Skjern

42 fulgte Tarm-vandbæreren til grundlovsmøde i Skjern

Vejret var perfekt til grundlovsmødet i Anlægget i Skjern. Foto: Lars Kryger

Skjern: Anlægget ved Skjern Kirke var den perfekte ramme for Skjern-Tarms fælles grundlovsmøde, som blev flot besøgt i solskinsvejret.

Traditionen tro ankom en vandbærer fra nabobyen med vand. I år var det vand fra Tarm Bybæk, som blev transporteret til anlægget og hældt i Kirke Å for derefter at flyde ud i Skjern Å som symbolet på venskabet mellem de to byer. Årets vandbærer fik følgeskab af hele 42 Tarmboere på turen genne ådalen.

På plænen i den grønne korridor blev de 500 gæster budt på grundlovstale af pensioneret læge Knud Jacobsen – også kendt som Tvindlægen. Den tidligere SF-politiker, der er en flittig foredragsholder om bibelhistorier og sundhed, har stadig en masse på hjerte og leverede en tilpas upolitisk, men opbyggelig tale om demokratiet i fremtiden. Efter sin tale overlad han ordet til sit barnebarn Maria, der på bedste Greta Thunbergsk vis kom med et ungdommeligt miljøopråb.

I solen gjorde var der god afsætning og af pølser og fadøl, og den gratis is, som arrangørerne Skjern Udviklingsforum og Tarm Udviklingsforum betalte, blev leveret per lastbil og bekom alle vel.

Spejderne viste lejrbål og sammenhold, og eleverne på efterskolen DHE leverede en imponerende gymnastikopvisning, mens Willy Egmose Trios jazz var elegant som altid.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce