Annonce
Danmark

80-årig politianmeldt for opfordring til at skyde og begrave ulve

Andreas Åbling Petersen vil have fjernet forbuddet mod at skyde ulve. Han kan dog ikke selv skyde dem, da han ikke selv kan se igennem sin riffels sigtekorn. Foto: Arkivfoto/Hans Chr. Gabelgaard
Den ivrige debattør Andreas Åbling Petersen er blevet politianmeldt for at opfordre til at skyde og begrave ulve i Danmark. Uden civil ulydighed ændrer man ikke noget, mener han.

Ulve: Debattøren Andreas Åbling Petersen fra Ellum har fået ordensmagten på nakken, efter han i et læserbrev til JydskeVestkysten opfordrede til at skyde og begrave ulve i Danmark.

- Jeg gør det for at fremprovokere en debat, der skal munde ud i, at forbuddet mod at skyde ulve i Danmark bliver ophævet, siger den 80-årige ulvemodstander.

Læserbrevet kom aldrig i avisen, men nåede i 20 timer at være publiceret på JydskeVestkystens hjemmeside, før det blev taget ned igen. JydskeVestkysten bringer nemlig ikke læserbreve, der opfordrer til ulovlige handlinger.

- Alle holdninger, der ytres indenfor lovens rammer, er velkomne hos os. Men hvis man opfordrer til lovbrud, som han gør, så ønsker vi ikke at bringe det videre. Det kom vi desværre til at gøre ved en fejl, og da vi opdagede den fejl, så slettede vi læserbrevet, siger chefredaktør for JydskeVestkysten, Mads Sandemann:

- Han har mulighed for at ytre sig alle de steder, han gerne vil, men vi har også retten til at redigere vores medie og en forpligtelse til at tage ansvar for det, vi bringer videre, siger han.

En ukendt anmelder nåede, at politianmelde den ivrige debattør, inden læserbrevet blev taget af hjemmesiden. Og det var faktisk også meningen.

- Nogle gange skal man gøre noget, der er mod lov og regler for at få lov og regler ændret. Civil ulydighed er en nødvendighed, siger Andreas Åbling Petersen, der ifølge ham selv blev kontaktet af Syd- og Sønderjyllands politi den 6. februar med beskeden om, at han var blevet anmeldt for at opfordre til at begå ulovligheder.

Syd- og Sønderjyllands politi kan hverken be- eller afkræfte anmeldelsen.

- Jeg regner med en bøde, og den anker jeg nok. Så må vi se, hvor lang tid der går, før de giver sig, siger han.

Annonce

Nogle gange skal man gøre noget, der er mod lov og regler for at få lov og regler ændret. Civil ulydighed er en nødvendighed.

Andreas Åbling Petersen, 80 år og ulvemodstander.

Dyremishandling

Opmærksomheden fra politiet har også haft til formål at forstærke ulvemodstandernes stemme.

- Jeg gør det for at animere nogle flere ulvemodstandere til at tage del i debatten, siger Andreas Åbling Petersen.

Den danske ulvedebat har været en varm kartoffel, siden ulvene kom tilbage til Danmark efter 200 års fravær i 2014. Sidenhen har flere gårdejere rapporteret om ulveangreb på deres dyr, hvor ulven har været hovedmistænkt i mange af de sager. I 2019 alene er der ifølge Miljøstyrelsen registreret 77 formodede ulveangreb, hvor ulve blev kendt skyldige i 25 af de angreb.

- Jeg synes, det er forfærdeligt for de dyr. Tænk sig at gå i en indhegning du ikke kan komme ud af og blive skambidt og dræbt, siger Andreas Åbling Petersen:

- Hvis man indhegner dyr, og indhegningene er indrettet, så ulven kan komme derind. Så er det dyremishandling.

Er det ikke dyremishandling at skyde og begrave ulve?

- Nej. Hvis man skyder en ulv, så dør den ret hurtigt. Der er nogle dyr, som man betragter som skadedyr, og det synes jeg, at ulven er, siger han.

Fredet

Ulven har været fredet i størstedelen af EU-landende siden 1992, da den er omfattet af EU's habitatsdirektiv. Dyret er derudover også fredet i dens naturlige udbredelsesområde, som Danmark nu er en del af, og Ifølge den danske jagt- og vildtforvaltningslov er det forbudt at jage eller indfange ulve.

