Sport

Akademi stolte af at være en del af færøsk talentsatsning

Skjern Håndbolds U16-træner Søren Ostersen og daglig leder af Talentakademiet Ringkøbing-Skjern Jan-Ole Kristensen glæder sig over muligheden for at udvikle Færøernes håndboldtalenter. Foto: Jørgen Kirk

Skjern Håndbold og lokalt talentakademi håber at kunne være med til at løfte færøsk håndbold.

Skjern: Håndboldligaens topniveau svarer til 1. divisions nedre halvdel, og hvis man ikke spiller i ligaen, er der så langt ned til de næste rækker, at de nærmer sig dansk serieniveau. A-landsholdet har aldrig været til en slutrunde, og man har ikke en hal, der lever op til kravene fra det europæiske håndboldforbund, EHF, hvis man vil have hjemmebane i kvalifikationskampe.

I Danmark er der over dobbelt så mange medlemmer af håndboldklubber, som der er indbyggere på Færøerne. Håndbolden på Færøerne er med andre ord en helt anden størrelse end i Danmark. Men inden for de sidste par år er færingerne for alvor begyndt at satse på håndbolden.

Ligesom man tidligere har set på Island, forsøger Færøerne at udvikle deres eget arbejde med håndboldtalenter, sende de unge spillere ud til større håndboldnationer for at dygtiggøre sig og så ad den vej håbe at skabe et bedre landshold.

Færøernes tidligere ungdomslandstræner og nuværende herrelandstræner, Sonni Larsen, har meldt ud, at Færøerne i 2024 går efter at være blandt de 24 bedste nationer i Europa, så man kan komme med til EM.

Hos både Skjern Håndbold og Talentakademiet Ringkøbing-Skjern er man glade for og stolte af at være en del af færingernes jagt på den internationale håndboldelite.

- Det er sjovt at være en del af, for Færøerne er ved at starte noget op, og vi er stolte over, når vi kan sende en spiller videre, som er lykkes med det, han er kommet herned for, siger daglig leder af akademiet, Jan-Ole Kristensen.

Talentakademiet Ringkøbing-Skjern

Talentakademiet Ringkøbing-Skjern blev oprettet for omtrent seks år siden. I de første år kørte talentsatsningen som et samarbejde med idrætsakademiet IKA i Kolding. De sidste fire år har akademiet været lokalt forankret med Jan-Ole Kristensen som daglig leder.Akademiet er et lokalt tilbud om ekstra træning til både piger og drenge, der spiller håndbold eller fodbold. Talentakademiet samarbejder med lokale klubber, hvor spillerne foruden akademitræningen også kan træne og spille kampe.

Størstedelen af talenterne bor hos deres forældre eller på lokale efterskoler. Der er også et kollegie i Ringkøbing-Skjern Kulturcenter.

Generelt er de fleste af akademiets deltagere håndboldspillere. På akademiet har man håndboldspillere ned til 14 og 15 år. De fleste er dog færdige med 9. klasse. Drengehåndboldspillere spiller i hovedreglen hos Skjern Håndbold, men der er fra akademiets side ikke nogen tvang om, hvilke klubber spillerne skal repræsentere. Der er også et frit skolevalg for talenterne.

Gylden årgang

Syv ud af de otte ungdomsspillere fra Nordatlanten, som lige nu bor på akademiet i Ringkøbing-Skjern Kulturcenter, er 16 år gamle. Spillerne fra årgang 2002 har fået elitetræning på Færøerne, siden spillerne var 12 år gamle. Det er ikke noget, man før på samme måde har gjort så tidligt på Færøerne.

Det tidligere fokus på elitetræning kan de se på akademiet og i Skjern Håndbold. Spillerne er langt bedre, end de plejer at være, når de kommer til Danmark som 16-årige. Foruden de syv 16-årige spillere i Skjern har færingerne også sendt andre jævnaldrende spillere ud til talentfabrikkerne i Skanderborg og Oure.

- De bedste fra årgang 2002 er lige nu også gode internationalt set. Det er den første årgang, hvor man kan sige, de er rigtig dygtige. Med den rigtige træning kan de meget nemt begå sig i Danmark, Norge eller Tyskland. De vil begynde at blive interessante for klubber ude i Europa, siger Jan-Ole Kristensen.

Det internationale niveau så man også for et år siden. Her spillede flere af de U16-spillere, der nu er i Skjern, for H71 fra Hoyvík. Klubbens bedste ungdomshold blev nummer to i verdens største håndboldturnering i sommeren 2017. Kun danske Skanderborg viste sig bedre i aldersgruppen.

Ukendt udløbsdato

I Skjern er det nu fjerde skoleår, at talentakademiet og Skjern Håndbolds ungdomshold har deltagere fra øriget. Tidligere har man maksimalt haft fire spillere. Og selvom kun et par af de i alt otte færinger i Skjern lige nu spiller på deres respektive årganges bedste hold, vidner det om en langt større talentmasse fra Færøerne, end de hidtil har oplevet i Skjern.

Hos talentakademiet ser man helst, at spillerne er på akademiet i mindst tre år, fra de er 15 eller 16 år, samtidig med de tager en ungdomsuddannelse. Samme toner lyder fra U16-træner i Skjern Håndbold Søren Ostersen.

Lige nu går de syv færinger, han træner, i 10. klasse på handelsskolen. På mange måder er det nuværende skoleår lidt et prøveår, inden akademiet og spillerne enkeltvis beslutter sig for, om samarbejdet skal fortsætte.

- Det er rart at få spillerne ind i et forløb på tre år, hvis man gerne vil lægge lag på hele tiden. Så kan vi sige, at først lærer vi dem om kultur, værdier, søvn, kost og disciplin. Og så siger vi, at vi fokuserer på det defensive, offensive, tekniske, fysiske, taktiske. Det er bare svært på ét år, siger Søren Ostersen.

U16-træneren har ikke noget mål for, hvor mange spillere der skal være gode nok til og have lyst til at blive, når dette skoleår er slut. Det vigtigste er, at spillerne viser en lyst og evne til både at være gode håndboldspillere på banen, have styr på det, der fylder uden for banen, hvis man vil leve af håndbold, samt at ville tage en uddannelse.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Videbæk

Bat-detektorerne kom på arbejde: På flagermusejagt ved Brejninggaard

112

Heldet var med ham: 85-årig bilist blev klemt mellem to lastbiler

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Nyt om erhvervsnavne

Leder For abonnenter

Kære transportminister: Riv nu ikke hele aftalen i stykker

Ringkøbing-Skjern

Advokat presser på for svar i årelang strid: Kan tage en drejning

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sogneforening: Kommunen hindrer udvikling i Stadil-Vedersø

Ringkøbing-Skjern

Ultralokal lokalplan skal sætte poolhus-ejer skakmat

112

Et håb er slukket: Højesteret skal ikke se på vestjysk narkosag, der gav 10 års fængsel

Annonce