Annonce
Ringkøbing

60 gæster blev syge på Hotel Ringkjøbing - Fødevarestyrelsen efterforsker sagen

Hotel Ringkjøbings daglige leder Charlotte Christiansen registrerde de syge gæster, lukkede produktionen ned og kontaktede Fødevarestyrelsen. Foto: misa

Hotelgæster ramt af norovirus, som giver opkast, diarré og hovedpine. Endnu uvist om smitten kom fra maden eller fra en person.

Ringkøbing: Mindst 60 personer er blevet syge efter at have opholdt sig på Hotel Ringkjøbing fredag og lørdag.

Fødevarestyrelsen efterforsker sagen og leder efter smittekilden.

- Vi har ikke laboratorieanalyser, der kan påvise årsagen til sygdommen, men billedet, vi ser, stemmer overens med norovirus, også kaldet roskildesyge. Symptomerne er diarré, opkast og hovedpine, siger beredskabschef Nikolas Hove fra Fødevarestyrelsen.

Man bliver syg mellem 20 og 36 timer efter man er blevet smittet - det er dog de færreste, som får mén.

Blandt de 60 syge måtte én person dog efterfølgende indlægges.

Hotel Ringkjøbing havde 103 gæster til spisning fredag, hvor mange fik grillet kalvefilet, og 203 gæster lørdag hvor menuen stod på andesteg med lakseroulade som forret og ris a la mande til dessert.

Desuden har de overnattende gæster også spist af morgenmadsbuffeten.

Den første gæst meldte sig syg lørdag formiddag. Siden blev flere syge i løbet af lørdagen og natten til søndag.

Norovirus kan både stamme fra fødevarer, men kan også smitte fra person til person, også inden sygdommen er brudt ud.

- Den første blev syg allerede lørdag, og det kan tyde på, at vedkommende har spist noget fredag aften og så er blevet syg. Vi ser ofte norovirus optræde ved buffeter, hvor folk kan gå rundt og røre ved bestikket til fødevarerne. Og det er klart, at når så mange folk har spist det samme sted, er det nærliggende, at de har fået det gennem fødevarer, siger Nikolas Hove.

Det er også en risiko for, at folk kan have smittet hinanden.

- Norovirus udmærker sig ved at smitte meget voldsomt. Det betyder, at nogen kan have været syge i forvejen og så have smittet andre. Det står dog klart, at ingen ansatte i køkkenet eller i restauranten var syge, siger beredskabschefen.

Da det søndag stod klart, at mange var blevet syge, tog hotellets daglige leder Charlotte Christiansen affære.

- Jeg spørger samtlige gæster, som tjekker ud søndag, hvordan de har det, og jeg registrerer så dem, der er blevet syge. Der er blandt andet et ungt par, hvor kvinden er meget syg og har fået cola i løbet af natten. Men de har ikke spist noget på hotellet, blot overnattet og besøgt et vennepar. Derfor tror jeg, at smitten kommer fra hende. Der er også en gæst, som blev syg allerede lørdag formiddag, og hun har heller ikke indtaget noget af vores mad, siger Charlotte Christiansen.

Registreringen af de syge gæster blev overgivet til Fødevarestyrelsen, som siden har været i kontakt med 80 personer, hvoraf 60 altså har angivet at have været syge.

Søndag besluttede Charlotte Christiansen at lukke hele produktionen ned. Alle fødevarer blev smidt ud og køkkenet grundigt rengjort.

- Hele hotellet er vasket ned i klorin, dørhåndtag og tastatur. Men det er jo tragisk for de mennesker, der har holdt fest her og glædet sig til at holde weekend hos os, siger Charlotte Christiansen.

Hotellet havde blandt andet et selskab på 39 gæster lørdag aften. Charlotte Christiansen kontaktede efterfølgende værtsparret og fik at vide, at flere var blevet syge.

- Men jeg har selv opholdt mig på hotellet hele weekenden og har indtaget samtlige måltider her, og jeg har ikke selv været syg, siger hun.

Hun kontaktede Fødevarestyrelsen søndag, som sendte to medarbejdere til Ringkøbing mandag, hvor de ifølge Charlotte Andersen "gennemgik hele hotellet i atomer".

Beredskabschef Nikolas Hove håber, at Fødevarestyrelsen kan få en prøve fra nogle af de ramte personer, hvilket vil styrke muligheden for at finde smittekilden. Han forventer, at Fødevarestyrelsen kan være nærmere et endeligt svar sidst på ugen.

Udbrud af norovirus optræder cirka 75 gange om året i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Politisk mavepumper: Et hjertesuk fra en genbrugs-frivillig

Læserbrev: Gebyr for genbrugsbutikker, spejdere og andre frivillige organisationer med et CVR nummer eller et P – nummer. Det er utroligt, at et så lille beløb er så vigtigt for Ringkøbing-Skjern Kommune, men mest utroligt for mig er augmentationerne for gebyret. Jeg har faktisk brugt noget energi på at tale med dels genbrugspladser, genbrugsbutikker og spejdere, dels udviklingsforum og politikere om dette gebyr. Bare for at forstå gebyret har jeg, kort efter at gebyret blev vedtaget på Teknik & Miljø mødet d. 26. november 2019, kontaktet to politikere. En, som stemte for, og en, som stemte imod. Jeg har selvfølgelig ikke udtalelserne på skrift. Fra en, som stemte for: ”Der er virksomheder, som er vrede over, at vi ikke betaler gebyrerne”. ”Spejderne får nok”. ”Spejderne har jo avisindsamlingen – og det er der andre som gerne vil have”. ”Husk – du skal vælge dine kampe med omhu”. ”Jeg lovede at kæmpe imod, men nye oplysninger gjorde at jeg stemte for”.”Hvis ikke vi betaler, så er der andre, som skal betale”. Samme politiker har siden udtalt: ”I kan jo bare kun tage det, I kan sælge”. Fra en, som stemte imod: ”Har været ude for at tale med genbrugsbutikker og kan slet se, I skal betale”. ”Vil se muligheden for at få det i byrådet”. Forleden kunne jeg så i Dagbladet læse Klima-,energi,- og forsyningsminister Dan Jørgensens kommentar om, hvorfor han synes, vi skal betale. Jeg mener ikke hans svar er et minister-værdigt svar. Ministeren sammenligner gebyret til genbrugspladsen med, at vi bruger jo også strøm, el og vand, og det skal vi jo betale for. Jeg kan på ingen måder se sammenligningen. Et lille beløb i kommunens store regnskab, men en politisk mavepumper til os frivillige. Suk.

Annonce