik

- Det ville være en god idé at sænke afgifterne på elbiler eller på anden måde tvinge danskerne over på andet brændstof end benzin og diesel, som man roligt kan hæve prisen på. Der bør også stilles standardiserede krav til bilernes energiforbrug over for bilproducenter.

- Hvis flekstrafikordningen blev udvidet, og man eksempelvis kunne bestille en bil inden for en halv time, ville vi kunne nøjes med en bil. Vi ville ikke have noget imod, at prisen steg.

2 Oplys om mulighed for energitjek

- Det ville være rigtig godt, hvis flere fik lavet energi- og klimatjek for deres husholdning. Hvis man lavede en stor landsdækkende kampagne om danskernes energiforbug og CO2-udslip ville der komme mere fokus på det.

- Efter vi har haft et energitjek, har vi skiftet til grøn el og biogas. Grøn el koster stort set det samme, og biogas koster kun 150 kroner mere om måneden. Ved skiftet til biogas mindsker vi vores CO2-udledning med fire ton årligt. Måske kunne man udvide det energitjek, der er, når man køber hus, så man får en samlet opgørelse af klimaaftrykket i ejendommen.

3 Giv tilskud til plantning af privat skov

- Vi har en eng bag vores ejendom. Der er kommet ti træer af sig selv, som får lov at vokse. Men det ville betyde noget, hvis vi kunne få tilskud til at plante skov. Så ville vi plante alle de 3000 kvadratmeter til. Vi har ikke brug for tilskud, fordi træerne er dyre, men det ville koste en del arbejdstid. Jorden vil skulle forberedes og renholdes, og der er en del praktisk arbejde i det. Hvis vi eksempelvis kunne få folk ud at plante træerne, vil vi virkelig gerne bruge jorden på det.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce