Annonce
Ringkøbing

Afholdes hvert tredje år: Seks dage lang festival kommer rundt i alle krogene

På den seneste UR-NAT-festival i 2016 blev der vist 27 forestillinger og afholdt 19 workshops. Udover masser af frivillige deltog der dengang 38 kunstnere fra Danmark, Italien, Holland, Finland, England, Jordan, Cuba og Tyskland. Arkivfoto: Jørn Deleuran

Når Ringkøbing-Skjern Kommunes internationale festival for scenekunst, UR-NAT, præsenteres til august, bliver det samtidig en markering af Teatret OM's 30 års jubilæum.

Ringkøbing-Skjern: Dina Abu Hamdan kommer ind med vind i sit mørke hår og undskylder venligt forsinkelsen. Forklaringen er, at et møde i kulturhuset Mejeriet i Tarm trak lidt ud.

Sådan er det bare. Der er mange bolde i luften, og som en anden jonglør skal Dina gerne gribe dem alle. Hun sætter hastigt kaffe over i køkkenet på Teatret OM og finder ro på en stol - klar til at fortælle lidt om festivalen UR-NAT, som hun er producer på:

- Programmet er som en mosaik med mange elementer, og der bliver noget for hele familien. Det er et meget bredt program, siger Dina Abu Hamdan.

UR-NAT er Ringkøbing-Skjern Kommunes internationale festival for scenekunst i og om naturen. Den afholdes hvert tredje år, og 2019 udgaven i midten af august bliver helt særlig, da der samtidig bliver tale om en fejring af Teatret OM's 30 års jubilæum.

Annonce

Programmet er som en mosaik med mange elementer, og der bliver noget for hele familien

Dina Abu Hamdan, producer på festivalen UR-NAT

International festival

UR-NAT er navnet på Ringkøbing-Skjern Kommunes internationale festival for scenekunst i og om naturen.2019-udgaven af festivalen er den femte af sin slags - og er en del af fejringen af Teatret OM's 30 års jubilæum.

Festivalen præsenterer scenekunst, der er stærkt visuel og musikalsk - genremæssigt byder UR-NAT på for eksempel cirkus, dans, teater, performance og lydkunst.

I år sker det i dagene fra 13. til 18. august.

På festivalprogrammet er der blandt andet åbningsforestilling på havnen i Ringkøbing, en scenografiudstilling i Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk, et cirkusshow i Skjern, teatertivoli i Lem, en parade i Hvide Sande og afslutningsceremoni i Tarm.

Seks byer plottet ind

På det netop overståede møde på Mejeriet i Tarm deltog også Annemarie Waagepetersen, der er skuespiller, musiker og koordinator på egnsteatret i Ringkøbing. Om projektet med at skabe årets UR-NAT siger hun blandt andet:

- Det er vigtigt, at vi kommer ud i krogene. Men uden at komme så langt ud, at der ikke kommer nogle mennesker og ser det, vi laver.

Festivalen er i høj grad bygget op omkring partnerskaber med byerne Hvide Sande, Videbæk, Lem, Skjern, Tarm og Ringkøbing, hvor borgerforeninger, skoler, virksomheder og kulturinstitutioner skal være med til at løfte opgaven.

Det er femte gang, at UR-NAT præsenteres, og ifølge Annemarie Waagepetersen må festivalen gerne vokse i volumen og slagkraft:

- Det gør, at vi kan hente flere kunstnere til og dermed skabe større variation i programmet. Det koster, og vi er derfor nødt til træffe nogle valg. Men vi er gode til at få meget ud af de midler, vi har at gøre med, siger hun.

I oktober sidste år bevilgede medlemmerne af kommunens kultur- og fritidsudvalg 200.000 kroner til 2019-udgaven af UR-NAT.

Fem meter høje dukker

Festivalens tema er "At bygge bro", og det kan tolkes i forskellige retninger; så som at flytte sig fra A til B - eller at mødes.

For publikum bliver der masser af muligheder for at mødes på festivaldagene fra 13. til 18. august. For eksempel på havnefronten i Ringkøbing, hvor åbningsforestillingen - ifølge Dina Abu Hamdan - bliver en sansemættet totalteaterevent med deltagelse af blandt andre internationale kunstnere, lokale fiskere, kor, musikskoleelever, folkedansere, vægtere og idrætsforeninger.

Det bliver også dér i rådhusets nabolag, at Inge Tarpgaard - under kunstnernavnet DJ Sunshine - kommer til at fyre op under en 24 timer lang fest, som gerne skal få ungdommen til at fange lyden af UR-NAT.

Sikkert er det, at mange børn - i blandt andet Hvide Sande - får sig en oplevelse, når de henover foråret skal følge med i en fransk kunstners arbejde med at skabe fem meter høje dukkefigurer, der senere skal indgå i en festivalparade i havnebyen.

UR-NATs finaleshow brager 18. august løs i Tarm, og så er vi ligesom tilbage ved starten på denne historie.

Jeg siger tak for kaffe, og producer Dina Abu Hamdan haster videre til næste planlægningsmøde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Frivillige foreninger kan blive fritaget for affaldsgebyr på genbrugspladser

Annonce