Annonce
Vestjylland

500 millioner små plastperler røg ud af hul i container: Skyllede op stranden

Der driver hver dag affald ind på Stranden. I slutningen af februar var det millioner af plastperler, som skulle være brugt til produktion af plastrør i Norge. Nu har de norske myndigheder fundet frem til synderen - en skibstcontainer, som der blev slået hul på under et uvejr. Arkivfoto: Morten Stricker
Der er nu sat skib og afsender på over ti tons plastpellets - eller granulat til fremstilling af plastrør, som i slutningen af februar havnede i havet, og hvor en stor del drev ind på vestkysten.

THORSMINDE: Bunker af små plastperler drev i februar og marts ind på vestkysten. Det er såkaldte plastpellets, som bruges til fremstilling af plastrør. Plastaffald ses dagligt, men for en gangs skyld er det opklaret, hvilket skib der tabte plastgranulaten i havet.

- Der lå en masse små plastkugler på stranden, når vi gik rundt med ravlygter i februar og marts. Jeg tog også flere lommefulde med hjem, fortæller P.C. Mikkelsen, der er strandfoged på en strækning på 2,5 kilometer syd for Thorsminde.

- Det lå i en tynd stribe - og det lå især i bugter på stranden. Der var mange kilo, siger P.C. Mikkelsen.

De mange plastpellets stammer fra en skibscontainer, som fik slået hul under et uvejr 23. februar, og det skete i havet nær grænsen mellem Danmark og Tyskland. Derfra faldt millioner af små plastperler i havet og drev med strømmen op langs vestkysten, hvor en del af perlerne drev i land. Andre drev op i Oslo Fjord, hvor store mængder havnede på kysten. Der gik dog et par måneder før myndighederne fandt ud af, at perlerne stammede fra skibet M/V Trans Carrier, og at det var plast, som skulle leveres til firmaet Pipelife, som er en norsk producent af plastikrør - herunder rør til drikkevand og kloakrør.

Det var den norske forskningsinstitut Normer, som analyserede plasten - og kunne fastslå, hvor de var produceret, og hvem der var modtageren.

Faktisk havde skibet - helt efter reglerne - meldt uheldet, hvor plastpellets var skyllet ud på dækket og måske i havet. Først siden viste det sig, at det drejede sig om mellem 10 og 13 tons - svarende til cirka 500 millioner små plastperler (Der går cirka 47.000 på et kilo).

- Jeg så mange plastperler og i forskellige farver, og det er sket før. Men nu er de er for længst væk igen, siger P.C. Mikkelsen, som også har et bud på, hvor de er.

Efter stormen i januar og februar var forstranden meget smal. Siden har havet lagt bunker af sand ind på stranden.

- Så det er formentlig dækket af sand. Havet har selv repareret stranden, så den næsten er så fin og ren som aldrig før, siger 76-årige P.C. Mikkelsen.

Det er blandt andet norske NRK, som har skrevet om sagen. Her fremgår det, at transportfirmaet skal betale for oprydningen - formentlig via forsikringsselskab.

Annonce
Karsten Filsø (SF) er formand for Kimo Danmark, og han vil nu følge op, så kommunen får information, når en større mængde affald driver i land - og dermed får større chance for at finde frem til synderen. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Vil forstærke indsats

Holstebro Kommune har sin egen mister "Rent hav" i form af byrådsmedlem Karsten Filsø (SF), der er formand for Kimo-Danmark, som arbejder for at forebygge og fjerne affald i havet. Han har ikke hørt om de millioner af plastperler, der havnede på stranden i februar-marts.

- Der er behov for at få strammet op, så mindre affald havner i havet. Og så er det godt, at synderne bliver fundet, siger Karsten Filsø.

Der bliver om året tabt 10.000 containere i havet, og det ender som affald.

- Nogle containere ligger i havoverfladen i lang tid, og så er de også farlige for mindre skibe, siger Karsten Filsø.

Han vil nu arbejde på, at kommunen får information fra strandfogeder, når findes en større mængde ensartet affald på stranden.

- Det er noget, jeg vil følge op på. Og jeg mener også, at man i andre kommuner - også i andre lande, som er med i Kimo, bør sikre sig, at man får en systematisk indsamling af information om affald, så man kan finde flere syndere, og de bliver straffet, siger Karsten Filsø.

- Det er ikke noget, som hører til i naturen, og det er sikkert umuligt at samle op, tilføjer han om de mange plastperler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt her: Erling Fjeldsted kaster op to gange hver nat - du må ikke begå samme fejl som mig

Annonce