Annonce
Ringkøbing-Skjern

7 millioner kvadratmeter solceller: Det er for meget af det gode

Better Energy solcellepark ved Nees. Foto: Morten Stricker
Annonce

Læserbrev: I Ringkøbing-Skjern Kommune har vi den grønne førertrøje på. I 2023 vil 100 procent af vores samlede energiforbrug været dækket af vedvarende energikilder. Ikke nok med det: Flere store projekter er på vej, så vi kan dække mere end vores eget behov.
Det er naturligvis godt at være klimabevidst. Udfordringen er blot, at vi også har natur og mindre samfund at passe på – og lige nu oplever vi desværre her i Naturens Rige, at flere sætter klimaindustri over vigtige værdier.

Vores byråd har signaleret, at vi skal have 10 millioner kvadratmeter solceller her i kommunen; 1000 hektar. Det er en fin vision.

Vi har landets arealmæssigt største kommune, så man skulle tro, at der var plads nok at fordele solcellerne på. Men nej – der er planer om at koncentrere over 7 millioner kvadratmeter solcelleindustri i et naturskønt område mellem Lem, Dejbjerg og Stauning: Altså over 70 procent af den samlede solcelleindustri i kommunen. Det er en overvældende og voldsom koncentration, som naturligvis kommer til at påvirke hele området i generationer frem. Til sammenligning dækker Nordens største solcellepark, Vandel Solcellepark, 1,8 millioner kvadratmeter (180 hektar).


7 millioner kvadratmeter solceller er en overvældende og voldsom koncentration, som naturligvis kommer til at påvirke hele området i generationer frem.


De 7 millioner kvadratmeter solceller skal efter investorernes ønske placeres i områderne Gestenge og Tændpibe. De kommer til at ligge så tæt, at de vil syne som én stor solcellepark. Blanke plader, så langt øjet rækker. Industri i stedet for natur.

Netop fordi de ligger så tæt og vil påvirke mennesker og natur i de samme områder, så mener jeg, at de politisk bør behandles samlet. At behandle dem særskilt vil være en hån mod området og dets indbyggere.

Jeg er bestemt ikke imod solceller og tror sagtens, der kan findes 350-400 hektar i Gestenge og Tændpibe tilsammen, uden det vil genere nogen og skabe splid i vores lokalsamfund. Men at pådutte de tre sogne så stor en del af den samlede solcelleindustri er dybt urimeligt.

Husk på, at vi i kommunen snart er 100 procent selvforsynende af vedvarende energi. De enorme solcelleparker kommer ved siden af og er ren klimabusiness. Det forventede store overskud vil tilfalde nogle få, mens det er indbyggerne i de tre mindre samfund – og alle andre, der nyder områdets smukke natur – der bliver de store tabere.

Er det virkelig den måde, vi ønsker, at vores politikere forvalter vores smukke kommune på? Vi skal være her alle sammen – og hvis solcelleprojekterne bliver skåret ned til det halve, så burde alle være glade. Måske er der nogle få, der ikke kommer til at tjene så meget som forventet, men de kommer til stadig til at tjene et pænt beløb. Og det samlede projekt vil stadig være dobbelt så stort som Nordens største solcellepark. En god historie for kommunen og helt sikker være med til at beholde den grønne førertrøje. Mon ikke det går an?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Det haster med den lov om minimumsnormeringer

Annonce