Annonce
Ringkøbing-Skjern

800.000 kroner i spil: Musikskolechef er i tvivl om mulighed for tilbagebetaling

- Det, der bekymrer mig, er gentilmeldingen for næste år, siger lederen af Musikskolen Ringkøbing-Skjern, Preben Frederiksen. Arkivfoto: Jesper Mortensen
Formanden for kultur- og fritidsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune, Erik Viborg (V), er rystet over de meldinger, der kommer fra kulturminister Joy Mogensen (S) om muligheden for tilbagebetaling for manglende undervisning på musikskoler under corona-krisen.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: - Skulle vi tilbagebetale elevbetalingen uden samtidig at få en kompensation, ville det betyde, at vi ville miste næsten 800.000 kroner for perioden fra marts og til nu. Det har vi ganske enkelt ikke råd til.

Sådan siger lederen af Musikskolen i Ringkøbing-Skjern Kommune, Preben Frederiksen.

Da Danmark lukkede ned 12. marts, blev skolens omkring 930 elever bedt om at pakke deres blokfløjter, saxofoner og nodehæfter - og tage hjem.

Undervejs i nedlukningen - som følge af frygten for spredning af corona-virus - har eleverne fået tilbudt fjernundervisning i det omfang, det har kunnet lade sig gøre. Men, som Preben Frederiksen siger, så er det svært at få eksempelvis undervisning i korsang per langdistance.

- Andre har valgt fjernundervisningen fra, fordi de selv eller deres børn har manglet det overskud - eller den internetforbindelse - det ville kræve, tilføjer Preben Frederiksen.

Videre peger han på, at skolen - trods elevernes fravær - ikke har kunnet lukke ned for faste udgifter som for eksempel løn til de ansatte.

Ét er, at skolerne tilsyneladende blev glemt på Christiansborg. Men jeg er ærligt talt også rystet og overrasket over, at en minister kan gå ud og sige sådan noget. Hun ved da, hvilken klemme det efterlader kommunerne i, når hun på den ene side siger, at loven giver os ret til ikke at tilbagebetale, og på den anden side siger, at vi bør nok gøre det alligevel - uden at hun af den grund sikrer en statslig kompensation.

Erik Viborg, formand for kultur- og fritidsudvalget

Annonce

Forskellige udmeldinger

Landets musik- og kulturskoler har med virkning fra onsdag i denne uge fået lov til at genåbne, og i takt med dette udsender Ringkøbing-Skjern Musikskole netop i disse dage opkrævninger for næste rate af betalingen for undervisningen. Det afføder, at Preben Frederiksen nu får opringninger fra forældre og elever, der har svært ved at forstå, at de skal betale for noget, de ikke føler, de har fået.

- Det er svært at vide, hvad vi skal sige til de folk, der ringer. Vi lægger os selvfølgelig op ad de beslutninger, som politikerne træffer, men forskellige kommuner melder forskelligt ud, så forældrene har nogle forventninger, som vi ikke nødvendigvis kan indfri, siger Preben Frederiksen.

Holdningen i kommunens kultur- og fritidsudvalg er, at kommunen gerne tilbagebetaler hele eller dele af elevbetalingen; under forudsætning af, at der kommer statslig refusion af pengene, hvilket der dog ikke umiddelbart er udsigt til.

Anbefalingen fra Kommunernes Landsforening (KL) og Foreningen af Danske Musik- og Kulturskoler (DMK) er da også, at man som musikskole ikke skal tilbagebetale undervisningsgebyrerne for perioden under corona-nedlukningen.

I et brev til KL skriver kulturminister Joy Mogensen (S), at hun er enig i, at hverken lov om musik eller bekendtgørelsen om musikskoler indeholder regler, der gør, at kommunerne skal tilbagebetale forældrebetalingen.

Annonce

Moralsk forpligtigelse

Joy Mogensen har dog også - ifølge en pressemeddelelse fra Ringkøbing-Skjern Kommune - åbnet en kattelem ved at påpege, at kommunerne kan have en moralsk forpligtigelse til helt eller delvist at refundere egenbetalingen. Den melding ryster formanden for kultur- og fritidsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune, Erik Viborg (V):

- Jeg synes simpelthen ikke, det er ordentligt af vores kulturminister at sige sådan, siger han og tilføjer, at han er 'fortørnet over, at ministeren på den måde tager kommunerne som gidsel over for elever og forældre på kultur- og musikskolerne':

- Ét er, at skolerne tilsyneladende blev glemt på Christiansborg. Men jeg er ærligt talt også rystet og overrasket over, at en minister kan gå ud og sige sådan noget. Hun ved da, hvilken klemme det efterlader kommunerne i, når hun på den ene side siger, at loven giver os ret til ikke at tilbagebetale, og på den anden side siger, at vi bør nok gøre det alligevel - uden at hun af den grund sikrer en statslig kompensation.

Erik Viborg understreger, at han meget gerne ser, at Musikskolen refunderer hele eller dele af egenbetalingen til eleverne:

- Men det kræver, at vi som kommune får en statslig refusion af pengene. Ellers har vi ikke penge at drive musikskole for i fremtiden.

Annonce

Kunder i butikken

Lederen af Musikskolen Ringkøbing-Skjern er på linje med Erik Viborg. Samtidig understreger Preben Frederiksen, at han godt kan forstå, at eleverne ikke kan være tilfredse med at betale for en ydelse, de ikke har fået fuldt ud:

- Ønskescenariet for mig ville være, hvis vi fik en eller anden form for statslig kompensation, så vi delvist kunne kompensere vores elever - for eksempel i form af en nedsat egenbetaling til næste sæson.

Preben Frederiksen tilføjer, at en delvis kompensation kunne 'være med til at holde kunderne i butikken':

- Det, der bekymrer mig, er gentilmeldingen for næste år. Jeg har forældre, der har tre børn tilmeldt musikskolen. Det er en ret stor udgift at betale for musikundervisning for tre børn, hvis man ikke er sikker på, at man får det maksimale for pengene.

Udover lærdom på en bred vifte af instrumenter tilbyder Musikskolen Ringkøbing-Skjern også undervisning i dans, drama, sang og billedkunst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern Håndbold For abonnenter

19-årige Svend labber ligaspilletid i sig: Skiftet til Skjern har været helt perfekt

Debat

Diakoni: Rækkefølgen er afgørende

Skjern Håndbold For abonnenter

Målmændene kiksede, da Skjern mistede sejren: Med flere redninger havde vi hevet den hjem

Skjern Håndbold

Skjern spiller bedre og bedre, men sakker bagud: Cheftræner havde gerne set dobbelt pointhøst

Annonce