Annonce
Hvide Sande

45.000 kroner fra kommunen: To mænd vil skabe lydkunst i klitterne

Kunstnerne Lars Bech Pilgaard (t.v.) og Johannes Björkman har tidligere arbejdet med lydinstallationer i Vestjylland, hvor de lige nu har fokus rettet mod blandt andet Hvide Sande. Arkivfoto
Kunstnerne Lars Bech Pilgaard og Johannes Björkman arbejder på at skabe lydinstallationer ude i naturen, hvor Hvide Sande er plottet ind på kortet.

Hvide Sande: 'Møderne mellem kunstnere og borgere vil inspirere begge parter i måden at anskue naturen og omgivelserne på, skabe basis for kreativ samskabelse og perspektivere emner som formidling, bæredygtighed, sanselighed og natur.'

Det er med blandt andet sådan en formulering, at kunstnerne Lars Bech Pilgaard og Johannes Björkman tirsdag har en ansøgning på dagsordenen i kultur- og fritidsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Makkerparrets mål er at modtage kontant støtte på 45.000 kroner, der skal være med til at finansiere et projekt med et samlet budget på 300.000 kroner.

I deres ansøgning forklarer Lars Bech Pilgaard og Johannes Björkman, at de i 2020 ønsker at skabe tre publikumsindragende lyd-eksperimentarier, 'der ud over at fungere som selvstændige oplevelser for de besøgende vil give os anledning til at lave research, forundersøgelser og samskabe det kunstneriske fundament for udviklingen af en række længerevarende lydinstallationer.'

Annonce

I samspil med vejret

En af de tre installationer skal i år give lyd fra sig i Hvide Sande, hvor Lars Bech Pilgaards og Johannes Björkmans 2020-erfaringer gerne skal bane vej for en interaktiv og flytbar lydinstallation, der skal sætte præg på vestkysten i tiden fra 2021 til 2024.

I deres ansøgning forklarer det kunstneriske makkerpar:

- Første værk vil blive opsat i et bynært klitområde i Hvide Sande. 10-15 diskrete højttalere opsættes i et mindre klitareal og skaber tilsammen nye, lydlige stier i det unikke terræn og danner i samspil med vejret, lyset og havets farver en enestående, sanselig oplevelse. Værket vil rammesætte den unikke natur ved Vesterhavet og skærpe gæstens opmærksomhed på detaljerne i naturen.

Det ventes, at medlemmerne af kultur- og fritidsudvalget tirsdag godkender ansøgningen om kommunal støtte på 45.000 kroner til det ambitiøse projekt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce