Ringkøbing

Afholdes hvert tredje år: Seks dage lang festival kommer rundt i alle krogene

På den seneste UR-NAT-festival i 2016 blev der vist 27 forestillinger og afholdt 19 workshops. Udover masser af frivillige deltog der dengang 38 kunstnere fra Danmark, Italien, Holland, Finland, England, Jordan, Cuba og Tyskland. Arkivfoto: Jørn Deleuran

Når Ringkøbing-Skjern Kommunes internationale festival for scenekunst, UR-NAT, præsenteres til august, bliver det samtidig en markering af Teatret OM's 30 års jubilæum.

Ringkøbing-Skjern: Dina Abu Hamdan kommer ind med vind i sit mørke hår og undskylder venligt forsinkelsen. Forklaringen er, at et møde i kulturhuset Mejeriet i Tarm trak lidt ud.

Sådan er det bare. Der er mange bolde i luften, og som en anden jonglør skal Dina gerne gribe dem alle. Hun sætter hastigt kaffe over i køkkenet på Teatret OM og finder ro på en stol - klar til at fortælle lidt om festivalen UR-NAT, som hun er producer på:

- Programmet er som en mosaik med mange elementer, og der bliver noget for hele familien. Det er et meget bredt program, siger Dina Abu Hamdan.

UR-NAT er Ringkøbing-Skjern Kommunes internationale festival for scenekunst i og om naturen. Den afholdes hvert tredje år, og 2019 udgaven i midten af august bliver helt særlig, da der samtidig bliver tale om en fejring af Teatret OM's 30 års jubilæum.

Programmet er som en mosaik med mange elementer, og der bliver noget for hele familien

Dina Abu Hamdan, producer på festivalen UR-NAT

International festival

UR-NAT er navnet på Ringkøbing-Skjern Kommunes internationale festival for scenekunst i og om naturen.2019-udgaven af festivalen er den femte af sin slags - og er en del af fejringen af Teatret OM's 30 års jubilæum.

Festivalen præsenterer scenekunst, der er stærkt visuel og musikalsk - genremæssigt byder UR-NAT på for eksempel cirkus, dans, teater, performance og lydkunst.

I år sker det i dagene fra 13. til 18. august.

På festivalprogrammet er der blandt andet åbningsforestilling på havnen i Ringkøbing, en scenografiudstilling i Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk, et cirkusshow i Skjern, teatertivoli i Lem, en parade i Hvide Sande og afslutningsceremoni i Tarm.

Seks byer plottet ind

På det netop overståede møde på Mejeriet i Tarm deltog også Annemarie Waagepetersen, der er skuespiller, musiker og koordinator på egnsteatret i Ringkøbing. Om projektet med at skabe årets UR-NAT siger hun blandt andet:

- Det er vigtigt, at vi kommer ud i krogene. Men uden at komme så langt ud, at der ikke kommer nogle mennesker og ser det, vi laver.

Festivalen er i høj grad bygget op omkring partnerskaber med byerne Hvide Sande, Videbæk, Lem, Skjern, Tarm og Ringkøbing, hvor borgerforeninger, skoler, virksomheder og kulturinstitutioner skal være med til at løfte opgaven.

Det er femte gang, at UR-NAT præsenteres, og ifølge Annemarie Waagepetersen må festivalen gerne vokse i volumen og slagkraft:

- Det gør, at vi kan hente flere kunstnere til og dermed skabe større variation i programmet. Det koster, og vi er derfor nødt til træffe nogle valg. Men vi er gode til at få meget ud af de midler, vi har at gøre med, siger hun.

I oktober sidste år bevilgede medlemmerne af kommunens kultur- og fritidsudvalg 200.000 kroner til 2019-udgaven af UR-NAT.

Fem meter høje dukker

Festivalens tema er "At bygge bro", og det kan tolkes i forskellige retninger; så som at flytte sig fra A til B - eller at mødes.

For publikum bliver der masser af muligheder for at mødes på festivaldagene fra 13. til 18. august. For eksempel på havnefronten i Ringkøbing, hvor åbningsforestillingen - ifølge Dina Abu Hamdan - bliver en sansemættet totalteaterevent med deltagelse af blandt andre internationale kunstnere, lokale fiskere, kor, musikskoleelever, folkedansere, vægtere og idrætsforeninger.

Det bliver også dér i rådhusets nabolag, at Inge Tarpgaard - under kunstnernavnet DJ Sunshine - kommer til at fyre op under en 24 timer lang fest, som gerne skal få ungdommen til at fange lyden af UR-NAT.

Sikkert er det, at mange børn - i blandt andet Hvide Sande - får sig en oplevelse, når de henover foråret skal følge med i en fransk kunstners arbejde med at skabe fem meter høje dukkefigurer, der senere skal indgå i en festivalparade i havnebyen.

UR-NATs finaleshow brager 18. august løs i Tarm, og så er vi ligesom tilbage ved starten på denne historie.

Jeg siger tak for kaffe, og producer Dina Abu Hamdan haster videre til næste planlægningsmøde.

0/0
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

'Praksis-partisan' efter Produktionsskolens lukning: Vi skal stadig give de unge troen på, at de kan noget

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Mildere klima stiller vestjyske æbler bedst: - Det ser fornuftigt ud, siger lokal avler

Vestjylland

Verdensstjerner lægger nok engang vejen omkring Nørre Vosborg

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Hvide Sande

Vesterhav Syd: Snart går svejsningen af røde rør ved Holmsland Klitvej i gang

Ringkøbing For abonnenter

Planen var at blive elektriker - men nu er planterne blevet et livsværk

Ringkøbing-Skjern

Søren Elbæk til nye ministre: Kom og se, hvorfor vi har brug for en 2+1-vej

Hvide Sande

Klitter ryddes for invasiv art: Klegod erklærer rynket rose krig

Annonce