Annonce
Ringkøbing

60 gæster blev syge på Hotel Ringkjøbing - Fødevarestyrelsen efterforsker sagen

Hotel Ringkjøbings daglige leder Charlotte Christiansen registrerde de syge gæster, lukkede produktionen ned og kontaktede Fødevarestyrelsen. Foto: misa

Hotelgæster ramt af norovirus, som giver opkast, diarré og hovedpine. Endnu uvist om smitten kom fra maden eller fra en person.

Ringkøbing: Mindst 60 personer er blevet syge efter at have opholdt sig på Hotel Ringkjøbing fredag og lørdag.

Fødevarestyrelsen efterforsker sagen og leder efter smittekilden.

- Vi har ikke laboratorieanalyser, der kan påvise årsagen til sygdommen, men billedet, vi ser, stemmer overens med norovirus, også kaldet roskildesyge. Symptomerne er diarré, opkast og hovedpine, siger beredskabschef Nikolas Hove fra Fødevarestyrelsen.

Man bliver syg mellem 20 og 36 timer efter man er blevet smittet - det er dog de færreste, som får mén.

Blandt de 60 syge måtte én person dog efterfølgende indlægges.

Hotel Ringkjøbing havde 103 gæster til spisning fredag, hvor mange fik grillet kalvefilet, og 203 gæster lørdag hvor menuen stod på andesteg med lakseroulade som forret og ris a la mande til dessert.

Desuden har de overnattende gæster også spist af morgenmadsbuffeten.

Den første gæst meldte sig syg lørdag formiddag. Siden blev flere syge i løbet af lørdagen og natten til søndag.

Norovirus kan både stamme fra fødevarer, men kan også smitte fra person til person, også inden sygdommen er brudt ud.

- Den første blev syg allerede lørdag, og det kan tyde på, at vedkommende har spist noget fredag aften og så er blevet syg. Vi ser ofte norovirus optræde ved buffeter, hvor folk kan gå rundt og røre ved bestikket til fødevarerne. Og det er klart, at når så mange folk har spist det samme sted, er det nærliggende, at de har fået det gennem fødevarer, siger Nikolas Hove.

Det er også en risiko for, at folk kan have smittet hinanden.

- Norovirus udmærker sig ved at smitte meget voldsomt. Det betyder, at nogen kan have været syge i forvejen og så have smittet andre. Det står dog klart, at ingen ansatte i køkkenet eller i restauranten var syge, siger beredskabschefen.

Da det søndag stod klart, at mange var blevet syge, tog hotellets daglige leder Charlotte Christiansen affære.

- Jeg spørger samtlige gæster, som tjekker ud søndag, hvordan de har det, og jeg registrerer så dem, der er blevet syge. Der er blandt andet et ungt par, hvor kvinden er meget syg og har fået cola i løbet af natten. Men de har ikke spist noget på hotellet, blot overnattet og besøgt et vennepar. Derfor tror jeg, at smitten kommer fra hende. Der er også en gæst, som blev syg allerede lørdag formiddag, og hun har heller ikke indtaget noget af vores mad, siger Charlotte Christiansen.

Registreringen af de syge gæster blev overgivet til Fødevarestyrelsen, som siden har været i kontakt med 80 personer, hvoraf 60 altså har angivet at have været syge.

Søndag besluttede Charlotte Christiansen at lukke hele produktionen ned. Alle fødevarer blev smidt ud og køkkenet grundigt rengjort.

- Hele hotellet er vasket ned i klorin, dørhåndtag og tastatur. Men det er jo tragisk for de mennesker, der har holdt fest her og glædet sig til at holde weekend hos os, siger Charlotte Christiansen.

Hotellet havde blandt andet et selskab på 39 gæster lørdag aften. Charlotte Christiansen kontaktede efterfølgende værtsparret og fik at vide, at flere var blevet syge.

- Men jeg har selv opholdt mig på hotellet hele weekenden og har indtaget samtlige måltider her, og jeg har ikke selv været syg, siger hun.

Hun kontaktede Fødevarestyrelsen søndag, som sendte to medarbejdere til Ringkøbing mandag, hvor de ifølge Charlotte Andersen "gennemgik hele hotellet i atomer".

Beredskabschef Nikolas Hove håber, at Fødevarestyrelsen kan få en prøve fra nogle af de ramte personer, hvilket vil styrke muligheden for at finde smittekilden. Han forventer, at Fødevarestyrelsen kan være nærmere et endeligt svar sidst på ugen.

Udbrud af norovirus optræder cirka 75 gange om året i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

For lidt og for meget: Pas på vores unge mennesker

Bare kom i gang! Tag dig sammen! Jeg har da aldrig taget skade af... Men på den anden side: Skal jeg ikke lige gøre det for dig? Pas nu godt på dig selv - og husk, at du altid kan spørge mig om hjælp. Det er da også alt for hårdt for dig, at ... For lidt og for meget fordærver som bekendt alt. Det gælder også for de unges fritidsarbejde. Fire rektorer på uddannelsesinstitutioner i Ringkøbing-Skjern har her i avisen hejst et advarende flag: De og deres lærere oplever, at mange unge arbejder alt for meget. Eleverne bliver trætte og deprimerede, når kalenderen byder på skoledage fra 8 til 15, efterfulgt af arbejde fra 16 til 22. Læg dertil, at der gerne skulle være tid til også at lave sine lektier - så hænger døgnet ikke ret godt sammen længere. På Facebook var nogle af kommentatorerne til rektorernes opråb ude med en opfordring til de unge om bare at tage sig sammen. Beskyldninger om curling og klassikeren 'i min tid ...' blev trukket af stalden - for set i bakspejlet har man selvsagt altid oplevet det, der var meget værre. Men er det curling at opfordre forældre og arbejdsgivere til ikke at presse de unge til for mange og for lange vagter? Jeg synes det ikke. Lige så godt, det er, at de unge i Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt landets mest arbejdsomme, når det gælder fritidsjob ved siden af skolen - lige så skidt vil det være for både vores samfund og for de unge selv, hvis de knokler på i en grad, så de glemmer at gøre nok ved den uddannelse, som trods alt er deres hovedbeskæftigelse. Det er vigtigt og rigtigt, at vores børn og unge lærer, at ansvarlighed og arbejdsomhed betaler sig. Fritidsjob baner vejen for uddannelse og 'rigtige' voksenjob. Men for lidt og for meget fordærver alt - så kære forældre: Hold lige lidt snor i, at der er en fornuftig balance mellem skole og fritid. Kære virksomheder: Find fleksible løsninger for jeres unge ansatte, så de både kan passe jobbet og skolen. Og kære, kloge Facebook-kommentatorer: Hvis man pudser sine generationsbriller og kigger rigtig godt efter, er nutidens ungdom måske ikke så meget værre og mere forkælede, end vi selv var ...

Ringkøbing For abonnenter

Økonom bakker rektorer op: Skolearbejdet er hovedbeskæftigelsen

Annonce