Kultur

64 frivillige bød på stort tekstiltræf i Bork

Tekstiltræffet på Bork Vikingehavn gav gode muligheder for at se nærmere på vikingernes arbejde med at fremstille tøj. Foto: Mads Dalegaard
Mens man i dag bare smutter ned i en butik, når man skal have nyt tøj, så var det meget anderledes i vikingetiden. Dengang lå der et stort arbejde bag et vikinge-outfit, og i pinsen har man på Bork Vikingehavn kunnet opleve de forskellige processer i tøjproduktionen, som det foregik i vikingetiden.

Bork: De 64 frivillige deltagere i vikingetøj sidder udenfor deres telt med hver deres håndværk, der til sammen viser produktionen af vikingetøj – fra får til klæder - som også er navnet på pinsetræffet i Bork Vikingehavn.

Der bliver farvet, syet, vævet og meget mere, i hyggelige omgivelser, omkranset af de traditionelle telte, der i pinsen er arbejdsplads og hjem for mange af vikingerne, mens tilskuere nysgerrigt kigger på og for manges tilfælde gør sine egne erfaringer med de gamle håndværk, og det er netop også formålet med træffet.

- Vi vil gerne formidle og fastholde de gamle håndværk, for vikingerne var virkeligt dygtige, og det var meget krævende at producere tøj, fortæller daglig leder af Bork Vikingehavn, Mette Bjørg Karup Frederiksen.

At det var tidskrævende at lave tøj i vikingetiden, har en af de frivillige Søren Fink et godt eksempel på.

- Sådan en kjortel, der er en slags lang og tyk skjorte, som den jeg har på, tager cirka 400 timer at producere, alt i alt, fortæller Søren Fink.

Selv om vejret var ustadigt i pinsen, var der alligevel lidt tørvejr og flotte skyer over Bork Vikingehavn. Foto: Mads Dalegaard

Kan ikke hjælpe børnene

En af de hårdtarbejde vikinger er Helene Termansen fra Ribe, der sidder fastspændt til en spjældvæv.

Hun er i gang med at væve pyntebånd og slidbånd til kjoler.

- Jeg er jo spændt fast til væven, så jeg kan ikke lige rejse mig, når for eksempel børnene har brug for hjælp, og det ved de også godt, så det giver en dejlig ro, fortæller Helene Termansen, der af samme årsag også er begyndt at spjældvæve derhjemme.

Mens træffet holdes for andet år, er det første tekstiltræf for Helene Termansen, der har taget sin mand og datter og deres hund med på træf, og indtrykket er godt.

- Selv om her er mere vind, end jeg er vant til, så er her meget hyggeligt, og så er folk her virkelig dygtige, det er jo cremen af cremen, der er her, så jeg lærer også meget nyt, fortæller Helene Termansen.

Gentager succesen

Initiativtagere til det første træf sidste år var de to frivillige Lene Rechnagel og Anne Lund.

De syntes, at der manglede et træf, der fokuserede på håndværk, og da de præsenterede ideen for personalet på Bork Vikingehavn, sprang de straks med på ideen, og med lidt økonomisk støtte fra kommunen blev det første træf en succes, og så var beslutningen om at gentage træffet nem.

På trods af dårligt vejr lørdag tegner årets træf ligeledes til at blive en succes, og de to frivillige er derfor 99 procent sikre på, at der også kommer et tekstiltræf til næste år.

Søren Fink, der er frivillig, og daglig leder af Bork Vikingehavn, Mette Bjørg Karup Frederiksen, er godt tilfreds med årets arrangement. Foto: Mads Dalegaard
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Stafet for Livet: Over 200.000 kroner til kampen mod kræften

Erhverv

Et paradis for islændere: Landi-Askja på opdagelse omkring Skjern Å

Danmark For abonnenter

Thorbjørn har skabt millionforretning på influencere: Branchens omsætning kan tredobles i år

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Tarm For abonnenter

73-årig giver atter Europa pedal: Mads Peder cykler ny cykel hjem fra Italien

Navne For abonnenter

Henriette blev kun 33 år: Hun nåede ikke med til barnedåb

Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Skjern For abonnenter

Galleri: 581 deltog i stafet for livet

Annonce