Ringkøbing

3F-formand glæder sig over spanske fleksjob til sine medlemmer

Et foto fra Soltras montageafdeling i Leon i Spanien, hvor medarbejderne - mange med et psykisk handicap - samler ledninger til brug i bilindustrien. Foto: Soltra

Med 175 ledige fleksjobbere batter de 60 job hos Soltra ganske meget, og de hilses velkommen af 3F-formand Henning Boye Christensen.

Ringkøbing-Skjern: Ringkøbing-Skjern Kommune har omkring 175 borgere, som er godkendt til et fleksjob, men som endnu ikke har kunnet finde noget. Nyheden om, at det spanske firma Soltra slår sig ned i Ringkøbing-Skjern og vil tilbyde 60 fleksjobbere ansættelse, sætter derfor gang i optimismen. Dagbladets artikel er blevet flittigt læst, og på Facebook tagges mange personer, som måske kunne være i målgruppen til et job hos Soltra.

Fleksjob er et tilbud til personer, der på grund af en varig og væsentligt nedsat arbejdsevne ikke kan opnå eller fastholde beskæftigelse på normale vilkår.

Med 175 ledige fleksjobbere batter de 60 job hos Soltra ganske meget og hilses velkommen af 3F-formand Henning Boye Christensen. Mange af de ledige fleksjobbere er organiseret hos 3F.

- Vi kan tydeligt se, at ledige fleksjobbere har svært ved at finde arbejde. Jeg tror, det skyldes, at industrivirksomhederne har rationaliseret og effektiviseret meget og måske mener ikke at have plads disse mennesker, hvor der skal tages andre hensyn. Man kan være fleksjobber af mange grunde. Man kan for eksempel være nedslidt og kan derfor ikke klare tunge løft. Derfor er virksomhederne ikke så tilbøjelige til at ansætte dem. Virksomheder kar jo også et socialt ansvar, som de så ikke tager, siger Henning Boye Christensen.

3F-formand Henning Boye Christensen. Arkivfoto

Er ikke løntrykkere

Han bryder sig ikke om at skelne mellem fleksjobbere og almindelige medarbejdere.

- Fleksjobbere er medarbejdere som alle andre, de arbejder bare ikke så lang tid om ugen. Man er jo blevet fleksjobber af en grund. Man kan ikke dét, man tidligere kunne. Det er ingen glade for, men ordningen giver mulighed for, at man kan have et job med færre timer, og det er mange glade for. Han afviser, at virksomheder kan spekulere i at ansætte fleksjobbere i stedet for almindelige arbejdere.

- Hvis virksomheden tænker i tilskud for at få billig arbejdskraft, bakker jeg ikke op om det, men det er der heller ikke tale om ved fleksjobbere. En fleksjobber får løn af firmaet for de timer, vedkommende arbejder, og får så fleksydelse fra det offentlige. Hvis to fleksjobbere udgør en fuldtidsmedarbejder, er det den samme udgift for firmaet. Fleksjobbere er altså ikke løntrykkere, siger Henning Boye Christensen.

Sådan er lønnen skruet sammen

Aflønningen kan eksempelvis se sådan ud: En fleksjobber bliver ansat til en timeløn på 130 kroner og kan arbejde ti timer om ugen. Det giver fleksjobberen en indtægt på 5.417 kroner månedligt fra firmaet. Var fleksjobberen på fuld tid, ville indtægten være på 20.042 kroner om måneden. Det offentlige supplerer derfor op, så fleksjobberen i dette tilfælde kommer op på at tjene 20.042. Flekslønstilskuddet kan dog maksimalt være 18.260 kroner. Men guleroden er der: Jo højere timeløn og jo flere timer, jo mere tjener fleksjobberen.

Henning Boye Christensen vil følge Soltra og de mange fleksjobberes ansættelse med interesse og vil lave en overenskomst med firmaet.

Mindstelønnen i industrien er på 117 kroner.

- I dét ligger så, at parterne skal forhandle lokalt, hvor lønnen skal ligge. I industrivirksomheder er der generelt en stor lønspredning på alt fra 130 kroner til 220 kroner. 3Fs industrimedlemmer har i gennemsnit mellem 160 og 165 kroner i timen, siger formand Henning Boye Christensen.

Folk må gerne ringe

Rekrutteringen af Soltras kommende medarbejdere er lagt i hænderne på Jobcenteret og jobkonsulent Seda Dodurga Sandahl.

