Annonce
Ringkøbing

700 elever dyster i opfindsomhed

Ved naturfagsmaraton mødes elever og dyster i natur og teknik. Foto: Gorm Branderup
700 skoleelever fra skoler i Ringkøbing-Skjern Kommune konkurrerer om de bedste opfindelser til naturfagsmaraton

Ringkøbing-Skjern: Hvordan kan enzymer spare energi? Hvordan bygger man en skywalk ud over en klint? Og hvordan dæmper man støjen fra en larmende maskine på en fabrik?

Det er bare nogle af de udfordringer, som omkring 700 skoleelever fra Ringkøbing-Skjern Kommune skal finde kreative svar på, når Naturfagsmaraton løber af stablen 4. og 5. februar. Maratonen blev skudt i gang i januar.

I år har Naturvidenskabernes Hus samarbejdet med Novozymes, Dansk Byggeri og Dansk Akustisk Selskab om at udvikle tre af de i alt otte opgaver til Naturfagsmaraton. På tværs af alle aktiviteter samarbejder Naturvidenskabernes Hus med virksomheder og organisationer for at forbinde undervisningen i naturfagene og matematik med virkelige problemstillinger, fortæller direktør i Naturvidenskabernes Hus, Anders Dahlstrup:

- Samtidig med, at de har det sjovt sammen, så oplever eleverne, at kemi, fysik og matematik bliver brugt til at udvikle produkter, de kender fra hverdagen. De får også et indblik i de job- og karrieremuligheder, som naturvidenskab og teknologi kan give dem senere i livet. Det er det, som koblingen mellem virksomheder og skoler kan, siger han i en pressemeddelelse.

I opgaven fra Dansk Byggeri kommer eleverne til at arbejde med en opgave, hvor de skal bygge en funktionel model af en skywalk.

- Det handler om at få virkeligheden ind i folkeskolen og vise, hvordan vi i bygge- og anlægsbranchen kan spille ind i de naturvidenskabelige fag. Derudover er det heller ingen hemmelighed, at vi på den lange bane håber, at de elever, der interesserer sig for naturfag, også ser en fremtid i vores branche, siger underdirektør i Dansk Byggeri, Louise Pihl.

Annonce

Konkurrencedage

Konkurrencerne holdes her:

4. februar: Borrishallen: 18 klasser med 450 elever tilmeldt fra Ådum Børneunivers, Amagerskolen, Borris Skole, Faster Skole, Kirkeskolen, Nr. Vium-Troldhede Skole, Skjern Kristne Friskole, Vorgod-Barde Skole.

5. februar: Vesterhavshallen i Ringkøbing: 10 klasser med 250 elever tilmeldt fra Alkjærskolen, Hee Skole, Holmsland Skole, Stadil-Vedersø Friskole og Stauning Skole.

Enzymer sparer strøm

Novozymes har leveret de enzymer, som eleverne skal arbejde med i enzymopgaven. Her skal de undersøge, hvordan enzymer og naturens egne løsninger kan bruges til at reducere brugen af kemikalier og spare strøm ved for eksempel tøjvask.

- Med biologiske løsninger som enzymer kan vi hjælpe til med at løse nogle af verdens største problemer som forurening og global opvarmning. Jeg håber, at dét vil kunne give eleverne blod på tanden, så de ser hvor sejt det er at arbejde med naturvidenskab, siger Claus Crone Fuglsang, der er forskningsdirektør i Novozymes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce