Annonce
Ringkøbing

70-årig trommeslager var med fra begyndelsen: Shu-bi-duas sange holder mig ung

Billedet her blev taget i 1976 i forbindelse med udgivelsen af albummet 'Shu-bi-dua 3.' Fra venstre er det trommeslager Bosse Hall Christensen og guitarist Claus Asmussen, der i dag optræder med bandet Shu-bi or not Shu-bi. De fire andre herrer på billedet er Jens Tage Nielsen, Michael Hardinger, Michael Bundesen og Niels Grønbech. Arkivfoto
Shu-bi or not Shu-bi er navnet på det band, der lørdag 21. september gæster Generator i Ringkøbing. Shu-bi-duas første trommeslager, Bosse Hall Christensen, fortæller her om glæden ved at spille de gamle sange.

Ringkøbing: Det var sjovt dengang. Dengang i starten af 70'erne, hvor medlemmerne af Shu-bi-dua muntrede sig med at skabe dansksprogede versioner af udenlandske klassikere som 'Jailhouse rock', 'Twist & shout', og 'Johnny B. Goode':

- Vi bestræber os på at spille sangene, som de blev indspillet dengang.

Bosse Hall Christensen har rundet de 70, men han slår - bogstaveligt talt - fortsat på tromme for lyden af det gamle poporkester, der står noteret for et pladesalg på omkring seks millioner eksemplarer:

- Utroligt mange mennesker er vokset op med Shu-bi-dua, og sangene har fået en særlig plads hos danskerne - på samme måde som Gasolin, Kim Larsen og John Mogensen. Det er jeg meget beæret over at have været med til, siger Bosse Hall Christensen.

Han er egentlig døbt Gunnar, men hans svenske farmor insisterede på at kalde knægten for Bosse, og det er siden godkendt af Kirkeministeriet som hans borgerlige fornavn.

Annonce

Vi holder os til den gamle lyd. Hvis det var mig selv, der gik til koncert, ville jeg føle mig skuffet, hvis jeg ikke fik det, jeg havde forventet

Bosse Hall Christensen, trommeslager, Shu-bi or not Shu-bi

Så autentisk som muligt

Tilbage i 1973 var Bosse Hall Christensen med til at etablere Shu-bi-dua, der debuterede med singlen 'Fed rock.' Det er netop den slags, publikum kan høre og opleve lørdag 21. september, når bandet Shu-bi or not Shu-bi gæster spillestedet Generator i Ringkøbing.

Den aldrende trommeslager havde ellers forladt scenen, men da et af de andre, gamle medlemmer af det hedengangne Shu-bi-dua, guitarist Claus Asmussen, foreslog at mødes, takkede Bosse Hall Christensen ja:

- Vi fandt ud af at lave et andet koncept ... at spille så autentisk som muligt, siger han.

Dermed henviser Bosse Hall Christensen til, at et andet band på den danske scene, Hardinger Band, står på fundamentet af den samme musikskat:

- Det har jeg det fint med. Der er plads til os begge. De har en anden tilgang til det og spiller sangene mere hårdtpumpet og mere opdateret. Vi holder os til den gamle lyd. Hvis det var mig selv, der gik til koncert, ville jeg føle mig skuffet, hvis jeg ikke fik det, jeg havde forventet, siger Bosse Hall Christensen.

Shu-bi or not Shu-bi blev dannet i foråret 2015, og trommeslageren fra Fredensborg nyder at være tilbage i rampelyset:

- Det er med til at holde mig ung.

Et dejligt spillested

Mange danskere kan synge med på sange som 'Hvalborg, 'Vuffeli-Vov', 'Stærk tobak', 'Costa Kalundborg' samt 'Krig og fred', og ifølge Shu-bi-duas første trommeslager kan det skyldes, at mange af orkestrets sange på det nærmeste er blevet en del af familien Danmarks dna:

- Der er rigtig mange, der kan teksterne og melodierne, siger han.

Efter forskellige kontroverser forlod Bosse Hall Christensen det populære band i slutningen af 1981, og han nåede dermed at yde sit bidrag på Shu-bi-duas første syv udgivelser:

- Det er jo guldalderen. I min tid i Shu-bi-dua var der måske 50 store hits. Siden var der fem hits på det samme antal plader. Det taler sit eget sprog, siger Bosse Hall Christensen.

Udover ham selv og Claus Asmussen er fortiden også repræsenteret ved Willy Pedersen, der spiller på tangenter i Shu-bi or not Shu-bi; som han gjorde det i det originale band fra 1982 og en håndfuld år frem:

- Vi glæder os til at komme tilbage til Ringkøbing og fyre den af på Generator igen. Senest, vi var dér, var der en fantastisk god stemning, og det er et af de spillesteder, vi værdsætter mest, siger Bosse Hall Christensen.

Shu-bi or not Shu-bi tæller også forsanger Karsten Lagermann og bassist John Sørensen.

De tre musikere i frontrækken - Claus Asmussen (t.v.), Bosse Hall Christensen og Willy Pedersen - har alle en fortid i Shu-bi-dua. De to andre medlemmer af Shu-bi or not Shu-bi er John Sørensen og Karsten Lagermann. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Annonce