Annonce
Kultur

64 frivillige bød på stort tekstiltræf i Bork

Tekstiltræffet på Bork Vikingehavn gav gode muligheder for at se nærmere på vikingernes arbejde med at fremstille tøj. Foto: Mads Dalegaard
Mens man i dag bare smutter ned i en butik, når man skal have nyt tøj, så var det meget anderledes i vikingetiden. Dengang lå der et stort arbejde bag et vikinge-outfit, og i pinsen har man på Bork Vikingehavn kunnet opleve de forskellige processer i tøjproduktionen, som det foregik i vikingetiden.

Bork: De 64 frivillige deltagere i vikingetøj sidder udenfor deres telt med hver deres håndværk, der til sammen viser produktionen af vikingetøj – fra får til klæder - som også er navnet på pinsetræffet i Bork Vikingehavn.

Der bliver farvet, syet, vævet og meget mere, i hyggelige omgivelser, omkranset af de traditionelle telte, der i pinsen er arbejdsplads og hjem for mange af vikingerne, mens tilskuere nysgerrigt kigger på og for manges tilfælde gør sine egne erfaringer med de gamle håndværk, og det er netop også formålet med træffet.

- Vi vil gerne formidle og fastholde de gamle håndværk, for vikingerne var virkeligt dygtige, og det var meget krævende at producere tøj, fortæller daglig leder af Bork Vikingehavn, Mette Bjørg Karup Frederiksen.

At det var tidskrævende at lave tøj i vikingetiden, har en af de frivillige Søren Fink et godt eksempel på.

- Sådan en kjortel, der er en slags lang og tyk skjorte, som den jeg har på, tager cirka 400 timer at producere, alt i alt, fortæller Søren Fink.

Annonce
Selv om vejret var ustadigt i pinsen, var der alligevel lidt tørvejr og flotte skyer over Bork Vikingehavn. Foto: Mads Dalegaard

Kan ikke hjælpe børnene

En af de hårdtarbejde vikinger er Helene Termansen fra Ribe, der sidder fastspændt til en spjældvæv.

Hun er i gang med at væve pyntebånd og slidbånd til kjoler.

- Jeg er jo spændt fast til væven, så jeg kan ikke lige rejse mig, når for eksempel børnene har brug for hjælp, og det ved de også godt, så det giver en dejlig ro, fortæller Helene Termansen, der af samme årsag også er begyndt at spjældvæve derhjemme.

Mens træffet holdes for andet år, er det første tekstiltræf for Helene Termansen, der har taget sin mand og datter og deres hund med på træf, og indtrykket er godt.

- Selv om her er mere vind, end jeg er vant til, så er her meget hyggeligt, og så er folk her virkelig dygtige, det er jo cremen af cremen, der er her, så jeg lærer også meget nyt, fortæller Helene Termansen.

Gentager succesen

Initiativtagere til det første træf sidste år var de to frivillige Lene Rechnagel og Anne Lund.

De syntes, at der manglede et træf, der fokuserede på håndværk, og da de præsenterede ideen for personalet på Bork Vikingehavn, sprang de straks med på ideen, og med lidt økonomisk støtte fra kommunen blev det første træf en succes, og så var beslutningen om at gentage træffet nem.

På trods af dårligt vejr lørdag tegner årets træf ligeledes til at blive en succes, og de to frivillige er derfor 99 procent sikre på, at der også kommer et tekstiltræf til næste år.

Søren Fink, der er frivillig, og daglig leder af Bork Vikingehavn, Mette Bjørg Karup Frederiksen, er godt tilfreds med årets arrangement. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Alle taler om vejret... og noget skal der gøres ved det

I nat vågnede denne lederskribent ved en kun alt for velkendt lyd … Lyden af regndråber mod vinduet. Endnu en nat med regn, endnu en smaskvåd morgen, hvor morgengymnastikken består i at springe uden om regnpytter på fortove og veje og prøve at undgå at blive oversprøjtet af de biler, der pløjer sig vej gennem kæmpestore vandpytter på kørebanen. Det forekommer, som om hele efteråret er druknet i regn; skimlede husmure, græsplæner, der er som våde svampe, smattede stier og veje, marker under vand, fugt i kældrene. Helt forkert er det ikke. Lige nu tyder meget på, at vi slår en våd rekord: Efteråret 2019 er tæt på at være det vådeste, vi nogensinde har oplevet. Nogle få millimeter mere, så er den der, rekorden. Og der skal såmænd heller ikke så mange flere millimeter til, før Danmarksrekorden for hele året er slået. Noget af en kontrast til den tørre og varme sommer sidste år! Noget tyder på, at dette vejrmønster er kommet for at blive. Om det er et udtryk for egentlige langsigtede, varige klimaforandringer, eller om det er udsving, der ligger inden for det normale, er svært at sige. Men at det stiller samfundet over for nogle udfordringer, kan enhver se med egne øjne. Kældrene og gaderne i byerne bliver oversvømmet, hvis ikke ledningsnettet fornys og kloak- og regnvand adskilles. Sommerhusområder kommer til at stå under vand, efterhånden som grundvandet stiger. Landmændene har svært ved at komme i marken, når de mere eller mindre står under vand. Byer skal sikres mod højvande og skybrud. Arbejdet har stået på længe. I Ringkøbing-Skjern Kommune er forsyningen i fuld gang med at kloakseparere de byområder, hvor det ikke er sket endnu, og snart begynder også kloakeringen af de sommerhusområder, der ikke er sluttet til kloaknettet. Digebyggeri for at sikre truede kyster står også på dagsordenen. Det er træls, det er dyrt for os alle sammen, men det er ikke til at komme uden om. Alle taler om vejret - og vi bliver nødt til at gøre noget ved det. De dommedagsagtige billeder, vi alle har set de seneste dage fra Venedig, viser, hvad der er på spil.

Annonce