Annonce
Erhverv

3F: Stress får medlemmer til at ønske sporskifte

Fysisk nedslidning eller stress på grund af forandringer i jobbet får mange ufaglærte til at ønske at skifte spor i karrieren. "Sporskifteordningen" giver mulighed for økonomisk støtte i op til otte uger. Arkivfoto: Morten Stricker
3F Holstebro får dagligt opkald fra ufaglærte, som på grund af nedslidning eller stress savner hjælp til et sporskifte i karrieren.

HOLSTEBRO: Arbejdsmiljøet er blevet bedre og bedre gennem årene, men de ufaglærte har det stadig svært på arbejdsmarkedet. Og dagligt ringer telefonen hos 3F Holstebro med opkald fra medlemmer, som sidder fast i et job, som de har svært ved at holde til.

En del af opkaldene ender hos uddannelseskonsulent Anni Svinth.

- Der er stadig nogle, som er fysisk nedslidt, for eksempel tømrere med dårlige knæ eller lastbilchauffører med dårlig ryg. Men i dag handler det lige så meget om stress - og det er altså ikke kun noget, der er forbeholdt direktøren, siger hun.

Et gammelt ordsprog siger, at ”hvis man ikke kan lide lugten i bageriet, må man gå sin vej”. Men det er ikke altid en realistisk mulighed for ufaglærte, så de kommer ofte i klemme, når der sker forandringer på arbejdspladsen, og så må de kæmpe for at følge med – uanset, om de kan lide lugten eller ej.

- De har måske stået ved den samme maskine i mange år, og så kommer der pludselig en forandring, hvor de har svært ved at honorere de nye krav. Nogle har svært ved at læse, og mange har svært ved at bruge it.

Kravene påvirker også ledere og mellemledere. Mange ledere er gode til at inkludere medarbejderne i forandringsprocesserne, men som Anni Svinth siger, så ”er der godt nok også mange, som ikke er”.

Annonce

De har måske stået ved den samme maskine i mange år, og så kommer der pludselig en forandring, hvor de har svært ved at honorere de nye krav.

Anni Svinth, uddannelseskonsulent, 3F Holstebro om ufaglærte i klemme.

Hvad vil du så nu?

Forandringerne kan skabe så dårligt psykisk arbejdsmiljø, at det ender med en sygemelding og/eller tab af jobbet.

- Jeg er sikker på, at kommunerne gør, hvad de kan inden for lovgivningen. Men de mange møder og krav om, at den syge eller ledige skal ”gøre noget” og hele tiden svare på: ”Hvad vil du så nu?” er kun med til at stresse dem endnu mere, siger Anni Svinth og tilføjer:

- De har faktisk mange ressourcer, men de kan ikke altid selv se det. Og jo mere, man presser dem, jo sværere er det at komme videre.

3F prøver at bidrage med en anden vinkel. Rådgivningen handler ikke kun om kursusmuligheder. Nogle gange kan det også være et venligt puf i retning af et sporskifte til et helt andet arbejdsliv.

- Mange tør ikke sige til deres arbejdsgiver, at de har svært ved at følge med, fordi de er bange for at miste jobbet. Jeg hører dem ofte sige: ”Jeg er i 50’erne, og hvad kan man så?”, siger Anni Svinth, som heldigvis kan trøste medlemmerne med, at livet ikke er slut efter de 50.

- Der findes mange hjælpemidler til det fysiske arbejde. Og dem med ”tømrerknæer” kan nogle gange få andre opgaver i samme firma, hvor de ikke skal kravle rundt på tag hele tiden, så de kan blive i jobbet. Og ellers kan man tage kurser eller få hjælp til omskoling eller at tage en uddannelse, siger Anni Svinth.

Mulighed for støtte

Hun håber, at flere ufaglærte og virksomheder vil blive opmærksom på en overset statslig støttepulje: ”Sporskifteordningen”. Den giver mulighed for fuld lønrefusion til efteruddannelse i op til otte uger for ansatte i 20 udvalgte nedslidningstruede brancher.

- Det er virksomheden, der skal søge, men mange virksomheder kender ikke puljen, så vi hjælper gerne medlemmerne med at skaffe ansøgningsskemaer. Vi har jo en fælles interesse i, at folk kommer videre, siger Anni Svinth.

Læs mere om Sporskifteordningen hos Styrelsen for Rekruttering og Arbejdsmarked på hjemmesiden star.dk.

Stress er ikke forbeholdt direktøren. De ufaglærte kommer ofte i klemme, når jobbet pludselig forandrer sig, og kravene til læse- og it-færdigheder stiger, fortæller uddannelseskonsulent Anni Svinth, 3F Holstebro. Foto: 3F
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande For abonnenter

Ildkampe i Afghanistan hører fortiden til: Far har lagt sine våben

Annonce