Annonce
Ringkøbing

4-3 efter afstemning: Politisk uenighed om at støtte kunstnerisk høst-forestilling

Med udgangspunkt i samtaler med lokalbefolkningen og lokale industrier dykker forestillingen 'Høst' ned i nutidens ritualer og fejringer af høsten, hedder det i en beskrivelse af den borgerinddragende forestilling i Stadil-Vedersø. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Medlemmerne af kultur- og fritidsudvalget måtte ty til afstemning, da der skulle tages stilling til en ansøgning om støtte til en forestilling om mennesker og muld i Stadil-Vedersø.

Stadil-Vedersø: 4-3.

Det lyder som resultatet af en medrivende fodboldkamp. Men det er udfaldet af en afstemning i Ringkøbing-Skjern Kommunes kultur- og fritidsudvalg, hvor medlemmerne på seneste møde skulle tage stilling til en ansøgning om støtte til en borgerinddragende forestilling om mennesker og muld.

- Det sker sjældent, siger udvalgets formand, Erik Viborg (V), om dette at måtte ty til afstemning.

Annonce

Han og to andre, Pia Vestergaard (SF) og Irene Lund Pedersen (S), var klar til at sende 65.000 kroner i retning mod Stadil-Vedersø, hvor koreograf og kunstnerisk leder for Recoil Performance Group, Tina Tarpgaard, musiker Lars Greve og fotograf Fryd Frydendahl allerede har sået de første frø til forestillingen 'Høst.'

Men nej-siden stod stærkere i skikkelse af løsgænger Jesper Lærke, Henrik Andersen (K) samt Erik Viborgs to partikolleger, Gitte Kjeldsen og Jens Højland:

- Jeg sagde primært nej, fordi der sker meget andet spændende der oppe, siger Gitte Kjeldsen med henvisning til et andet punkt på udvalgsdagsordenen, hvor det blev besluttet at give 75.000 kroner til et projekt med titlen Kunstneren tæt på - nye blikke på lokale narrativer, der blandt andet kommer til at udspille sig i Vedersø i 2021.

Har lavet gode ting

Om sit nej under afstemningen siger Jens Højland:

- Det ligger lidt i, at jeg synes, at projektet ikke er så spændende. Og så er det lidt en holdning fra min side, at jeg mener, at der ikke skal bruges penge på sådan noget i den tid, vi er i lige nu.

Gitte Kjeldsen siger om debatten i kultur- og fritidsudvalget, at 'jeg var nok ikke lige så optaget af emnet, som nogle af de andre':

- Vi skal jo vurdere hver gang. Jeg synes måske, at 65.000 kroner er mange at give. Det er et spørgsmål om, hvordan vi fordeler de penge, der er i kulturpuljen.

Gitte Kjeldsen tilføjer, at trioen bag 'Høst'-forestillingen tidligere 'har lavet gode ting,' og at der ikke er noget personligt i hendes afvisning af projektet.


Vi skal jo vurdere hver gang. Jeg synes måske, at 65.000 kroner er mange at give. Det er et spørgsmål om, hvordan vi fordeler de penge, der er i kulturpuljen

Gitte Kjeldsen (V), medlem af kultur- og fritidsudvalget


Annonce

Sanselig og musikalsk

I det dagsordenpunkt, som udvalget vurderede, beskrives 'Høst' som en sanselig og musikalsk oplevelse, hvor man blandt andet vil iscenesætte en høst med to dansere på scenen:

- Forestillingen vil handle om høsten som social og historisk begivenhed - og undersøger, hvordan borgere fra Stadil-Vedersø både former og bliver formet af landskabet omkring dem. Værket sætter fokus på, hvordan relationen mellem mennesker og muld formes, og hvordan det fysiske arbejde, de sociale strukturer  og politiske idéer er med til at forme landskabet omkring os, hedder det i en beskrivelse af forestillingen.

Det er planlagt, at 'Høst' skal vises ved tre forestillinger i forsamlingshuset i Stadil-Vedersø i uge 20 næste år. Senere skal værket præsenteres i Holstebro og København, ligesom der også er planlagt en turné til forsamlingshuse i landsbyer og på teaterscener såvel nationalt som internationalt.

'Høst' har opnået støtte fra blandt andet Statens Kunstfond.

Annonce
Ringkøbing-Skjern

Tag kandidattesten her

Videbæk For abonnenter

Biogas-anlæg ved Videbæk skal udvides med hal til eksplosiv affald og testanlæg

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om politi og trafik her

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Kæmpe biogas-anlæg endelig på vej ved Hee: Naturbiogas Ejstrup satser på produktion sidst i 2022

Tarm For abonnenter

Godt 5 millioner kroner for 1 kilometer cykelsti: Vejdirektoratet forklarer de dyre kilometer

Ringkøbing-Skjern

DGI vil bruge Naturkraft som trækplaster til årsmøde: Mindst ét bestyrelsesmedlem stopper

Debat

Dagbladet om minkskandalen: Det må koste mere end Mogens Jensens ministerliv

Ringkøbing

Skipper Hagde og Anette Visgaard sælger garnbutik

Tarm For abonnenter

Landsret stadfæstede: 24-årig Tarm-bo er dømt for voldtægt

Ringkøbing

Se video: Motocross-akrobaterne Alex og Pat flyver over Nygade

Skjern

Havnefogeden gennem 30 år holder til i tyskernes skur - og nyder det: Jeg elsker Stauning Havn

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Skjern

Ballade på Østergade: Politi måtte stoppe flere påvirkede bilister

Ringkøbing Håndbold For abonnenter

Karakterer og videoanalyse: To spillere fik et 10-tal - men overmagten endte med at blive for stor

Videbæk

Mystisk hærværk i Videbæk: Bilist klippede kædelås over på løbehjul og kørte igen

Annonce