Annonce
Ringkøbing-Skjern

Affaldskrav udskudt: Du skal først sortere - og betale - endnu mere til næste år

Udvalgsformand John G. Christensen og hans kolleger i teknik- og miljøudvalget skal nu beslutte, hvilken model for affaldsafhentning, der skal vælges, når vi også skal have afhentet andre genbrugelige fraktioner. Foto Poul Osmundsen.
Egentlig skulle Ringkøbing-Skjern Kommune have etableret en henteordning for metal, papir, pap, plast og drikke- og fødevarekartoner inden den 1. juli i år; nu får kommunen udsættelse i halvandet år.

RINGKØBING-SKJERN: Egentlig skulle skraldemændene allerede inden den 1. juli i år have hentet glas, metal, papir, pap, plast samt drikke- og fødevarekartoner hos Ringkøbing-Skjerns indbyggere.

Nu kommer det først til at ske engang i 2022.

Miljøstyrelsen har nemlig nemlig udskudt Ringkøbing-Skjerns frist til at gennemføre henteordningen for husholdningsaffald til udgangen af næste år; kommunen får altså halvandet år til at indføre ordningen i.

Annonce

- Det var også nødvendigt; det kunne under ingen omstændigheder have ladet sig gøre at overholde fristen den 1. juli 2021. Bare det at få indkøbt de nødvendige beholdere, udbyde renovationsordningen i licitation og så videre kunne umuligt nås på så kort tid, siger formanden for teknik- og miljøudvalget, John G. Christensen (S).

Ifølge formanden har andre danske kommuner været i samme kattepine, og også de har fået udskudt tidsfristen.

Det er dog ikke ensbetydende med, at Ringkøbing-Skjern Kommune ikke får travlt, understreger John G. Christensen.


Vi har den fordel i Ringkøbing-Skjern Kommune, at vi er kommet sent i gang, og derfor kan vi lære af andre kommuners erfaringer.

John G. Christensen, formand for teknik- og miljøudvalget.


- Nu skal vi have fundet ud af, hvordan ordningen konkret skal udformes, den skal udbydes i licitation, og vi skal have bestilt beholdere, siger han.

En udbygning

I slutningen af 2020 indførte Ringkøbing-Skjern Kommune efter grundige forberedelser en renovationsordning, hvor borgerne får hentet affald i to fraktioner: Organisk husholdningsaffald - madrester og den slags - samt restaffald.

Genbrugeligt materiale som metal, papir, pap og plast skal vi fortsat selv aflevere på de bemandede genbrugsstationer eller i de ubemandede "molokker", der står mange steder i kommunen.

I mellemtiden har politikerne på Christiansborg skruet op for kravene, og der er altså kommet krav om, at der skal indføres henteordninger på vores bopæl også af det affald, vi hidtil selv har bragt til genbrugspladser eller molokker.

- Kravet gælder dog ikke storskrald; det skal vi stadig selv sørge for at få afleveret på genbrugspladserne, siger John G. Christensen.

Annonce

Henteordning

På teknik- og  miljøudvalgets møde tirsdag skulle udvalget tage stilling til, hvordan en henteordning skal udformes.

Forvaltningen har foreslået to modeller. For begge gælder, at ud over den eksisterende affaldsbeholder, som vi allerede har stående, skal vi have to mere til de andre affaldstyper - eller "fraktioner", som det kaldes.

Begge de to beholdere er på 240 liter, og de genanvendelige materialer vil vi blive indsamlet i de tre kombinationer papir plus pap, metal plus glas samt plast plus drikke- og og fødevarekartoner. Forskellen mellem de to modeller ligger i fordelingen af de tre indsamlingskombinationer mellem de to affaldsbeholdere.

Når det gælder farligt affald, foreslår forvaltningen en kasse med låg.

Annonce

Højere takster

Uanset hvilken model, politikerne vælger, vil det blive dyrt; prisen anslås at blive 30 millioner kroner. Det vil også betyde højere takster for renovationsordningen hos borgerne.

- Nu vil vil drøfte sagen i udvalget. Vi har den fordel i Ringkøbing-Skjern Kommune, at vi er kommet sent i gang, og derfor kan vi lære af andre kommuners erfaringer, siger John G. Christensen.

Teknik- og miljøudvalget valgte at udskyde en beslutning i sagen til næste møde senere i maj, så det bliver muligt at overveje de forskellige mulige modeller for en affaldsløsning.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

S-byrådsmedlemmer bag opsigtsvækkende forslag: Pil testmøllerne i Lem Kær ned efter seks år

Skjern Håndbold

Skjern-cheftræner efter kæmpe pokal-skuffelse: Det har været en sæson med røven i vandskorpen

Annonce