- Hver fleksjobber arbejder forskellige timetal, så vi regner med at skulle rekruttere 60 til 70 fleksjobbere til Soltra. Der skal ansættes folk til produktionsafdelingen, til logistikafdelingen samt til lager og kontor. Vores rekrutteringsafdeling udsøger de ledige, som kan være kandidater, så vi får lavet det rigtige match. Efterfølgende skal vi have informationsmøde med dem, om de er interesserede. Hvis de siger ja, skal de opkvalificeres, hvis de ikke har kvalifikationerne i forvejen, siger hun.

Ledige fleksjobbere kan selv skubbe på processen.

- De må meget gerne ringe til deres jobkonsulent og melde ind, hvis de er interesserede, siger Seda Dodurga Sandahl.

Soltra skal efter planen begynde montagen af komponenter til Vestas i februar.

0/0
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Et Æ, et Ø og et Å: Rafaellas tatovering vil minde hende om en skøn tid i Vestjylland

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Videbæk For abonnenter

Nicoline, Kasper og Lukas: Hvis vi ikke havde klubben, ville vi sidde hjemme foran en skærm

Skjern

Kjærgaard er færdig som kommunaldirektør

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Tvinds Fælleseje øger sit millionoverskud

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Per Fjord bor i Skjern. Det samme gør Emmanuel Cinzah. Annie Pihlmann bor i Hvide Sande. Tre mennesker med en aldeles forskellig baggrund og uddannelse. De kender sandsynligvis ikke hinanden på det mere personlige plan og har nok ikke holdt grillfester sammen, men på vidunderlig vis er de alligevel fælles om noget af det, der for alvor giver værdi. De er på hver sin måde frivillig, og det er vel at mærke med så tilpas stort et hjerte, at det er umuligt at lade være med at give dem en "skriftlig krammer" her på lederplads. I den seneste uge har de i Dagbladet fortalt om deres passion - det at være frivillig - og det er læsning, der trænger helt ind under huden og giver stof til eftertanke. Når Annie Pihlmann, der de seneste ni år har stået i spidsen for at holde styr på de 90 frivillige på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, på beskeden vis siger: "Det er en gave at være med i frivilligt arbejde. For os er det helt naturligt at være frivillige, fordi du kan være med til at gøre en forskel på en god måde. Det giver så meget mening" ... Når Per Fjord, der gennem tiden har været involveret i omkring 25 foreninger samt tiltag i og omkring Skjern, understreger, at det altid har været fællesskabet, der har trukket det store læs: "Det, man får igen, er at se glæde hos andre. Det er belønning nok i sig selv" ... Når Emmanuel Cinzah, fortæller, hvorfor det betyder meget for ham, at han - ud over at være præst for 200 voksne og børn i den baptistiske menighed i Skjern, køre skolebus for Lyne Friskole morgen og eftermiddag og have opgaver som tolk - har arbejdet for at etablere et børnehjem i Myanmar for at hjælpe børn i det land, han selv flygtede fra, fordi han blev forfulgt: "Vi skal hjælpe, og vi skal gøre så meget, som vi kan for vores hjemland" ... Når man hører om sådan et engagement, burde det ikke lade til at være svært at lokke flere frivillige til at give en hånd med. Men sådan er verden anno 2019 ikke skruet sammen. Annie Pihlmann kan godt bruge flere frivillige hænder på hospice i Hvide Sande, og Per Fjord har haft mere end svært ved at finde en afløser til at fylde Tigris-dragten, den grønne figur, der er med til at underholde tilskuerne under Skjern Håndbolds hjemmekampe. Det er ikke så mærkeligt, at han frygter, at de unge kommer til at gå glip af noget: "Det er da klart sjovere at møde folk i virkeligheden end at møde dem gennem en skærm". Hvor har Per Fjord ret, og forhåbentlig er der alligevel om 30, 40 og 50 år både en Per, en Emmanuel og en Annie her i lokalområdet. For det er mennesker som de tre, der er med til at gøre det lettere for alle os andre at bo og leve her i kommunen. Så husk nu - det er ganske gratis at sige ja til at være frivillig og være med til at gøre en forskel. Og det giver også noget til én selv.

Erhverv

Nu kan man snart få kinesisk mad i Borris igen

Danmark For abonnenter

Far, mor og søn blev dræbt i flystyrt på Island: Svært at fatte, hvad der er sket

112

Vold: 15-årig knallertkører slået ned med teleskopstang

Ringkøbing-Skjern

Ikke i min baghave: Det er for let at slippe for upopulære vindmøller og biogasanlæg