Det er netop den lovgivning Andreas Åbling Petersen gerne vil have ændret. Hvis det stod til ham skulle loven ændres, så ulven vil blive regnet som en invasiv art. På den måde vil den kunne blive reguleret frit.

- Den skal være invasiv, for ulven passer ikke i den danske natur, siger han.

Ifølge ulvemodstanderen er det menneskets egen skyld, at ulven ikke længere passer ind i de danske natur.

- Naturen er blevet ændret af mennesker, i forhold til hvad den var for 200 år siden. Det har så bevirket, at menneskerne har ændret den danske natur, så ulven ikke passer mere. Det er håbløst at snakke om at udrydde menneskerne, som er den værste invasive art. Den art har bidt sig godt fast, siger han.

Fakta

Ulven er fredet

Ulven har været fredet i Danmark og i mange andre EU-lande siden 1992, da den er omfattet af EU's habitatsdirektiv.

Ifølge Miljøstyrelsen er der registreret 77 formodede ulveangreb, hvor 25 af dem har været faktiske ulveangreb.

Det er ifølge den danske jagt- og vildtforvaltningslov forbudt at jage eller indfange ulve, og hvis man skyder en ulv, betyder det enten en bøde eller fængsel i op til to år. Hvis der skulle opstå et behov for at skyde en ulv, kræver det en tilladelse fra Miljøstyrelsen.

Invasive arter

En invasiv art er defineret ved, at det er planter og dyr, der spreder sig til områder, som de ikke selv ville kunne sprede sig til, og som har en negativ effekt på naturens mangfoldighed. Mårhund, mink og vaskebjørn er eksempler på invasive dyr.

Kilde: Miljøstyrelsen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Liveblog: 139 danskere med corona er døde

Leder For abonnenter

Kirken skal være åben for alle på én gang

Vi kan efterhånden ikke være i tvivl om, at følgende ligesom er måden at opføre sig på lige nu: Bliv hjemme. Hold afstand. Undgå nærkontakt med andre. Statsminister Mette Frederiksen har sagt det mere end én gang. Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm har sagt det mere end én gang. Næsten alle fra 7 til 97 år kan gentage de tre opfordringer, hvis de bliver vækket midt om natten. Når det er sagt, var det lige før, at jeg fik fornemmelsen af, at en af statsministerens holdkammerater, kirkeminister Joy Mogensen, havde pjækket fra sit job de seneste uger. Det var i hvert et faktum, at 1. april - og nej, det var ikke en aprilsnar - blev ideen om at genåbne kirkerne i løbet af påsken lanceret. Større form for modstrid med de regler, myndighederne selv har opstillet for at undgå, at coronasmitten spreder sig, skal der ledes lang tid efter. Bare tanken om at samle kirkegængere, og der er altså tale om mange ældre mennesker med et skrøbeligt helbred, var langt ude. Samtidig er der ingen tvivl om, at både præster og menighedsråd har arbejdet hårdt og kreativt for, at kirkelivet har levet videre så godt som muligt. Det er blandt andet sket ved at sende ugens prædiken via sociale medier. Der er endda eksempler på flere til tilhørere til en prædiken på nettet i forhold til en traditionel prædiken, der som bekendt kræver, at folk kigger forbi kirken. Der vil dog stadig være faste kirkegængere, der ikke kan være med på de betingelser, og det kan ikke være rigtigt. Derfor var det glædeligt at læse, hvad provesteforeningens formand Peter Birchs blandt andet havde at sige om ministeriets idé: "Når vi genåbner, skal det være for, at vi kan samles. Den her udmelding lægger op til en påskefejring efter først til mølle-princippet, og det er uigennemtænkt. Det er uacceptabelt at gøre gudstjenesten til noget for nogle. Gudstjenesten er og skal altid være åben for alle". Om det er Peter Birchs udmelding, Joy Mogensen har fået tilsendt, eller om hun har slået øverste etage til efter en nedsmeltning, skal jeg lade stå hen i det uvisse. Et eller andet er der i hvert fald sket fra 1. april til 2. april, for kirkerne forbliver lukket i påsken, og sådan skal det selvfølgelig være.

Annonce