Annonce
Ringkøbing

3F-formand glæder sig over spanske fleksjob til sine medlemmer

Et foto fra Soltras montageafdeling i Leon i Spanien, hvor medarbejderne - mange med et psykisk handicap - samler ledninger til brug i bilindustrien. Foto: Soltra

Med 175 ledige fleksjobbere batter de 60 job hos Soltra ganske meget, og de hilses velkommen af 3F-formand Henning Boye Christensen.

Annonce

Ringkøbing-Skjern: Ringkøbing-Skjern Kommune har omkring 175 borgere, som er godkendt til et fleksjob, men som endnu ikke har kunnet finde noget. Nyheden om, at det spanske firma Soltra slår sig ned i Ringkøbing-Skjern og vil tilbyde 60 fleksjobbere ansættelse, sætter derfor gang i optimismen. Dagbladets artikel er blevet flittigt læst, og på Facebook tagges mange personer, som måske kunne være i målgruppen til et job hos Soltra.

Fleksjob er et tilbud til personer, der på grund af en varig og væsentligt nedsat arbejdsevne ikke kan opnå eller fastholde beskæftigelse på normale vilkår.

Med 175 ledige fleksjobbere batter de 60 job hos Soltra ganske meget og hilses velkommen af 3F-formand Henning Boye Christensen. Mange af de ledige fleksjobbere er organiseret hos 3F.

- Vi kan tydeligt se, at ledige fleksjobbere har svært ved at finde arbejde. Jeg tror, det skyldes, at industrivirksomhederne har rationaliseret og effektiviseret meget og måske mener ikke at have plads disse mennesker, hvor der skal tages andre hensyn. Man kan være fleksjobber af mange grunde. Man kan for eksempel være nedslidt og kan derfor ikke klare tunge løft. Derfor er virksomhederne ikke så tilbøjelige til at ansætte dem. Virksomheder kar jo også et socialt ansvar, som de så ikke tager, siger Henning Boye Christensen.

3F-formand Henning Boye Christensen. Arkivfoto
Annonce

Er ikke løntrykkere

Han bryder sig ikke om at skelne mellem fleksjobbere og almindelige medarbejdere.

- Fleksjobbere er medarbejdere som alle andre, de arbejder bare ikke så lang tid om ugen. Man er jo blevet fleksjobber af en grund. Man kan ikke dét, man tidligere kunne. Det er ingen glade for, men ordningen giver mulighed for, at man kan have et job med færre timer, og det er mange glade for. Han afviser, at virksomheder kan spekulere i at ansætte fleksjobbere i stedet for almindelige arbejdere.

- Hvis virksomheden tænker i tilskud for at få billig arbejdskraft, bakker jeg ikke op om det, men det er der heller ikke tale om ved fleksjobbere. En fleksjobber får løn af firmaet for de timer, vedkommende arbejder, og får så fleksydelse fra det offentlige. Hvis to fleksjobbere udgør en fuldtidsmedarbejder, er det den samme udgift for firmaet. Fleksjobbere er altså ikke løntrykkere, siger Henning Boye Christensen.

Annonce

Sådan er lønnen skruet sammen

Aflønningen kan eksempelvis se sådan ud: En fleksjobber bliver ansat til en timeløn på 130 kroner og kan arbejde ti timer om ugen. Det giver fleksjobberen en indtægt på 5.417 kroner månedligt fra firmaet. Var fleksjobberen på fuld tid, ville indtægten være på 20.042 kroner om måneden. Det offentlige supplerer derfor op, så fleksjobberen i dette tilfælde kommer op på at tjene 20.042. Flekslønstilskuddet kan dog maksimalt være 18.260 kroner. Men guleroden er der: Jo højere timeløn og jo flere timer, jo mere tjener fleksjobberen.

Henning Boye Christensen vil følge Soltra og de mange fleksjobberes ansættelse med interesse og vil lave en overenskomst med firmaet.

Mindstelønnen i industrien er på 117 kroner.

- I dét ligger så, at parterne skal forhandle lokalt, hvor lønnen skal ligge. I industrivirksomheder er der generelt en stor lønspredning på alt fra 130 kroner til 220 kroner. 3Fs industrimedlemmer har i gennemsnit mellem 160 og 165 kroner i timen, siger formand Henning Boye Christensen.

Annonce

Folk må gerne ringe

Rekrutteringen af Soltras kommende medarbejdere er lagt i hænderne på Jobcenteret og jobkonsulent Seda Dodurga Sandahl.

- Hver fleksjobber arbejder forskellige timetal, så vi regner med at skulle rekruttere 60 til 70 fleksjobbere til Soltra. Der skal ansættes folk til produktionsafdelingen, til logistikafdelingen samt til lager og kontor. Vores rekrutteringsafdeling udsøger de ledige, som kan være kandidater, så vi får lavet det rigtige match. Efterfølgende skal vi have informationsmøde med dem, om de er interesserede. Hvis de siger ja, skal de opkvalificeres, hvis de ikke har kvalifikationerne i forvejen, siger hun.

Ledige fleksjobbere kan selv skubbe på processen.

- De må meget gerne ringe til deres jobkonsulent og melde ind, hvis de er interesserede, siger Seda Dodurga Sandahl.

Soltra skal efter planen begynde montagen af komponenter til Vestas i februar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Første tilfælde af brasiliansk variant fundet i Danmark

Ringkøbing-Skjern

Onsdagens coronatal: Meget få indlagte i Vestjylland og fortsat lav coronasmitte

Annonce