Annonce
Ringkøbing

Akrobatiske fugle reddet: Realdania freder digesvalerne i Naturbydelen Ringkøbing K

Lars Holm Hansen glæder sig over, at det lykkedes at redde digesvalerne i Naturbydelen. Foto Mikkel Jezequel.
I Naturbydelen har svalerne dog valgt et andet sted at stifte deres bo - "skrænten" i en jordbunke, som entreprenøren havde skrabt sammen i forbindelse med byggeriet af Ringkøbing-Skjern Boligforenings nye lejeboliger.

RINGKØBING: Det var på et hængende hår - men digesvalekolonien i Naturbydelen Ringkøbing K er reddet, fortæller Lars Holm Hansen fra Danmarks Ornitologiske Forening til Dagbladet.

Som tidligere omtalt i Dagbladet var den DOF-gruppe, der 10 gange om året vandrer naturbydelen igennem for at tælle fugle, lørdag på en af sine ture gennem området.

Her observerede fuglekiggerne, at de svaler, der boltrede sig akrobatisk over området, rent faktisk var digesvaler.

Annonce

Fuglen er ikke sjælden; i Danmark er arten vidt udbredt, hvor der er egnede levesteder, hvilket vil sige grusgrave, klinter, stejle åbrinker og lignende.

I Naturbydelen havde svalerne dog valgt et andet sted at stifte deres bo - "skrænten" i en jordbunke, som entreprenøren havde skrabt sammen i forbindelse med byggeriet af Ringkøbing-Skjern Boligforenings nye lejeboliger.


Hun tog aktion med det samme mandag morgen, og godt for det, en dag senere, så havde skrænten været jævnet.

Lars Holm Hansen, Danmarks Ornitologiske Forening.


Her havde svalerne gravet mindst 10 huler, som lige nu er rammen om megen aktivitet, mens svalerne arbejder med at få ungerne på vingerne. Digesvalen - der lægger fire-fem æg i starten af maj - kan som regel nå at opfostre to kuld unger i løbet af en sommer, så hulerne vil være beboet ind til sensommeren, når svalen trækker syd på.

Skulle fjernes

Digesvalehuler må ikke fjernes, så længe de er beboede; hvis altså lige mennesker overhovedet opdager, at de er til stede.

- Det var altså lige ved, at kolonien i Naturbydelen gik til grunde, fortæller Lars Holm Hansen.

Straks han kom hjem efter lørdagens tælletur, skrev han til sin kontakt i Realdania, der står for Naturbydelens røgt og pleje, og fortalte om kolonien.

- Hun tog aktion med det samme mandag morgen, og godt for det, en dag senere, så havde skrænten været jævnet!

Nu kan beboerne og de mange gæster, der kommer i Naturbydelen så glæde sig hele sommeren over svalernes aktivitet.

Går du tur i området, vil du opleve, at digesvalen som de andre svaler jager insekter i luften; den har dog i modsætning til landsvalen en flaksende og rykvis flugt.

Digesvalen er en lille svale med en mat brun overside og en hvid underside, kun afbrudt af et tydeligt brunt brystbånd. I sollys ses desuden et grønligt skær. Arten har et tørt, skrattende tchrrip.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Restauranter i Søndervig og Hvide Sande lider under taxa-mangel: - I yderste tilfælde har vi selv kørt gæster hjem

Annonce