Annonce
Rejser

6 ord du skal kende i Irland

Craic

Hvis nogen fortæller dig, at de havde ”a great craig”, så ved du, at de har moret sig og været i godt selskab – for eksempel efter en tur på den lokale pub. Det udtales crack på gælisk, og det kan godt skabe lidt misforståelser på et sprog, hvor det også er et ord for heroin.

Annonce

Amadán

Hvis nogen råber amadán (udtales aam-a daaan) efter dig, er det nok ikke så godt. Ordet har dybe rødder i den irske folklore. Det betyder fjols og høres ofte, for irlænderne holder sig sjældent tilbage, hvis de mener, der er en berettiget grund til at fornærme nogen.

No

Nej, ordet no betyder ikke altid nej. Faktisk bruges det ofte, hvis man mener ja.

Når en irlænder for eksempel spørger dig, om du har lyst til at drikke en kop te, skal du altid huske at svare "no". Så kan værten nemlig vise sin store gæstfrihed og straks gå i gang med at sætte vand over. Og uanset hvad du svarer på spørgsmålet, slipper du alligevel ikke for at få serveret en kop te.

Garda

Der findes ingen policemen/women i Irland, så sådan nogle kan du godt opgive at spørge efter. Politiet kaldes garda – eller gardai i flertalsform.

Sláinte

Nok tæt på at være det vigtigste ord at kende i den irske republik. Sláinte (udtales slaan-sha) betyder helbred og benyttes, når du skal skåle med gæsterne i en pint Guinness nede på pubben.

Mná og Fir

Når du har skyllet den tredje pint ned i halsen, er det på tide, at du finder toilettet. Hvis du er en mand, og synet måske er blevet lidt sløret, vil du naturligvis gå efter det lille M på døren. Hvilket er en rigtig dårlig idé, hvis du vil undgå at falde i hænderne på en flok utilfredse kvinder.

Mná betyder nemlig kvinde på irsk, så husk altid at gå efter F'et og døren, hvor der står Fir.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En 1. april uden narrehat - og det er ikke engang løgn

Du behøver ikke lede længere, kære læser; den er der ikke. Trods datoen kan du roligt regne med, at vi af hele vort journalistiske hjerte står inde for, at de artikler, vi har skrevet til dagens avis og DBRS.dk, er ganske sandfærdige. Traditionen med at narre læserne april er ellers lang og hæderkronet. En af de første aprilsnarre i dansk dagspresse blev bragt af en københavnsk avis, som 1. april 1914 kunne berette, at solen havde sovet over sig og var stået op ni minutter for sent. En af de mest mindeværdige var Roskilde Tidendes aprilsnar i 1976. Hundredevis af borgere stillede sig i kø efter at have læst overskriften "Roskilde Spritfabrik holder lavpris-udsalg på whisky-snaps indtil kl. 17.30 i eftermiddag". Historien lød, at spritfabrikken ved et uheld var kommet til at blande original skotsk whisky med dansk snaps. Spritfabrikken ville sælge blandingsproduktet for en tier per liter, og folk skulle selv medbringe dunke og spande til det, de købte. På Dagbladet har vi gennem mange år ikke haft nogen fast tradition for en aprilsnar. I år var vi dog allerede i februar begyndt at varme ideerne op til at genindføre den; læserne må jo også godt have det sjovt ind imellem. Vinterens voldsomme vandmængder var i spil som et omdrejningspunkt, men helt præcist hvad vi skulle narre læserne april med, var ikke blevet konkret. Det kunne for eksempel være blevet til en historie om, at eleverne på én af de lokale skoler nu blev sendt hjem på ubestemt tid, fordi deres skole var oversvømmet, og at undervisningen indtil videre skulle foregå via Skype. Det kunne måske godt have kaldt et smil frem - engang... Men den historie er ikke rigtig aprilsnar-materiale længere. I det hele taget er det for tiden svært at se det sjove i med vilje at bringe falske nyheder ind i folks daglige nyhedsstrøm. Uanset glimtet i øjet vil vi ikke risikere, at læserne mister tiltroen til det, vi skriver - og når man ser på virkeligheden lige nu, er der desværre alt for meget af den, som i sig selv er grotesk nok til at minde om en aprilsnar. Det skal dog ikke hindre os i stadig at fortælle virkelighedens pudsige og skæve historier; et smil varmer altid, og i krisetider har vi endnu mere brug for det. Men de smil, der er at finde i dagens avis, har altså - ligesom på alle årets andre dage - helt igennem hold i virkeligheden.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Annonce