Annonce
Erhverv

43 millioner til vestjyske landmænd: Nyt godt år for Vestjyllands Andel

Der var gang i Vestjyllands Andel det forløbne år. Resultatet var trods den dårlige høst kun få millioner kroner lavere end i 2017/2018. Foto VA.
Vestjyllands Andel præsterede i det forløbne år endnu et flot resultat trods sidste års tørke. Driftsresultatet er kun marginalt lavere end rekordresultatet sidste år.

RINGKØBING: De vestjyske landmænd, der er andelshavere hos Vestjyllands Andel, kan se frem til en skøn julegave i utide: Bestyrelsen for det store grovvareselskab foreslår på den kommende generalforsamling den 2. oktober at udlodde 43 millioner kroner i overskud til medlemmerne.

Beslutningen kommer i forlængelse af, at Vestjyllands Andel endnu engang har præsteret, hvad bestyrelsesformand Leif Haubjerg kalder "et tilfredsstillende regnskab".

Driftsresultatet før skat blev på 88,2 millioner kroner mod 94 millioner sidste år; i 2018 blev der også udloddet et væsentligt større beløb til medlemmerne, nemlig 55 millioner, hvilket - om man så må sige - faldt på et meget tørt sted oven på et år, hvor den voldsomme tørke påførte landmændene store tab.

Angående tørken, så viser regnskabstallene, at Vestjyllands Andel stod godt igennem sidste års tørke. På toplinjen har virksomheden - der er Danmarks tredjestørste grovvareselskab - formået at øge omsætningen til 2,18 milliarder kroner.

Store udfordringer

Det flotte resultat glæder selvfølgelig Leif Haubjerg.

- Efter et år med store udfordringer for landbruget omkring den meget lille høst 218 er det glædeligt, at vi i VA kommer godt ud af året. Det er tilfredsstillende og ventet, at omsætningen er steget, ligesom resultatet må betegnes som tilfredsstillende med baggrund i den mindre kornindgang, siger han.

Administrerende direktør Steen Bitsch kalder regnskabsåret for "skelsættende".

- 2018/2019 blev på mange måder skelsættende for VA. Indtægterne fra høsten 2018 påvirker regnskabet negativt med 25 millioner kroner i forhold til sidste år. Derimod er omsætningen på foder steget betydeligt, nøjagtigt som det er tilfældet for vores øvrige grovvareaktiviteter. Resultatet påvirkes ligeledes af, at VA for første gang aflægger et konsolideret koncernregnskab. Det har resulteret i en ekstraordinær indtægt fra selskaberne på cirka 20 millioner kroner, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Overforbrug: Mere genbrug af plastsække og -poser

Læserbrev: I et svar til mig fra Ringkøbing-Skjern Kommune fremgår, at man fremover vil ændre instruks, vedrørende plastsække og –poser, idet der nu på kommunens genbrugspladser bliver skiltet med opfordringen: 'Tøm plastsække og -poser, så de kan genbruges'. Som jeg tidligere har været inde på, er det et stort overforbrug / plastsvineri med blandt andet plastsække, der finder sted. Og så er genbrug af plastsække en vej til formindskelse heraf. Borgmester Hans Østergaard har tidligere, i brev til mig, takket mig for min indsats på området og skriver videre: ”Jeg er overordnet helt enig med dig i, at vi skal være meget opmærksomme på plastproblematikken, og finde løsninger på denne”. En af disse løsninger er at genbruge plastsække. Og det er da skønt, at Ringkøbing-Skjern Kommune er de første, der går ind for genbrug af plastsække og –poser. Der er trods alt, på landsplan, også en stor besparelse herved. Der kører p.t. en kampagne på tv der hedder: ”Plant et træ for 20 kroner”. Ifølge Danmarks Statistik er der cirka 2,7 millioner husstande i Danmark. Hvis alle kommuner går ind for ideen om at genbruge plastsække, ville landets borgere på årsbasis, efter mine beregninger, kunne spare cirka 150 millioner kroner. Og det kunne der så plantes cirka 7,5 millioner træer for. Og jeg tror, at alle er enige i, at der er mere brug for at plante træer end for et unødvendigt stort forbrug af plastsække og –poser.

Ringkøbing For abonnenter

Økonom bakker rektorer op: Skolearbejdet er hovedbeskæftigelsen

Annonce