Annonce
Debat

Afsløring: Raunonia er meget mere end 'en skitse'

Debattøren sammen med de øvrige medlemmer af koordinationsgruppen 'Raunonia nej tak - Naturens Rige ja tak'. Foto: Søren Palmelund

Læserbrev: ”Foreløbig er det kun en skitse”. Sådan har borgmester Hans Østergaard (V) beroliget borgere utallige gange gennem de seneste par år, og senest i valgkampen i november 2021, når borgere eller medier har stillet ham spørgsmål om Raunonia, et projekt med en ferieby med 250 huse i fjorden ud for rådhuset.

Siden Raunonia-projektet blev præsenteret for offentligheden første gang på et borgermøde i 2019, har borgerne da også hørt meget lidt om Raunonia. I sensommeren 2021 fortalte én af initiativtagerne til Dagbladet, at der stadig arbejdes med projektet. Men borgerne fik ingen nye oplysninger om projektet, og hvor langt det er i realiseringen. Senest har Jacob Muldkjær Rasmussen, formand for Erhvervsvækst Ringkøbing, der står bag projektet, i et læserbrev i Dagbladet i tirsdags den 11. januar 2022 givet en status for projektet. Men borgerne fik ikke ret meget mere at vide, end vi ved i forvejen. Og det er meget lidt.

Nu kan jeg afsløre, at Raunonia er langt, langt mere end ”en skitse”. Projektet er meget langt fremme i planlægningsprocessen. Kommunen og projektmagerne bag Raunonia har arbejdet tæt sammen siden 2015 og med stigende intensitet. Det viser en aktindsigt, jeg har fået. Den 6. december bad jeg om aktindsigt i, hvad der ligger af dokumenter i kommunen om Raunonia. Det fik jeg i to omgange: Den 6. januar og den 10. januar 2022. I alt er aktindsigten på over 2200 sider! Dokumenterne viser, at vi i borgergruppen ”Raunonia Nej Tak – Naturens Rige Ja Tak” havde ret i vores mistanke om, at der foregår en masse med Raunonia bag kulisserne, også i kommunen.

Annonce

Efter den første gennemlæsning af aktindsigtsmaterialet kan jeg konkludere:

1) Kommunen har arbejdet med projektet siden 2015 og især de seneste par år holdt adskillige møder med initiativtagerne, og der har været en hyppig mailkorrespondance mellem initiativtagerne og deres rådgivere og forskellige kommunale medarbejdere.

2) Kommunale medarbejdere fra først og fremmest Plan og vejanlæg og Team jura, viden og strategi samt kommunaldirektøren har tilsammen brugt anslået hundredevis af arbejdstimer på sagsbehandling, mailkorrespondance og møder om Raunonia indtil nu. Det fremgår tydeligt af dokumenterne, at kommunen virkelig har lagt sig i selen for at hjælpe med at rydde vanskeligheder for projektet af vejen.

3) Kommunen har i flere år trukket på rådgivning om Raunonia fra et af landets største advokatfirmaer. Advokatfirmaet har blandt andet udarbejdet et langt notat om de juridiske aspekter af Raunonia i forhold til forskellig lovgivning. Et notat, som i udkast har været sendt frem og tilbage adskillige gange mellem advokatfirmaet og kommunens jurister i 2020 og 2021. Den advokat hos firmaet, der har håndteret sagen, har også deltaget i møder med borgmesteren og kommunale medarbejdere og initiativtagerne. Advokatfirmaets rådgivning må have kostet hundredetusindevis af kroner i salær.

4) Borgmesteren udtalte søndag den 9. januar til Dagbladet: ”Byrådet er blevet præsenteret for det samme som offentligheden” og viceborgmester Søren Elbæk udtalte: ”Der er ikke sket en politisk behandling af sagen.” Men det passer ikke. For det første har borgmester og viceborgmester deltaget i møder med projektmagerne flere gange. Så de ved væsentligt mere end offentligheden. For det andet har projektet været behandlet på et lukket møde i byrådet den 17.11.20 og den 23.02.21 på et lukket møde i økonomiudvalget, hvor begge politikere sidder. (De lukkede møder betyder, at offentligheden og medierne ikke har adgang til dagsorden og referat af mødet, det er altså hemmeligt). I dagsordenen til begge møder, som altså kun politikerne har fået, er der givet en grundig sagsfremstilling med bilag.

Derfor må jeg konkludere, at borgmesteren med sin hemmelighedsfuldhed omkring kommunens involvering i Raunonia fører borgerne bag lyset og prioriterer initiativtagernes interesser over borgernes.

På baggrund af ovenstående vil jeg stille borgmester Hans Østergaard to spørgsmål, som jeg vil bede om at få besvaret i denne avis:

1: Er det Erhvervsvækst Ringkøbing eller kommunen, det vil sige skatteborgerne, der har betalt for forbruget af personaleressourcer og advokatsalær til Raunonia?

2: Hvordan kan du med god samvittighed gang på gang overfor borgere og medierne fastholde, at projektet ”kun er en skitse”, når du har deltaget i møder om det, det har været på byrådets og økonomiudvalgets dagsorden, og kommunen bruger så mange ressourcer på det?

Jeg må konkludere, at borgmesteren med sin hemmelighedsfuldhed omkring kommunens involvering i Raunonia fører borgerne bag lyset og prioriterer initiativtagernes interesser over borgernes.

Annonce
Skjern For abonnenter

Ferrodan slukker for ovnene i produktionen når kilowatttime-prisen er højest: Fire en halv krone i ren strømpris er barskt

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Tarm For abonnenter

Kristendemokrat i overraskende kandidatstop: - I lang tid har jeg følt en forpligtelse til at genopstille

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Erhvervsnavne: Nyt gulvfirma, nyt transportfirma og seks andre nye selskaber

Ringkøbing-Skjern

Kommunen lokker med det gode liv i Naturens Rige: Tyskere skal flytte hertil og tage job inden for sundhed og omsorg

Ringkøbing-Skjern

Nyt koncept skal sikre kvalificerede medarbejdere på vestjyske arbejdspladser: Jacob er første mand i projektet

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Tarm For abonnenter

Far og søn sælger sten og grill til haven over nettet: Omsætningen røg i vejret under corona

Debat For abonnenter

Krigsfaren er overhængende. Netop derfor bør Jeppe Kofod tage en tur til Berlin

Hvide Sande

Arbejdsulykke på skole: Sløjdlærer mistede det yderste af nogle fingre under arbejde med bordrundsav

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Skjern Håndbold

Lars Møller Madsens karriere var nærmest stoppet, inden den var kommet i gang - lige indtil en træningskamp MOD Skjern

Hvide Sande For abonnenter

Selskabsmeddelelse fik Søndervig-købmandmærkerne: Vil sælge Parken og to Lalandia-feriecentre, men hvad med Søndervig?

Skjern

Ny DR-podcast går bag om den uhyggelige blodtapper-sag i Skjern: 'Syv sprøjter med blod'

Annonce