Annonce
Livsstil

Advokaten: Arver mine halvsøskende mere end mig?

Illustration: Julie Gry Sveistrup

? Kære Monica Kromann - mine forældre er skilt, og min far har giftet sig igen med en yngre kone. Min far har to børn med sin nye kone. Eftersom, at min far er ældre end min papmor, er det sandsynligt, at min far dør før min papmor.

Er det rigtig forstået, at min papmor i så fald arver halvdelen af min fars værdier, mens vi tre børn skal deles om den anden halvdel?

Det betyder jo i så fald, at mine to halvsøskende deles om min papmors arv ved hendes død, som jo vil være vokset på grund af min fars værdier, imens jeg ikke arver min papmor.

Jeg tror, at det er usandsynligt, at min papmor vil begunstige mig i et testamente, men er det muligt for min far at lave et testamente, således at jeg arver en tredjedel af hele boet efter min far, da jeg finder dette mest rimeligt?

Jeg håber, at du vil besvare mine spørgsmål.

Med venlig hilsen

Sissel

Annonce

! Kære Sissel - tak for dine spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Det er korrekt forstået, at arven efter din far, såfremt han dør før din papmor og ikke har oprettet testamente, vil blive fordelt med den ene halvdel til din papmor og den anden halvdel til deling mellem dig og dine to halvsøskende. Det er ligeledes korrekt, at arven efter din papmor vil blive fordelt mellem dine to halvsøskende, medmindre din papmor bestemmer andet i et testamente.

Du er ikke legal arving efter din papmor og vil derfor som udgangspunkt ikke arve noget efter hende.

Hvis din far ønsker at oprette et testamente, vil han frit kunne bestemme over tre fjerdedele af sin formue. Den sidste fjerdedel er tvangsarv. Det vil altså være muligt for din far at oprette et testamente, der bestemmer, at du skal arve en tredjedel af hele boet efter ham i tilfælde af, at han afgår ved døden før din papmor.

Det er dog udelukkende din far, der kan beslutte dette, og det står ham derfor frit for, om han ønsker at oprette et testamente eller ej.

Jeg skal gøre opmærksom på, at der også er mulighed for, at din papmor afgår ved døden før din far. I dette tilfælde vil din far arve den ene halvdel, og dine to halvsøskende den anden halvdel. Ved din fars død vil dine halvsøskende og du hver få en tredjedel af det samlede bo, som jo muligvis vil være vokset på grund af din papmors værdier.

Jeg håber ovenstående besvarede dine spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Forslagene efter Hilde-sagen: En dyr omgang tidsspilde

Siden nyopererede Hilde-Kristin Reed Mogensen Kristi Himmelfartsdag sidste år lagde en selfie op på Facebook, er hendes navn blevet til et begreb. Hilde-sagen får de fleste læsere af Dagbladet til at tænke på benhård tolkning af sygedagpengeregler og på jobafklaring på kanten af sygesengen. Dagen før sin operation fik Hilde besked fra kommunen om, at hun få dage efter ville komme i et såkaldt jobafklaringsforløb og få frataget sine sygedagpenge til fordel for den lavere ressourceforløbsydelse. Sygedagpengeperioden på 22 uger var udløbet, og kommunen fandt ikke grundlag for at forlænge perioden. En shitstorm, en lang række artikler i Dagbladet samt et par kommunale kovendinger senere er Hilde i dag færdig med sin efterbehandling og håber at være kommet fri af kræften. Hun er også lige så stille på vej tilbage til sit job som dyrlæge i Tim. Samtidig er kommunen færdig med sin 'efterbehandling' af denne og andre sygedagpengesager, og det har nu ført til en henvendelse til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med forslag til ændringer af lovgivningen. Sygedagpengeperioden bør, mener kommunen, forlænges fra 22 til for eksempel 30 uger. Det vil selvfølgelig give den syge mere tid til at blive rask - men det er værd at minde kommunen om, at uanset om fristen er det ene eller det andet antal uger, så er en henvendelse som den, Hilde fik dagen før en alvorlig kræftoperation, helt hen i vejret. Men honnør for udspillet! Knap så højt løfter vi på hatten over de andre forslag fra kommunen. At det skulle gøre nogen forskel, om man kalder det jobafklaringsforløb eller jobudviklingsforløb, skal man vist have den store diplomuddannelse i bureaukrat-dansk for at forstå visdommen i. Det er nu en gang indholdet og ikke den sproglige indpakning, som betyder noget. Tilsvarende lyder forslaget om en landsdækkende kampagne, der skal fremhæve meningen med og værdien af jobafklaringsforløb, ærlig talt som en dyr omgang tidsspilde. Et godt råd: Brug i stedet kræfterne og pengene på at administrere både menneskeligt og fornuftigt i forhold til de muligheder, loven giver. Det kunne for eksempel have sparet Hilde for en opslidende kamp med myndighederne.

Annonce