Kultur

64 frivillige bød på stort tekstiltræf i Bork

Tekstiltræffet på Bork Vikingehavn gav gode muligheder for at se nærmere på vikingernes arbejde med at fremstille tøj. Foto: Mads Dalegaard
Mens man i dag bare smutter ned i en butik, når man skal have nyt tøj, så var det meget anderledes i vikingetiden. Dengang lå der et stort arbejde bag et vikinge-outfit, og i pinsen har man på Bork Vikingehavn kunnet opleve de forskellige processer i tøjproduktionen, som det foregik i vikingetiden.

Bork: De 64 frivillige deltagere i vikingetøj sidder udenfor deres telt med hver deres håndværk, der til sammen viser produktionen af vikingetøj – fra får til klæder - som også er navnet på pinsetræffet i Bork Vikingehavn.

Der bliver farvet, syet, vævet og meget mere, i hyggelige omgivelser, omkranset af de traditionelle telte, der i pinsen er arbejdsplads og hjem for mange af vikingerne, mens tilskuere nysgerrigt kigger på og for manges tilfælde gør sine egne erfaringer med de gamle håndværk, og det er netop også formålet med træffet.

- Vi vil gerne formidle og fastholde de gamle håndværk, for vikingerne var virkeligt dygtige, og det var meget krævende at producere tøj, fortæller daglig leder af Bork Vikingehavn, Mette Bjørg Karup Frederiksen.

At det var tidskrævende at lave tøj i vikingetiden, har en af de frivillige Søren Fink et godt eksempel på.

- Sådan en kjortel, der er en slags lang og tyk skjorte, som den jeg har på, tager cirka 400 timer at producere, alt i alt, fortæller Søren Fink.

Selv om vejret var ustadigt i pinsen, var der alligevel lidt tørvejr og flotte skyer over Bork Vikingehavn. Foto: Mads Dalegaard

Kan ikke hjælpe børnene

En af de hårdtarbejde vikinger er Helene Termansen fra Ribe, der sidder fastspændt til en spjældvæv.

Hun er i gang med at væve pyntebånd og slidbånd til kjoler.

- Jeg er jo spændt fast til væven, så jeg kan ikke lige rejse mig, når for eksempel børnene har brug for hjælp, og det ved de også godt, så det giver en dejlig ro, fortæller Helene Termansen, der af samme årsag også er begyndt at spjældvæve derhjemme.

Mens træffet holdes for andet år, er det første tekstiltræf for Helene Termansen, der har taget sin mand og datter og deres hund med på træf, og indtrykket er godt.

- Selv om her er mere vind, end jeg er vant til, så er her meget hyggeligt, og så er folk her virkelig dygtige, det er jo cremen af cremen, der er her, så jeg lærer også meget nyt, fortæller Helene Termansen.

Gentager succesen

Initiativtagere til det første træf sidste år var de to frivillige Lene Rechnagel og Anne Lund.

De syntes, at der manglede et træf, der fokuserede på håndværk, og da de præsenterede ideen for personalet på Bork Vikingehavn, sprang de straks med på ideen, og med lidt økonomisk støtte fra kommunen blev det første træf en succes, og så var beslutningen om at gentage træffet nem.

På trods af dårligt vejr lørdag tegner årets træf ligeledes til at blive en succes, og de to frivillige er derfor 99 procent sikre på, at der også kommer et tekstiltræf til næste år.

Søren Fink, der er frivillig, og daglig leder af Bork Vikingehavn, Mette Bjørg Karup Frederiksen, er godt tilfreds med årets arrangement. Foto: Mads Dalegaard
0/0
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Rejs tilbage til 1700-tallet: Festival brager løs med flere end 60 arrangementer

Kultur

Vestjyllands ånd udkommer nu som fotobog og på vinyl

Kultur For abonnenter

Ud i regnen på en sjælden, trehjulet russer

Ringkøbing IF

To gange Mikkel forlænger aftalerne

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Per Fjord bor i Skjern. Det samme gør Emmanuel Cinzah. Annie Pihlmann bor i Hvide Sande. Tre mennesker med en aldeles forskellig baggrund og uddannelse. De kender sandsynligvis ikke hinanden på det mere personlige plan og har nok ikke holdt grillfester sammen, men på vidunderlig vis er de alligevel fælles om noget af det, der for alvor giver værdi. De er på hver sin måde frivillig, og det er vel at mærke med så tilpas stort et hjerte, at det er umuligt at lade være med at give dem en "skriftlig krammer" her på lederplads. I den seneste uge har de i Dagbladet fortalt om deres passion - det at være frivillig - og det er læsning, der trænger helt ind under huden og giver stof til eftertanke. Når Annie Pihlmann, der de seneste ni år har stået i spidsen for at holde styr på de 90 frivillige på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, på beskeden vis siger: "Det er en gave at være med i frivilligt arbejde. For os er det helt naturligt at være frivillige, fordi du kan være med til at gøre en forskel på en god måde. Det giver så meget mening" ... Når Per Fjord, der gennem tiden har været involveret i omkring 25 foreninger samt tiltag i og omkring Skjern, understreger, at det altid har været fællesskabet, der har trukket det store læs: "Det, man får igen, er at se glæde hos andre. Det er belønning nok i sig selv" ... Når Emmanuel Cinzah, fortæller, hvorfor det betyder meget for ham, at han - ud over at være præst for 200 voksne og børn i den baptistiske menighed i Skjern, køre skolebus for Lyne Friskole morgen og eftermiddag og have opgaver som tolk - har arbejdet for at etablere et børnehjem i Myanmar for at hjælpe børn i det land, han selv flygtede fra, fordi han blev forfulgt: "Vi skal hjælpe, og vi skal gøre så meget, som vi kan for vores hjemland" ... Når man hører om sådan et engagement, burde det ikke lade til at være svært at lokke flere frivillige til at give en hånd med. Men sådan er verden anno 2019 ikke skruet sammen. Annie Pihlmann kan godt bruge flere frivillige hænder på hospice i Hvide Sande, og Per Fjord har haft mere end svært ved at finde en afløser til at fylde Tigris-dragten, den grønne figur, der er med til at underholde tilskuerne under Skjern Håndbolds hjemmekampe. Det er ikke så mærkeligt, at han frygter, at de unge kommer til at gå glip af noget: "Det er da klart sjovere at møde folk i virkeligheden end at møde dem gennem en skærm". Hvor har Per Fjord ret, og forhåbentlig er der alligevel om 30, 40 og 50 år både en Per, en Emmanuel og en Annie her i lokalområdet. For det er mennesker som de tre, der er med til at gøre det lettere for alle os andre at bo og leve her i kommunen. Så husk nu - det er ganske gratis at sige ja til at være frivillig og være med til at gøre en forskel. Og det giver også noget til én selv.

Videbæk For abonnenter

Nicoline, Kasper og Lukas: Hvis vi ikke havde klubben, ville vi sidde hjemme foran en skærm

Ringkøbing-Skjern

Socialudvalg har udpeget sparemål: Klippekort og normeringer til demente slipper