Annonce
Tarm

99-årig i højskole på 11. år

Hilda Grønborg, ældste deltager, nyder formiddagen ved vinduet for enden af forreste bord. Foto: Bodil Kronborg
Hilda Grønborg, som har været med alle år, giver udtryk for tilfredshed med højskoleformiddagene i Ådum Forsamlingshus og har sin faste plads.

Ådum: Højskoleformiddagene i Ådum Forsamlingshus begyndte i 2009 og har lige fra starten været et tilløbsstykke, hvor deltagerne har kunnet fylde salen år efter år. Hver sæson har der været nye emner og foredragsholdere, som har spændt vidt og givet tilhørerne både oplysning og indsigt i livets alsidighed.

Den fortsætter nu på ellevte sæson hver anden onsdag indtil sidst i februar, hvor forskellige gæstelærere vil formidle deres viden om valgte emner.

Som tidligere år er der fuldtegnet og de godt 100 tilmeldte mødte op onsdag til kaffe, rundstykker og morgensang, inden foredragsholderen tog over. Tidligere forstander på Vestfyns Efterskole, Poul Petersen, fortalte om sit liv som lærer og desuden en opgave, han fik interesse for med restaurering af gamle danske bygninger i Tranquebar.

Annonce

Trofaste deltagere

Mange af deltagerne kommer år efter år fra Ådum og omegn. Den ældste er 99-årige Hilda Grønborg, som har været med alle år. Hilda giver udtryk for tilfredshed med formiddagene. Hun har sin faste plads ved et af de øverste borde, hvor hun sidder godt ved siden af sin datter og for det meste kendte bordfæller.

- Det er en hyggelig formiddag, siger Hilda, som synes, det er flot, bestyrelsen kan finde noget nyt til hver gang.

Overskrifterne tyder da også på meget forskelligt: "Fra blå blink til rollator", "Dagligt liv i topsikret fængsel", "Livskvalitet i kirken og på kroen" med flere.

I bestyrelsen sidder Dagmar Vestergaard, Aase Hedevang, Tove Christensen, Margit Plauborg og Mette Højlund.

/ Bodil

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce