Annonce
Rejser

6 ord du skal kende i Irland

Craic

Hvis nogen fortæller dig, at de havde ”a great craig”, så ved du, at de har moret sig og været i godt selskab – for eksempel efter en tur på den lokale pub. Det udtales crack på gælisk, og det kan godt skabe lidt misforståelser på et sprog, hvor det også er et ord for heroin.

Annonce

Amadán

Hvis nogen råber amadán (udtales aam-a daaan) efter dig, er det nok ikke så godt. Ordet har dybe rødder i den irske folklore. Det betyder fjols og høres ofte, for irlænderne holder sig sjældent tilbage, hvis de mener, der er en berettiget grund til at fornærme nogen.

No

Nej, ordet no betyder ikke altid nej. Faktisk bruges det ofte, hvis man mener ja.

Når en irlænder for eksempel spørger dig, om du har lyst til at drikke en kop te, skal du altid huske at svare "no". Så kan værten nemlig vise sin store gæstfrihed og straks gå i gang med at sætte vand over. Og uanset hvad du svarer på spørgsmålet, slipper du alligevel ikke for at få serveret en kop te.

Garda

Der findes ingen policemen/women i Irland, så sådan nogle kan du godt opgive at spørge efter. Politiet kaldes garda – eller gardai i flertalsform.

Sláinte

Nok tæt på at være det vigtigste ord at kende i den irske republik. Sláinte (udtales slaan-sha) betyder helbred og benyttes, når du skal skåle med gæsterne i en pint Guinness nede på pubben.

Mná og Fir

Når du har skyllet den tredje pint ned i halsen, er det på tide, at du finder toilettet. Hvis du er en mand, og synet måske er blevet lidt sløret, vil du naturligvis gå efter det lille M på døren. Hvilket er en rigtig dårlig idé, hvis du vil undgå at falde i hænderne på en flok utilfredse kvinder.

Mná betyder nemlig kvinde på irsk, så husk altid at gå efter F'et og døren, hvor der står Fir.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Urimeligt gebyr på affald fra genbrugsbutikker

Læserbrev: Så blev der endelig offentligt røre omkring gebyr til genbrugspladsen for frivillige organisationer. Da vi i Kirkens Korshær Genbrug blev præsenteret for gebyret, var vi af den opfattelse, at det måtte bero på en misforståelse. Så vi sendte en ansøgning om fritagelse med henvisning til vores organisations formål, nemlig at indsamle midler til gavn for udsatte mennesker i Danmark blandt andet ved drift af varmestuer og væresteder. Desværre blev vores ansøgning om fritagelse ikke bevilget. Vi er cirka 40 frivillige, som hver uge gør et stort arbejde i den gode sags tjeneste med sortering og salg af donerede effekter fra borgere, som kunne have afleveret direkte til genbrugspladsen, som de har betalt gebyr for. Vi er meget taknemlige for det, som vi modtager til videresalg. Men vi er også nødt til at bruge genbrugspladsen i forbindelse med sortering, og altså nu betale gebyr for at kunne aflevere. Hvilket vi synes er urimeligt i vores situation. Vi i Kirkens Korshær Genbrug tilslutter os fuldt ud argumenterne fremført i læserbreve fra Blå Kors Genbrug og Plejehjemmets Venner vedrørende emnet og ønsker også, at dette gebyr for genbrugsbutikker med videre genbehandles i udvalg og byråd.

Annonce