Ringkøbing

Advokatundersøgelse: Kommunal sagsbehandling i Vesterhav Syd-sag var helt i orden

Kammeradvokatens undersøgelse vender tommelen op for den kommunale sagsbehandling: Det er borgmesteren tilfreds med.

Borgmester er tilfreds med, at Kammeradvokaten kun fandt en enkelt fodfejl i forbindelse med journalisering i Vesterhav Syd-sagen. SF'er mener, at rapporten dokumenterer en ekstrem lukket forvaltningskultur.

Ringkøbing-Skjern: Der er ikke noget at komme efter.

Sådan lyder konklusionen i den 48 sider lange rapport, som Kammeradvokaten netop har afleveret til Ringkøbing-Skjern Kommune efter at have undersøgt kommunens rolle i sagen om de omstridte Vesterhav Syd-møller.

I rapporten skriver Kammeradvokaten, at den kommunale høringsproces "har været i overensstemmelse med gældende lovgivning og god forvaltningsskik".

Kammeradvokaten har talt med centrale personer, haft adgang til dokumenter og e-mails og har undersøgt processen omkring de tre høringssvar, som kommunen afgav i 2012, 2014 og 2016.

Den gang bakkede et enigt byråd op om de kystnære møller.

- Som jeg havde forventet, fastslår advokatundersøgelsen, at alle spilleregler er blevet fulgt. Kammeradvokaten har en enkelt bemærkning i forhold til noget journalisering, som kunne være bedre. Men det har ikke haft nogen reel betydning, siger borgmester Hans Østergaard (V).

Fodfejlen er, at kommunen ikke sikrede sig, at en nedsat styregruppe lavede mødereferater. Men undersøgelsen fastslår, at det hverken har haft betydning for høringsprocessen eller høringssvarene.

En lukket fest

Hans Østergaard er dog godt klar over, at advokatundersøgelsen formentlig ikke er nok til at lukke munden på de mange kritikere af mølleprojektet.

- Vi har fået lavet en rapport, der er grundig. Men jeg bliver ikke overrasket, hvis nogen mener, at vi skulle have gravet endnu dybere, siger han.

Kritiker og ophavsmand til kravet om en advokatundersøgelse, Niels Rasmussen (SF), hæfter sig ved, at det daværende byråd ikke fik adgang til relevante informationer, inden man første gang bakkede op om det kystnære mølleprojekt i 2012.

- Den bekræfter mig i, at der har været en ekstrem lukkethed om processen for Vesterhav Syd. Jeg er dybt rystet over, at man havde en følgegruppe til at arbejde med et kystnært mølleprojekt, men ikke fandt anledning til at orientere byrådet om det undervejs. Jeg er overbevist om, at det havde gjort en forskel for byrådets holdning til projektet, hvis vi havde fået en grundig orientering. Men det skete ikke, siger han.

Niels Rasmussen har ingen planer om at forfølge sagen yderligere.

- Heldigvis er den meget lukkede kultur fortid i kommunen. Det er ikke noget, vi kommer til at opleve igen, mener SF'eren.

En tur i byrådet

Borgmester Hans Østergaard var først imod en advokatundersøgelse, da han ikke mente, den ville flytte noget som helst. I dag vil han dog ikke kalde det spild af penge.

- Vi har fået en rapport, som konkluderer, at der ikke er begået fejl. Det er jeg tilfreds med, siger han.

Kammeradvokaten forventede at bruge 210 timer på undersøgelsen, der dermed ville løbe op i 350.000 kroner. Borgmesteren tager nu rapporten til efterretning og satser på, at byrådet vil gøre det samme, når den i næste uge bliver fremlagt på byrådsmødet.

0/0
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

'Praksis-partisan' efter Produktionsskolens lukning: Vi skal stadig give de unge troen på, at de kan noget

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Flere vil i de ukendtes grav - kirkegård åbner ny afdeling med anonyme grave

Danmark

DMI varsler hedebølge: Mere end 28 grader i flere dage i træk

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Vestjylland

Lystfisker langer ud efter fiskeopsynsmand, der fangede 79 laksefisk

Ringkøbing

Mildere klima stiller vestjyske æbler bedst: - Det ser fornuftigt ud, siger lokal avler

Hvide Sande

Vesterhav Syd: Snart går svejsningen af røde rør ved Holmsland Klitvej i gang

Annonce