Annonce
Kultur

75 år gammel nyhed: Danmarkshistorie lå gemt under tre lag gulvtæpper

For præcis 75 år siden kunne Dagbladet fortælle det glade budskab om, at tyskerne have kapituleret, og Danmark atter var frit. Foto: Annebeth Abrahamsen
Et stykke danmarkshistorie dukkede for år tilbage op under renoveringen af et gammelt hus i Ringkøbing - nu deler Annebeth Abrahamsen befrielsesbudskabet med andre på Facebook.
Annonce

RINGKØBING: Alle journalister ved, at de gode historier ligger godt gemt, og der skal graves lidt efter dem. Men at de også fysisk ligger gemt, er en anden sag, og i dette tilfælde er der næppe tale om en nyhed - historien er nemlig 75 år gammel.

Det drejer sig om en forside fra Dagbladet, dengang Ringkjøbing Amts Dagblad, som dyrlæge Annebeth Abrahamsen fandt, da hun skulle renovere sit hus på Tangsvej.

- Vi flyttede ind i huset i januar 1992. Der var gulvtæppe på, og nedenunder det var der endnu et gulvtæppe, og nedenunder det endnu et, som var sømmet fast hele vejen rundt med tæppesøm. Under det sidste gulvtæppe lå der gamle aviser, og blandt dem var der denne specielle avis, fortæller Annebeth Abrahamsen.

Annebeth Abrahamsen, der er dyrlæge ved Dyrlæge Center Vest, passer godt på avisen med frihedsbudskabet. Arkivfoto: Pressebillede
Annonce

Vi kunne have været tyske

Avisen er Ringkjøbing Amts Dagblad fra 5. maj 1945, hvor der med store bogstaver står "Dannebrog vajer atter over et frit Danmark".

På forsiden, der proklamerer enden på besættelsen efter nazisternes overgivelse aftenen før, kan også læses, at censuren ophæves, at der var massive jubelscener i København, at modstandsbevægelsen skulle være med til at sikre ro og orden efter tyskernes kapitulation samt Kong Christian 10.s tale til folket.

Annebeth Abrahamsen har gemt en stor stak af de gamle aviser, fordi det er sjovt at se, hvad der fyldte i spalterne dengang. Og avisen fra 5. maj har en særlig plads i samlingen. Det er et stykke Danmarkshistorie, som er værd at huske på, synes Annebeth Abrahamsen.

Selv er hun en årgang 1957 og har derfor af gode grunde ikke selv oplevet besættelsen, men barndomsminderne om lys i vinduerne 4. maj, står stadig stærkt i hendes hukommelse.

- Det er specielt at tænke på, at vi kunne have været tyske i dag, hvis vi ikke var blevet befriet. Jeg har også være i Normandiet og har set alle de grave for engelske og amerikanske soldater, der døde for vores skyld. Det er endeløse rækker af grave for mennesker, der var sendt ud for at redde os andre, siger Annebeth Abrahamsen.

Annonce

Håber mindet består

Selv har hun en tradition i forbindelse med årsdagen for befrielsen, hvor hun de seneste par år har lagt et billede af forsiden med befrielsesbudskabet ud i Facebook-gruppen "Os i Ringkøbing" for at minde folk om den betydningsfulde dag.

- Sidste år var der en, der ville købe avisen, men den er ikke til salg, slår Annebeth Abrahamsen fast.

Hun håber, at mindet om befrielsen vil leve videre, selv når de sidste overlevende fra den tid ikke er her mere og selv kan fortælle deres historie.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Det skal der ske: Nye corona-tiltag er gældende frem til 3. december

Annonce