Annonce
Ringkøbing

60-årig bliver selvstændig: Nina går efter at holde liv i en uddøende branche

Under coronakrisen har Nina Guldhammer brugt tid på at få indrettet et lokale, så det på én gang er både værksted og butik. Samtidig er åbningstiderne i det arbejdende værksted udvidet betragteligt. Foto: Mikael Sand
Flere og flere mennesker tager afstand fra "brug og smid væk-princippet", og sammen med udvidede åbningstider skal det være med til at gøre Ringkøbing Børstebinderi økonomisk holdbar.
Annonce

Ringkøbing: 1. april 2020 blev på mange måder en skelsættende dato for 60-årige Nina Guldhammer. Det var dagen, hvor hun sagde farvel til finansverdenen efter 40 år, og det var dagen, hvor hun besluttede at give den en chance som 100 procent selvstændig, og det var vel at mærke inden for en branche, der i mange år er gået under beskrivelsen uddøende.

Erhvervet hedder børstenbinder, og ifølge Nina Guldhammer er der seks-syv tilbage af hendes slags i Danmark. Nu er det ikke, fordi hun sådan kaster sig ud på dybt vand som nybegynder.

Annonce

Farvel til bankverdenen

I 2014 overtog hun børstenbinder Svend Aage Kemphs forretning efter at have stået i lære som børstenbinder hos selvsamme Svend Aage Kemph i fire år.

- Da jeg i forbindelse med mit farvel til finanssektoren, sagde jeg ja til en seniorordning, og i den forbindelse syntes jeg, at nu var muligheden der for at prøve det af sådan rigtigt. Jeg kunne mærke inderst inde, at jeg nok ville komme til at fortryde det, hvis jeg ikke prøvede det nu, hvor helbredet og kræfterne er til det, fortæller Nina Guldhammer.

Annonce

En del ombygninger

Siden 2014 og frem til i dag har hun drevet Ringkøbing Børstebinderi ud fra devisen om, at kunderne kunne kigge forbi efter aftale, men sådan er det ikke længere. Beslutningen om et liv som selvstændig på fuld tid betød nemlig, at der på Holstebrovej 39, hvor hun bor sammen med sin mand Alex Ravnholt, der driver virksomheden Interpool, er blevet bygget en hel del om.

Tidligere var det arbejdende værksted placeret i bunden af den tidligere gård. Nu er værksted og butik rykket op i den anden ende af bygningen, hvor der er blevet mere plads til at præsentere de forskellige varer, og der er en hel del egenproducerede produkter.

Der er faktisk et hav af forskellige børster - lige fra opvaskebørster over børster til bilvask, barberkoste, flaskerensere, fejekoste og støvkoste, og det er langt fra den samme type hår, alle varerne er udstyret med. Der findes faktisk produkter med alt fra hestehår, gedehår, svinehår til grævlingehår, og de stiveste fejekoste er faktisk udstyret med palmetræ.

Annonce

Hun tror på fremtiden

Nina Guldhammer er om nogen godt klar over, at det som nævnt er lidt af en uddøende branche, hun forsøger at gøre til sit levebrød, men der nogen tendenser i disse år, der gør, at hun tror på, at der kan blive en fornuftig forretning ud af det.

Det er ikke mindst den yngre del af befolkningen, hun sætter sin lid til.

- Nutidens unge mennesker tager mere og mere afstand fra det der brug og smid væk-princip, og jeg oplever, at flere mennesker i dag er helt bevidste om, at kvalitet og holdbarhed er vigtigt, og den indstilling passer perfekt til mine produkter, lyder det optimistisk fra Nina Guldhammer.

Den bevidsthed er også nødvendig, hvis Nina Guldhammer skal overleve, for der er altså forskel på prisen for eksempelvis en opvaskebørste, der bliver købt i en dagligvarebutik i forhold til prisen på en opvaskebørste fra Ringkøbing Børstebinderi.


Nutidens unge mennesker tager mere og mere afstand fra det der brug og smid væk-princip, og jeg oplever, at flere mennesker i dag er helt bevidste om, at kvalitet og holdbarhed er vigtigt, og den indstilling passer perfekt til mine produkter.

Nina Guldhammer, børstenbinder.


- En opvaskebørste her koster omkring 100 kroner, men så kan jeg også garantere, at den holder mindst tre, fire eller fem år. Og der er ikke noget med, at hårene bliver mast flade eller stritter ud til højre og venstre, fortæller hun.

Om der er kunder nok til et børstebinderi  i Ringkøbing, må tiden vise, men ved at holde åbent i det, hun kalder et arbejdende værksted, fra tirsdag til fredag giver Nina Guldhammer det i hvert fald et forsøg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Landsbyer arbejder videre med friskoleplaner: - Vi kommer til at stå dårligt uden skole

Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce